magyar labdarúgó-válogatott

2021.11.12. 08:00

Már a jövő esztendő is téma volt

Péntek este vb-csoportselejtezőt játszik San Marino ellen a magyar labdarúgó-válogatott.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM

Péntek és hétfőn az utolsó két világbajnoki csoportselejtezőjét játssza a magyar válogatott. Az első összecsapáson 20.45-től, Budapesten San Marino, három nappal később, szintén 20.45- től Varsóban Lengyelország lesz a mieink ellenfele. Ugyan két meccs még hátravan a vb-selejtezőkből, de szinte biztos, hogy Európa legjobb 13 csapata, a vb-indulásra jogot szerző együttesek közé nem fér be Magyarország. Az Eb 24-es mezőnyébe a legutóbbi két alkalommal viszont kvalifikálta magát nemzeti együttesünk, de ebben a sorozatban csak 2023-ban kell meccset játszani, jövőre Nemzetek Ligája-mérkőzések várnak a válogatottra, júniustól.

– Az elkövetett hibák miatt elveszítettük a lehetőséget arra, hogy kijussunk a világbajnokságra – nyilatkozta Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya tegnapi sajtótájékoztatóján. – Az Albánia elleni két vereség még most is nagyon fáj, de készülnünk kell a jövőre, ezt tükrözi a következő két meccs, azért hívtam meg fiatalokat, mert számítanék rájuk. Balogh B.-re, Kiss T.-re gondolok, remélem, hogy a jelenlétük ösztönzést jelent más fiatalok számára. Olyan ifjak kellenek a válogatottnak, akik odateszik magukat klubcsapataikban. Tudatosulnia kell mindenkiben, hogy a labdarúgás jövőcentrikus, és így a fiatalokra kell összpontosítani. Ügyes ifjakat keresünk, de nemcsak fiatalokat, hanem olyanokat is, akik rátermettek. Remélem, ösztönzőleg fog hatni az említett két játékosra a meghívás, és másokra is, akiket meghívhatunk majd a válogatott keretbe.

Kérdésünkre

Az Észak-Magyarország azon kérdésére, hogy mennyire szolgálja ez a két vb-selejtező a jövő csapatának építését, illetve vannak-e olyan labdarúgók a látómezejében, akiket majd tavasszal vagy a Nemzetek Ligájában szeretne kipróbálni, ezt válaszolta Marco Rossi:

– Egyértelmű elgondolásaink vannak arra, hogy miként lehet építeni a jövő csapatát. Tudjuk, melyik posztokon van szükség több jelöltre annál, mint akik közül most válogathatunk. Igyekszünk feltölteni ezeket a helyeket. Folyamatos kapcsolatban állunk a hazai klubokkal, illetve a külföldön futballozó játékosokkal. Hátrom hónap hosszú idő, de aztán tavasszal lesz néhány felkészülési mérkőzésünk, és utána már a Nemzetek Ligája sorozat következik. Az NLben, júniusban négy olyan meccset kell majd játszanunk, amelyen topcsapatok lesznek az ellenfeleink. Lehet, hogy újra megkapjuk Angliát, vagy a franciákkal, az olaszokkal, a spanyolokkal kerülünk össze. A Nemzetek Ligájában ugyanis az A divízióban játszunk majd mérkőzéseket, ebben a 16 csapatos mezőnyben mi a 16.-ok vagyunk. Éppen ezért is fontosak lesznek a tavaszi tesztmérkőzések, hogy látható legyen, hogy erősebb csapatok ellen kikre számíthatunk. Az eddigi mérkőzéseken is az volt a célunk, hogy Magyarország megbecsülését növeljük, mindig erre törekedtünk, és ezt volt, hogy kisebb, volt, hogy nagyobb sikerrel értük el. Aki magára ölti a válogatott szerelését, így kell hogy tekintsen minden mérkőzésre, és egy ellenfelet sem becsülhet le. Jövőre topcsapatok ellen meccselünk majd, és mint akkor, most is olyan lelkiállapotban kell majd San Marino ellen pályára lépnünk. A papírforma a mostani összecsapáson akkor érvényesülhet, ha nagyon odafigyelünk, nem akarunk egyénileg fenomének lenni, mert ez esetben már akkor elrontanánk a mérkőzést, amikor még pályára sem léptünk. Abban a témakörben, hogy a Covid miatt gyakran előfordult, hogy változtatni kellett a kereten, azt mondta Marco Rossi, hogy az elmúlt hónapokban ez többször próbára tette a türelmét, de az árnyoldal mellett van ebben jó is, mert egy-két éve még biztosan goromba lett volna egy-egy változás miatt, ám az elmúlt hetekben, amikor ezzel kapcsolatos telefonokat kapott, elmondása szerint nyugalommal kezelte ezeket a helyzeteket, és saját szavai szerint ezen a téren sokat fejlődött mint személyiség.


Játékosszavak

– Az a célunk, hogy meggyőző, domináns játékkal múljuk felül az ellenfelet, és hogy a csapat fókuszált legyen. Nem is kérdés a meccs végkimenetele, ha mindenki a feladatára összpontosít, bátran futballozik, és vállalkozik – mondta Lang Ádám, aki arra a kérdésre, hogy mi hajthatja ezeken a meccseken a játékosokat, a csapatot, így felelt: – Mindenki versenyző típus, mindenki azért hajt, hogy jó teljesítményt nyújtson, hogy jó eredményt érjen el. Két különböző mérkőzés előtt állunk, az elsőt mindenképpen be kell húzni, domináns játékkal. A lengyelek elleni meccsen pedig egy jó csapattal szemben léphetünk pályára, és azt kell bizonyítani, hogy egy jó együttes ellen remek futballal tudunk előrukkolni. Hogy még tovább építkezzünk, hogy még jobb csapattá gyúródjunk össze, és hogy még nagyobb eséllyel vágjunk neki a következő tornáknak. Az egymást követő mostani két mérkőzésen nem oszlik meg a figyelem, lépésről lépésre haladunk. Először a San Marino elleni találkozó lesz, ha ennek vége, utána kell átkapcsolni az agyakat és a második mérkőzésre készülni.


Vb-selejtező, európai I csoport

November 12. (péntek), 20.45: Magyarország – San Marino, 20.45: Andorra – Lengyelország, 20.45: Anglia – Albánia.

November 15. (hétfő), 20.45: Lengyelország – Magyarország, 20.45: San Marino – Anglia, 20.45: Albánia – Andorra.

A csoport állása

1. Anglia 8 6 2 – 24–3 20

2. Lengyelország 8 5 2 1 25–8 17

3. Albánia 8 5 – 3 11–7 15

4. Magyarország 8 3 2 3 13–12 11

5. Andorra 8 2 – 6 7–19 6

6. San Marino 8 – – 8 1–32 0

(A borítóképen: Marco Rossi előretekint)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!