Magyar labdarúgó-válogatott

2021.11.13. 09:00

Győztes itthoni záróra

San Marino ellen játszott pénteken este hazai pályán a magyar válogatott.

Molnár István

Budapest, 2021. november 12. Loic Nego, a magyar (j) és Andrea Grandoni, a San Marinó-i válogatott játékosa a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezõjében játszott mérkõzésen Budapesten, a Puskás Arénában 2021. november 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Fotó: Koszticsák Szilárd

A 2022-es világbajnoki selejtezősorozatban utolsó előtti fellépésén (I csoport) lépett pályára tegnap a magyar együttes. Amelynek már csak minimális, matematikai esélyei voltak arra, hogy elérje a pótselejtezőt, így a célja leginkább az lehetett, hogy jó játékkal és jó eredménnyel búcsúzzon el a szurkolóktól – hétfőn ugyanis az utolsó körös meccsét Varsóban vívja Lengyelország ellen. A mérkőzés előtt történt, hogy Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke egy pénteki interjúban kijelentette, 2025-ig biztosan Marco Rossi marad a magyar válogatott szövetségi kapitánya. „Megbeszéltük Rossival, hogy marad a szerződése végéig, vagyis 2025-ig a kapitány, és abban bízom, hogy majd azt követően is tudunk új szerződést kötni vele” – szögezte le az elnök a portfolio.hu portálnak nyilatkozva.

Szoboszlai és Gazdag

Gulácsi, Orbán, Bolla, Sallai, Kleinheisler, Kalmár, Sigér és Tamás M. is hiányzott a hazai keretből ilyen-olyan ok miatt, de a szövetségi kapitány igyekezett gondoskodni a megfelelő pótlásukról. Két olyan játékos is a kezdőcsapatban kapott helyet Marco Rossitól, aki korábban megyei csapatban is játszott: Szalai Attila 2017 és 2019 között a Mezőkövesd Zsóry FC mezét viselte, míg Vécsei Bálint Miskolcon született, és 2008-ig a Kazincbarcikai SC labdarúgója volt. Ahogyan az várható volt, a kezdéstől fogva labdabirtoklási fölényben volt a magyar együttes, és a 6. perc közepén Szoboszlai 14 méterről a bal alsó sarokba gurított (1–0). A tények kedvéért: a vendéglabdarúgók nagy része amatőr, legjegyzettebb két futballistájuk az olasz III. osztályban rúgja a labdát. A 13. percben óriásit védett a vendégek kapusa Schön lövésénél, közel volt tehát az előny megduplázása. Ami aztán a 22. percben következett be, amikor sokadszor hagyták szabadon a San Marinó-iak a honosított Negót a jobb oldalon, akinek a pontos centerezését követően Gazdag 7 méterről a kapuba továbbított (2–0). Nem meglepően a magyar alakulat nyomott, a passzok aránya 328/58 volt ekkor, kapura nem jelentett veszélyt a vendégcsapat.

Minden adott volt ahhoz, hogy Marco Rossi kísérletezzen, s lehetőséget adjon azok többségének a játékra, akik a kispadon voltak. A szünetben ennek ellenére nem módosított az olasz szakember, későbbre tartogatta a változtatásokat. Továbbra is letámadtak Vécseiék, ami azt jelentette, hogy San Marino nemigen tudott átlépni a félpályán. Az 57. percben ismét bejött egy olyan magyar futballista, akinek van borsodi kapcsolata, Varga Kevin 2017 tavaszán a Debreceni VSC-től kölcsönben az akkor NB II.-es Cigánd SE-ben volt.

Eltelt úgy húsz perc a második félidőben, hogy nem kellett maga mögé nyúlnia E. Benedettininek, ez a vendégcsapat dicsérete volt, amely viszonylag pontosan védekezett. 2010. október 8-án a magyar válogatott Eb-selejtezőn 8–0-ra nyert San Marino ellen, ez azért némileg messze volt. A 73. percben Kiss Tamás debütált (rajta volt diósgyőri dressz is, 2020. január és 2020. június között), a dél-európaiak most már meg-megindultak a másik oldal felé, amikor tudtak, és pontosan passzoltak, de kaput eltaláló lövésük továbbra sem akadt. A 83. percben Szoboszlai duplázott, 20 méterről, ballal, a bal alsóba lőtt (3–0). A végeredményt Vécsei állította be egy nagy lökettel a 88. percben (4–0). A siker simán összejött, nem volt egy percig kérdéses, de mivel a lengyelek nyertek, az esély végleg elszállt a katari vb-részvételt illetően.


Magyarország vs. San Marino 4–0 (2–0)

Puskás Aréna, 15 ezer néző. V.: Glova (Polácek, Bednár) – szlovákok.

Magyarország: Dibusz – Botka (Balogh B., 85.), Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Schäfer, 57.), Gazdag (Kiss T., 73.), Vécsei, Schön (Varga K., 57.) – Szalai Á., Szoboszlai (Hahn, 85.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

San Marino: E. Benedettini – Ma. Battistini, Fabbri, Rossi (Zonzini, 70.), Grandoni (A. Golinucci, 60.) – F. Tomassini (D’Addario, 60.), Lunadei, E. Golinucci, Mularoni, D. Tomassini (Hirsch, 36.) – Nanni (M. Vitaoli, 60.). Szövetségi kapitány: Franco Varrella.

Sárga lap: Zonzini (92.).

Gólszerző: Szoboszlai (6., 83.), Gazdag (22.), Vécsei (88.).


A csoport további mérkőzésein

Andorra vs. Lengyelország 1–4 (1–3)

Kiállítva: R. Fernandez (Andorra, 1.).

Anglia vs. Albánia 5–0 (5–0)


A csoport állása

1. Anglia 9 7 2 – 29–3 23

2. Lengyelország 9 6 2 1 29–9 20

3. Albánia 9 5 – 4 11–12 15

4. Magyarország 9 4 2 3 17–12 14

5. Andorra 9 2 – 7 8–23 6

6. San Marino 9 – – 9 1–36 0

(A borítóképen: Nego és Grandoni küzd a Puskás Arénában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!