Öttusa vita

2021.11.05. 14:59

Forradalom: lovaglás nélküli öttusa

Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázó, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is hallatja hangját a sportágban zajló döntés kapcsán.

Budapest 20200131 Öttusa 2020 Peridot fedett pályás Nemzetközi verseny Fotó Koncz György Nemzeti Sport Guzi Blanka

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Koncz György

Mint ismeretes, a nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy a 2024-es, párizsi olimpia után a lovaglást kiveszi az öttusa számai közül.

– A hazai öttusa szereplőivel egyetemben jómagam is felháborítónak és rossz döntésnek tartom a nemzetközi szövetség határozatát, amely kiemelte a lovaglást a számok közül – mondta Balogh Gábor, majd így folytatta: – Mondom ezt abban a helyzetben, hogy 2000-es sydney-i olimpián én is egy szerencsétlen sorsolás és az abból fakadó négy verőhiba miatt csúsztam le az aranyéremről. Mégis kiállok amellett, hogy az öttusa sportágban igenis helye van a lovaglásnak. Az én öt érvem az öttusa jelenlegi sportágai mellett, illetve a nemzetközi szövetség érthetetlen érvelésével szemben az alábbiak:

Komplex tudás

Az öttusa az egyik legkomplexebb tudást, képességeket igénylő sportág, ahol a sportolónak a fizikai felkészültség mellett az állattal való együttműködés képességével is rendelkeznie kell. Ez különbözteti meg a sportágat más teljesítmény- vagy állóképességi, valamint technikai tudást igénylő sportoktól is. Az együttműködés rengeteg edzéssel fejleszthető, és tapasztalatunk szerint a lovas edzéseket manapság sokan elhanyagolják.

Tehetség faktor

A lóval való együttműködés képessége csak részben tanulható vagy fejleszthető, ez egy tehetség faktor. Az egyformán felkészült versenyzőket ez különböztetheti meg egymástól, és ezen múlhat versenyek helyezése. Például Martinek János sporttársamat is ez emelte ki a mezőnyből, hiszen rendszeresen hibátlan lovaglásokat tudott produkálni a nagy nemzetközi versenyeken. Ez a tehetség faktor más sportágakban is jelen van, pl. ha labdasportokban egy játékos jobban lát a pályán mint a másik.

Lóállomány biztosítása

A nemzetközi szövetség döntése mellett érvként hozta fel, hogy bizonyos térségekben nem biztosítható a lóállomány, így szűkül a sportágban résztvevő országok, nemzetek száma. Ilyen alapon a sí sportokat is ki lehetne venni a téli olimpiáról, hiszen számos országban nincsenek hegyek, sőt, a komplex téli olimpia értelmezhetetlen, hiszen szinte teljes kontinenseket zárnak ki a földrajzi adottságok. Meglátásom szerint ahol az öttusa sportágat meg szeretnék honosítani, ott helyben szükséges segítséget nyújtani, pl. sportszakmai tanácsadással, lóállomány telepítésével, amely nem egy megugorhatatlan küldetés.

Versenyzők érdeke

Laikusok azt hihetik, hogy ezzel a döntéssel nekünk, versenyzőknek akarnak kedvezni, hogy megóvjanak bennünket olyan faktoroktól (a ló sorsolásával), amelyek kiszámíthatatlanná teszik a verseny kimenetelét. Erre az a válaszom, hogy aki ilyen faktorokkal nem akar számolni, az nem választja az öttusát, hanem pl. triatlonozni megy. Aki ezt a sportot választja, és válik benne élsportolóvá, annak számára a lovaglás annak minden szépségével és nehézségével fontos része a sportágnak.

Nézettség

A NOB fő célja az, hogy az olimpia nézettségét, az iránta mutatott érdeklődést folyamatosan fenntartsa. Ezzel jómagam is egyetértek, de biztos vagyok abban, hogy az öttusa nem attól lesz nézettebb, hogy a lovaglást kerékpározásra fogják cserélni, amely látványban jóval elmarad a lovaglás szépségétől.

Plusz egy érv

Végül, mint sportvezető és gyerekek mozgás ösztönzésével foglalkozó szakember azt a plusz, érzelmi alapú érvet is hozzátenném a fenti racionális megközelítéshez, hogy a sportág többi hazai képviselőjével egyetemben szeretnénk a gyerekeknek, az utánpótlásnak azt a hagyományt és állandóságot is tovább adni, amelyet az öttusa 112 éven át képviselt, és 12 olimpiai és megszámlálhatatlan világ- és Európa bajnoki aranyérmet adott hazánknak.

https://boon.hu/sport/helyi-sport/ha-nincs-lo-jo-a-drotszamar-is-5965697/

https://boon.hu/sport/hazai-sport/nagy-istvan-megdobbento-hogy-a-nemzetkozi-ottusa-szovetseg-kivette-a-sportagbol-a-lovaglast-5967521/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!