Diósgyőri VTK

2021.11.21. 17:58

A Vasas előtt Diósgyőrben hajoltak meg (videóval)

Meglepetésnek számító vereséget szenvedett hazai környezetben a DVTK női kosárlabdacsapata.

Berecz Csaba

Fotó: Bujdos Tibor

A női kosárlabda NB I 8. fordulójában, vasárnap délután a Diósgyőri VTK csapata a Vasas gárdáját látta vendégül. A korábban tervezettnél egy fél órával hamarabb kezdődött a meccs, hogy azok a drukkerek, akik a kosár bajnoki után, a szomszédban, az ezt követő NB II-es focimeccset is megnézik, kényelmesen átérjenek a stadionba. Más kérdés, hogy erről a rendező klub elfelejtette tájékoztatni a médiát. Akik emiatt esetleg elkéstek, azoktól a magunk részéről elnézést kérünk. A hazaiaknál két új amerikai játékos is a keretben volt, a néhány nappal ezelőtt szerződtetett irányító, Leslie Vorpahl kezdőként lépett pályára, a tavalyi évadban kapott két hónapos eltiltását letöltő erőcsatár, Keyona Hayes pedig csereként jutott szóhoz.

A piros-fehérek Greenje kezdte a pontgyártást, majd egy vendég büntető után Papp K. triplájával fordított a Vasas (2-4). A piros-kékek bátrak voltak, keményen harcoltak, és nagy elánnal mentek a lepattanókért, így a DVTK-nak kellett kapaszkodnia. A 6. percben állt be Hayes., és nem sokkal később egy középtávolit érkezeztetett célba, visszavéve ezzel csapata számára a vezetést (9-8). Ideiglenesen. Ugyanis a fővárosiak folytatták, amit előtte (9-15), a hazaiakon a negyed utolsó perces időkérése sem sokat segített (13-16).

Green két duplájával a 11. perc végén már a DVTK-nál volt az előny (17-16). Mivel csapatszintű együttműködés az új érkezők, és a kiesettek miatt (Medgyessy betegség, Jovanovic és Bacsó bokasérülése okán nem játszhatott) nem volt lehetséges, az új összetételű nyolcas rotációt alkalmazó piros-fehér együttes leginkább az egyéni kvalitásokra próbált építeni. Centerhelyen tapostak ki néhány pontos előnyt maguknak (23-18), de s szívósan küzdő Vasast, nem igazán sikerült leszakítaniuk. Aztán amikor a 18. minutában Pusztai leindításos gólt szerzett, a hazaiak szakvezetője időt kért (23-22), de ennek nem lett foganatja, ugyanis Bach büntetőből történt egyenlítése után, a játékrész utolsó gólját is Pusztai érte el, a triplavonal mögül (23-26).

Fordulatok

A harmadik negyed elején Vorpahl megszerezte első pontjait, majd távoli dobásokkal próbálták átvenni a vezetést a hazaiak, de ez nem ment, a 25. percben a kilencedik triplakísérlet is kimaradt. Büntetők után lett meg az egál (30-30), ám a Vasas részéről Heljic hármast ért el (csapatának nyolcadik ilyen kísérletéből ez volt a harmadik olyan, amelyik célba ért). Aztán, amikor utóbbi játékos centerhelyről is gólt szerzett, hazai időkérés következett (32-35). A játékrész utolsó percében Smailbegovic húzott be egy demoralizáló hármast, majd Budácsik vert be egy centergólt (37-42), tovább fokozva ezzel a diósgyőri kínokat.

A 33. percben ért célba az első hazai hármas, Vorpahl dobása után viszont Smailbegovic is bevágott egy trojkát, majd a folytatásban négy vendégbüntetőnek csak a fele ért célba (43-49). Földi edző reklamált hevesen, ezért technikai kapott, de ezt követően négy pontról csak ötre nőtt a Vasas előnye (45-50). A 37. percben Kányási hármasával sikerült egyenlítenie a DVTK-nak (50-50), időkérést kiváltva ezzel a Vasas részéről. Hayes büntetőit követően hosszú idő után volt ismét az előny a hazaiaknál, az amerikai kosaras további akciógólokkal próbálta a győzelem felé terelni a Diósgyőrt (56-53), de 16 másodperccel a vége előtt Heljic közelijével a Vasas állt jobban (56-57). Hazai időkérés után nem sokkal, egy vendég pont érkezett, büntetőből. A nagy izgalmak közepette Bernáth vágott be egy hármast, 1,3 másodperccel a vége előtt (59-58). De a Vasasnak ilyen kevés idő is elég volt, hogy betaláljon, Smailbegovic középtávolija döntötte el a meccset.


Diósgyőri VTK – Vasas Akadémia 59-60 (13-16, 10-10, 14-16, 22-18)

Diósgyőr, 700 néző. V.: Győrffy, Minár, Rácz.

Diósgyőri VTK: Vorpahl (7/3), Kányási (5/3), Aho (-), Kiss A. (1), GREEN (18). Csere: HAYES (19), Bernáth (5/3), Tóth F. (4). Vezetőedző: Földi Attila.

Vasas Akadémia: Papp K. (9/3), BACH (7), Tóth O. (3), HELJIC (7/3), BUDÁCSIK (10). Csere: Pusztai (5/3), SMAILBEGOVIC (11/6), Salamon (2), Madár E. (6). Vezetőedző: Milos Pavlovic.

Kipontozódott: Budácsik (35.), Aho (39.).

Földi Attila: – Nagyon sok hibával játszottunk, de erre valahol számítottunk. Új irányító érkezett, ez sokban kihatott a játékunkra, lehetett érezni, hogy Vorpahlnak még időre van szüksége, hogy azt hozza, amit tud. A 60 kapott pont nem vészes, de az 59 dobott, az borzalmasan kevés. Hogy mi az oka annak, hogy nyitott, üres dobásokat, ziccereket hagyunk ki, erre én is keresem a válaszokat.

Milos Pavlovic: – Ez volt az első olyan meccs, amelyen nem csak, hogy jól kezdtünk, de végig hittünk magunkban, abban a munkában, amit a mérkőzés előtt beletettünk az edzésekbe. A mérkőzés tervet nagyjából sikerült végrehajtani, a hárompontos vonalon jól védekeztünk, a lepattanózásban csapatmunkával próbáltunk eredményesek lenni. Csapatként ma jobbak voltunk, és szerintem jó irányba haladunk, ha kikaptunk volna is ezt mondanám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!