Öttusa

2021.11.04. 16:00

Ha nincs ló, jó a drótszamár is?

Az öttusában a lovaglást egy másik számra cserélheti a Nemzetközi Öttusaszövetség.

Balogh Csilla

Mint arról beszámoltunk: brit sajtóértesülés szerint a Nemzetközi Öttusaszövetség újabb „forradalmi” lépést tervez, ugyanis azok után, hogy a jövő évtől megkezdődnek azok a versenyek, amelynek négy tusáját, a vívást leszámítva, néhány óra alatt, kieséses rendszerben bonyolítják le, a jövőben az egyik számot, a lovaglást kivennék a programból, és helyette egy másik sportágban küzdenének egymással az öttusázók. A sajtóhírek arról szólnak, hogy a kerékpár válthatja a lovaglást, a tervek szerint a nemzetközi szövetség ma egy videókonferencia keretében tájékoztatja a nemzeti szövetségeket.

A vívásból, úszásból, lovaglásból, és futás-lövészetből álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok programjában, és ha a lovaglás kikerülne, ez lenne az első változtatás a pentatlonban.

– Ahogy szinte senki, így mi sem tudunk érdemit az esetleges változásokról, várjuk, hogy konkrétumok derüljenek ki – válaszolta megkeresésünkre Fázoldné Ecsédi Zsuzsanna, a miskolci Swimming Pentathlon Club elnöke. – Ha igaznak bizonyulnak a sajtóhírek, és kikerül a lovaglás, az sem biztos, hogy a kerékpár jön helyette. Hogy mi, azt ne kérdezze, ez fantázia kérdése. A három év múlva sorra kerülő olimpián, Párizsban biztos, hogy még a hagyományos öt szám szerepel majd a programban, 2024 után jöhet esetleg az új tusa. A lovaglást kivenni az öttusából érdekes kérdés, és szerintem amiatt kerülhet napirendre, hogy a Nemzetközi Öttusaszövetségnek egyre több tagja van, és mára szerintem azok az országok vannak többségben, amelyekben a lótartáshoz, a felkészítéshez nem biztosítottak a magas szintű feltételek, az infrastruktúra és a humán erőforrás, vagyis a szakemberállomány, így emiatt ezek a nemzeti szövetségek, illetve tagjaik szeretnék elérni a lovas tusa cseréjét. Meglátjuk, hogy sikerrel járnak-e, ha igen, akkor az öttusakluboknak, így nekünk is az új kihívásokhoz kell alkalmazkodnunk.

Milyen kerékpár?

A Miskolci Sportiskolában néhány évvel ezelőtt alakult meg az öttusaszakosztály, és emiatt legidősebb versenyzőik mindössze 12-13 évesek, így számukra az egyik tusa kicserélése nem okozna nagy törést, hiszen eddig többnyire háromtusa (úszás és lövészet-futás), illetve laser-run (lövészet-futás) megméretéseken álltak rajthoz.

– Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi lenne jó, de a cél az, hogy a sportág benne maradjon az olimpiai programban. Ehhez pedig jól eladhatóvá, fogyaszthatóvá kell tenni, vagyis egy öttusaversenynek pörgősnek kell lennie – mondta Zámbori Zoltán, a Miskolci Sportiskola edzője. – A lovaglás valószínűleg azért kérdőjeleződik meg, mert a nyáron megrendezett olimpián, a női összetett versenyben vezető német Annika Schleu egy olyan négylábút kapott, amivel nem volt szerencséje, nem tudott végigmenni a pályán, és emiatt elszállt az esélye a végső győzelemre. Az biztos, hogy a lovas szám a legkiszámíthatatlanabb, a sorsolás egyfajta lutri. És az sem kizárt, hogy a népszerű kerékpár jön helyette, de ennek kapcsán is vannak kérdések. Például az, hogy milyen kerékpár. Országúti? Aligha, mert ez nem illeszkedik jól a programba. Szóba jöhet még pályakerékpár is, illetve cyclocross és mountain bike. Mindegyik mellett szólnak érvek és ellenérvek. Az biztos, hogy ha lesz változás, más edzésrendszert kell kitalálni. A kerékpár megjelenése az öttusában nagyon hajazna a triatlonra, majdnem azzá válna, nem vagyok benne biztos, hogy ez jó irány lenne. Az öttusa-tradíciókat tisztelőknek aligha tetszene a módosítás, de a fiatalok, köztünk a mi sportolóink is viszonylag könnyen át tudnának majd állni, és szerintem ha lesz is módosítás, ezzel nem veszít majd versenyzőket a sportág.

(A borítóképen: A párizsi olimpián biztos, hogy még a hagyományos öt szám szerepel)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában