Atlétika

2021.11.18. 09:00

A jövő héten már edzőtáborba utazik

Nemes Rita három héten át Spanyolországban készülhet a jövő évi versenyidőszakra.

Berecz Csaba

Budapest 20210223 Nemes Rita Krizsán Xénia atlétika edzés foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Krizsán Xénia Nemes Rita

Forrás: NS

Nemes Rita, a DVTK atlétája sokáig potenciális olimpiai indulónak számított az idei nyári, tokiói ötkarikás játékok előtt, de egy makacs sérülés végül megakadályozta abban, hogy a fő versenyeként kijelölt, kvótaszerző megméretésen rajthoz álljon. Eleinte úgy volt, hogy a sportolónak heteket kell kihagynia, amiből végül hónapok lettek.

– Köszönöm, most már jól vagyok – válaszolta megkeresésünkre Nemes Rita, aki a „mióta?” kérdésre így folytatta: – Kemény hét hónap van mögöttem, úgy tűnik, hogy az idegsérülés okozta fájdalmakon végre túl vagyok, és talán mostanra kijelenthetem azt, hogy százszázalékos állapotban vagyok. Mármint az egészségemet illetően, nyilván fizikailag még nem, de a felkészülés elején ez nem is cél. Az, hogy a derekam megütése után milyen kellemetlen volt a ülőgumónál ez az idegsérülés, hogy folyamatosan fájdalmat éreztem az igénybevételnél, remélem, hogy csak egy rossz emlék marad. És amit az elején is mondtak, az igaz lett, pihentetés nélkül nem jött volna rendbe. Sajnos, az idegszálak gyógyulása nagyon lassú folyamat, hiába próbáltam edzésbe állni nyolc hét után, a fájdalmat éreztem, és csak olyan edzésmunkát tudtam végezni, aminél nem volt fájdalom, és ezek között a futás nem szerepelt. Tényleg nagy öröm a számomra, hogy végre tudok sprintelni, de persze vissza kell még jönnie ennek a mozgásnak teljességében, hiszen nyár óta nem volt ebben részem. Szeptember elején kezdtem el a tréningeket, óvatosan, és 4-5 hét kellett, hogy egyáltalán ne érezzek semmit a korábbi sérülésből. Pont úgy lett, ahogy azt hónapokkal ezelőtt mondták: novemberre múlt el a fájdalom.

Utazás előtt

A hétpróbázó jókedvét fokozza, hogy a jövő héten hétfőn edzőtáborba indul, és az itthoninál jobb időjárási körülmények között készül majd a 2022-es feladatokra.

– Tenerifére utazunk egy kisebb csoporttal, természetesen az edzőm, Szabó Dezső társaságában – mondta Nemes Rita, majd így folytatta: – Korábban volt egy olyan terv, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban készülünk, de mivel a vírus berobbant, változtattunk a helyszínen. Három hétig leszünk a spanyolországi szigeten, és remélem, hogy bírni fogja a testem az edzéseket, és megszerzem az alapok egy részét ahhoz, hogy a jövő évben a tervezett versenyeken rajthoz állhassak.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e újabb indulás fedett pályás Eb-n, az idei, lengyelországi versenyen ötpróbában elért hatodik helye után, Nemes Rita a következőket mondta:

– Ez nincs tervbe véve. Nem szeretnénk, hogy elkapkodott legyen a visszatérésem, úgyhogy alapból a tavaszi szabadtéri versenyekre készülök. Lehet, hogy hiányozni fog a versenyzés tavaszig, és lesz olyan megméretés, ahol rajthoz állok majd fedett pályán, de erről még korai beszélni, minden attól függ, hogy a testem hogy bírja majd az edzésterhelést. Igazából nyárra koncentrálunk, a németországi Európa-bajnokságot jelöltük meg fő versenyként 2022-re.

(A borítóképen: Nemes Rita – jobbra – már jól van)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!