Triatlon

2021.11.23. 09:00

Tiszaújvárosi sportolót is jutalmazott az alapítvány

Az Ifj. Márkus Gábor Alapítvány ebben az évben is két sportoló teljesítményét részesítette elismerésben.

SZIS

Forrás: ÉM-Archívum

Az Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért 2021-es díjátadó ünnepségét a múlt szombaton tartotta meg a Tiszaújvárosi Sportcentrum Zászlós termében. Az idei országos díjazott Mocsári Bence lett, míg a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül Sinkó-Uribe Aurél érdemelte ki az elismerést.

Péter Attila, az esemény házigazdája, egyben a kuratórium tagja bevezetőjében egyebek mellett úgy fogalmazott: erre a bensőséges hangulatú, családias eseményre évről évre mindenki szeretettel érkezik, ami erőt adhat az esetleges nehézségek leküzdéséhez is. A triatlon berkeiből csodás hírek érkeznek, ezek közül minden idők legjobb ötkarikás szereplése, Bragmayer Zsanett 12. és Bicsák Bence 7. helyezése az egyik legnagyobb siker. Az alapítvány névadójának, ifj. Márkus Gábornak is az olimpiai szereplés volt a legfőbb célja, jó esélye volt rá, hogy a sportág 2000-es, sydney-i ötkarikás bemutatkozásánál ez sikerüljön neki. Sajnos, azonban ez nem valósulhatott meg, mert 1998- ban a tehetséges, szorgalmas, csupa szív fiatalember, 23 éves korában közlekedési baleset vétlen áldozata lett, csakúgy, mint a vele együtt, egy autóban, egy versenyről hazafelé tartó csapattársának felesége, Kunfalvi Márta.

Az alapítvány munkájáról

Márkus Gergely, az alapítvány kuratóriumának elnöke a szervezet idei munkájáról elmondta, hogy év elején nagy lendülettel kezdtek, jelentős eredményeket értek el például a közösségi médiás megjelenésekben, valamint megújították, tartalmasabbá tették honlapjukat is. Mindez azt a célt szolgálta, hogy minél több emberhez eljussanak, megismertessék velük törekvéseiket, és ennek hatására mind stabilabb hátteret tudjanak biztosítani a 23 éven aluli magyar triatlonos tehetségek felkarolására. A vírushelyzet okozta bizonytalanság év közben érződött az alapítványon belül is, de év végére újra felvették a ritmust. Örvendetes, hogy a jelenleg öttagú kuratóriumhoz a közeljövőben csatlakozik a sportághoz, a magyar és a tiszaújvárosi triatlonhoz egyaránt ezer szállal kötődő két hölgy, Csovelyák Zita és Nagymihály Adrienn.

– Ezúton is köszönetet szeretnék mondani a dr. Fülöp György vezette Tiszaújváros önkormányzatának a továbbra is legnagyobb támogatás nyújtásáért – hangsúlyozta Márkus Gergely. – Nagyon hálásak vagyunk az egyéni és az 1 százalékos felajánlásokért és a Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyszervezésből átcsoportosított támogatásáért is. Mindez együtt azt eredményezte, hogy tartani tudtuk a színvonalat, azaz az országos díjazott nettó 500 ezer, a tiszaújvárosi díjazott nettó 200 ezer forintos támogatást kap, az idén is. Továbbra is segíteni szeretnénk az olimpiára, paralimpiára is esélyes sportolókat. Idén Tokióban igazán sikeresen szerepeltek a mieink egyéniben és a most debütált mixváltóban. Az külön öröm számunkra, hogy Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia és Bicsák Bence szerepelt a korábbi díjazottjaink között, míg Tóth Tamásban a World Triathlon sportolói bizottságának elnökét is tisztelhetjük. Hozzájuk kapcsolódik legújabb kezdeményezésünk: olimpiai depókártyájukból és az általuk dedikált versenyfotókból készítettünk négy darab tablót, melyet online formában árverezésre bocsátunk, remélve, hogy mielőbb gazdára találnak a sportszerető cégvezetők vagy magánemberek körében. Az így befolyt összeget természetesen teljes mértékben az alapítvány vagyonának gyarapítására fordítjuk.

A kuratóriumhoz beérkezett idei pályázatok kiértékelését követően, a grémium döntése értelmében a 2021-es országos díjat Mocsári Bence, a Titán Triatlon Club mozgássérült sportolója érdemelte ki. A World Triathlon Para Series állomásain Jokohamában és Leedsben is a top 10-ben végzett, világkupagyőztes és Eb 7. helyezett sportoló, aki alig maradt le a tokiói olimpiáról, Márkus Gergelytől, a World Triathlon Lausanne-ben dolgozó sportigazgatójától vette át a plakettet.

– Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, remélem, hogy fel tudok majd nőni a díjhoz – mondta Mocsári Bence. – Sok mindent elértem már, de még sokkal többet szeretnék. Koromból adódóan sajnos nem ismerhettem Gábort, de örülök, hogy a kisfilm segítségével, amit most levetítettek, megismerhettem lenyűgöző munkásságát. Köszönöm szépen ezt az elismerést.

A tiszaújvárosi díjazott

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül ebben az évben Sinkó-Uribe Aurél lett a „befutó”, aki négy magyar bajnoki címet harcolt ki, és a nemzetközi porondon is karnyújtásnyira van attól, hogy a legjobbak között bizonyítson. A 2,5 évvel ezelőtt testvérével Londonból, a triatlon miatt Tiszaújvárosba költözött kiváló sportolónak Szűcs István kuratóriumi tag adta át az emlékplakettet.

– Hálás vagyok, amiért itt Tiszaújvárosban mindenki nagyon befogadó volt velünk – hangsúlyozta Sinkó-Uribe Aurél. – Igazi családias hangulat van itt. Sok helyen jártunk már, de ilyen segítőkészséget az edzők, csapattársak és a triatlonos szülők köréből sehol nem tapasztaltunk. Köszönöm, hogy engem választottak. Gáborról nagyon sok jó dolgot hallottam, mindenkinek szép emlékei vannak róla. Emlékezzünk rá együtt a jövőben is!

Továbbra is számíthatnak

Dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere elsőként örömét fejezte ki, hogy ebben a rendkívüli, még mindig a Covid-vírustól veszélyeztetett helyzetben sikerült létrehozni a díjátadó ünnepséget.

– Büszkén mondhatom, hogy én Gáborral egy évfolyamon jártam iskolába, és azt követően is kiváló kapcsolatot ápoltam vele – fogalmazott a városi önkormányzat vezetője. – A tiszaújvárosi triatlon alapítójának, dr. Márkus Gábornak az volt az álma, hogy jól működő, hazai és nemzetközi sikereket elérő egyesületet, kiváló rendezvényeket megvalósító csapatot hozzon létre. 2013-tól sajnos fentről figyeli, hogy álma maximálisan beteljesedett. Tiszaújváros nagyon sokat kapott a Márkus családtól – a két Gábor mellett –, mindenki „triatlonos anyukájától”, Jutka asszonytól, a Svájcból is bennünket segítő Gergőtől és a városban élő, itt tevékenykedő Balázstól. Hatalmas köszönet mindezért. Igyekszünk ezt továbbra is meghálálni nekik. Őszintén gratulálok az idei díjazottaknak, remélem, a jövőben hasonlóan szép eredményeket érnek el, mint elődeik. Azt kívánom nekik, hogy legyenek versenyképesek a sportban és magánéletben is, mert akkor lehetnek igazán sikeresek!

(A borítóképen: Márkus Gergely, Mocsári Bence, Sinkó-Uribe Aurél és dr. Fülöp György)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában