női kosárlabda

2021.11.26. 09:00

DVTK: félidő után jött a lefelé

A DVTK-kosarasok a harmadik és negyedik negyed gyengébb játéka miatt vereséget szenvedtek.

Forrás: FIBA

A női kosárlabda Európa-kupa F csoport 5. fordulójában csütörtökön Oroszországban a Nika Syktyvkar csapatának vendége volt a Diósgyőri VTK együttese. A hazaiaknál új játékos is bemutatkozott, de nem az amerikai Azurá Stevens, akiről elterjedt, hogy leigazolták, hanem a belga hátvéd, Hind Ben Abdelkader. A DVTK-ban Kányási sérülés miatt nem léphetett pályára, így a vendégek nyolcemberes rotációval vették fel a harcot.

Az első negyed elején, 4–4 után Musina triplája ért célba, de ez nem vetette vissza a diósgyőri játékosokat, Hayes két duplájával először volt náluk az előny (7–8). Innentől egy ideig felváltva vezettek a csapatok, mígnem a hazai vezér, Musina akciógóljával véget ért az egyszer ti, egyszer mi játék. Azonban 13–10- nél Aho hármassal egalizált, de aztán megint az oroszok következtek, zsinórban négy büntetőt értékesítettek. A hátrányt egy percen belül nemcsak hogy ledolgozta a DVTK, hanem Vorpahl középtávolijával a vezetést is átvette (17–18). A negyed hajrájában Harris büntetőivel fordult egyet a kocka, majd a dudaszó pillanatában még egyet Vorpahl a triplavonal mögül talált be (19–21).

A második játékrész első gólját Green érte el, majd Bernáth következett, aztán Psareva sérült meg, és ezért egy ideig állt a játék. A kényszerszünet után megint Bernáth volt eredményes, és ez már sok(k) volt az orosz csapat edzőjének, időt kért a 13. percben (19–27). A DVTK ekkoriban remekül védekezett, a lepattanókat is jobban szedték, és Aho faultos kosarával 10 pont fölé nőtt az előnyük (19–30). A vendégek kontroll alatt tartották a mecscset, a 16. perc végén Kiss A. 2+1-es kombinációjával már 13 pont volt a Diósgyőr előnye (24–37). Innen azonban a Nika következett, és amikor Goldyreva bevert egy hármast, ezzel pedig hat pontra csökkent a két csapat közötti különbség, Völgyi edző kért időt (31–37). Bernáth javított a piros-fehérek helyzetén, akihez Hayes csatlakozott (32–41). A negyed vége előtt 26 másodperccel a hazaiak kértek időt, és a hosszú szünetig annyi történt pontban, hogy a hazaiak két, a vendégek egy büntetőt értékesítettek (34–42).

Mintha másik

Lendületesen, szédületesen kezdte a harmadik negyedet a hazai gárda, mintha másik csapat lett volna a pályán (41– 42). Hayes gólja után Cherepanova hármasa lenullázta a DVTK előnyét kicsivel több mint két perc alatt (44–44). Új meccs volt kibontakozóban, az orosz együttes már nem a palánk alatti játékot erőltette, hanem ráállt a külső dobásokra, és Cherepanova újabb triplája után a vendégek időt kértek (49–46). A visszatérés után Bernáth is behúzott egy trojkát. Próbált, de nem tudott elszakadni a hazai gárda, Jovanovic is megmutatta, hogy tud távolról gólt szerezni (53–54). A statikussá váló játékban a hazaiak voltak picivel eredményesebbek, egy-egy betöréssel (58–54), ráadásul a végén Goldyreva még bevert egy hármast (61–54), ezzel ezt a negyedet 15 ponttal (!) nyerték az oroszok.

A 32. percben Abdelkader újabb hármasával 10-re nőtt a hazaiak előnye (66–56), és emiatt időt kértek a látogatók. Hat pontra ugyan felzárkóztak a piros mezesek, de mivel a távoli dobásaik nem sikerültek, így nem tudták szorossá tenni az eredményt. Aztán amikor a 36. percben Cherepanova a harmadik hármasát is megszerezte, eldőlni látszott a meccs (71–60). A házigazdák taktikusan, türelmesen játszottak, az utolsó három percnek 9 pontos fórral indulhattak időkérésük után (73–64). A hajrában pedig nem a győzelmük volt a kérdés, hanem az, hogy 7 pontos miskolci vereségüknél nagyobb különbséggel tudnak-e visszavágni. A válasz: igen, mert Abdelkader az utolsó percben bedobott egy hármast, két büntetőt, és dudaszóra még egy duplát (82–68).


Nika Syktyvkar (orosz) vs. Diósgyőri VTK 82–68 (19–21, 15–21, 27–12, 21–14)

Sziktivkar, 600 néző. V.: Barkauskas (litván), Simanovica (lett), Balnionyté (litván).

Nika Syktyvkar: Goldyreva (9/6), ABDELKADER (25/12), CHEREPANOVA (15/9), MUSINA (20/6), Psareva (2). Csere: Harris (2), Coulibaly (5), Kozhukhar (4), Marchenkova (-). Vezetőedző: Alexander Vasin.

Diósgyőri VTK: Vorpahl (9/3), Aho (10/3), Jovanovic (4/3), HAYES (19), GREEN (12). Csere: Kiss A. (3), Bernáth (9/3), Tóth F. (2). Vezetőedző: Völgyi Péter.

Kipontozódott: Aho (39.), Jovanovic (40.).

Alexander Vasin: – Örülök, hogy a harmadik negyedtől úgy játszottunk, ahogy az elejétől szerettünk volna.

Völgyi Péter: – Az első félidőben ötletesen és fegyelmezetten játszottunk, kontrolláltuk a mérkőzést. A második játékrészben viszont olyan nyomás nehezedett ránk, amelyet annak ellenére, hogy volt tartása a csapatnak, nem tudtunk kezelni.

(A borítóképen: A csütörtöki esti meccset az orosz csapat – sárgában – nyerte)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!