Rally

2021.10.08. 08:30

Versenyközpontként tér vissza Kazincbarcika

A hazai rally2-es mezőny a borsodi városban találkozik egymással október közepén.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

2010-ben első osztályú rali bajnoki futam helyszíne volt Kazincbarcika, valamint a környező települések. Több mint egy évtized telt el azóta, most azonban a sportág visszatér a borsodi városba. Az idei rally2-es sorozatból korábban elmaradt egy versenyhétvége, amelyet a szakág szeretett volna pótolni, mégpedig azért, hogy a szezont megfelelő színvonalú rendezvények után lehessen értékelni.

Sportvárosban a rali

– Kazincbarcika a „Nemzet Sportvárosa” címmel büszkélkedhet, de személyesen én is a sport nagy kedvelője vagyok – mondta a futammal kapcsolatban Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere. – Városunk vezetősége mindig is nyitott volt a különleges, élményekkel teli eseményekre, ezért kifejezetten örültünk a szervező csapattal való újbóli együttműködésnek. Így természetesen annak is, hogy Kazincbarcika nyújthatja az egyébként környező településeken zajló futam központi helyszínét.

Hét szakasz három helyszínen

A 2021-es Greenplan Kazincbarcika Rally október 16-án, szombaton egy belvárosi rajtceremóniával kezdődik, másnap pedig három helyszínen összesen hét gyorsasági szakasz vár a benevezett párosokra. A Rudabánya és Imola közötti, majd 15 kilométeres, valamint a Felsőnyárád – Sajókaza közötti közkedvelt szakaszt három-három alkalommal teljesítik a versenyzők. Végezetül a Szuhogy – Imola közötti, ugyancsak aszfaltos gyorson zárul az esemény. A célba érkezett egységeket pedig a rajthoz hasonlóan Kazincbarcikán köszöntik vasárnap az esti órákban.

– Alapvetően az volt a szándékunk, hogy az ikonikus Kánó–Imola–Ragály közötti gyorsaságit újraélesszük – fogalmazott Kazincbarcikán Juhász István főszervező, aki korábban Hadik András oldalán, navigátorként szerzett magyar bajnoki címet. – Ez most részben sikerül, de azért ebből a szempontból most is akadtak nehézségeink. Csakúgy, mint korábban, Imolán akadtak el az engedélyek, annak viszont örülök, hogy így egy olyan formában került a versenyprogramba a pálya, amely eddig még soha nem volt. Annak is örülök, hogy a verseny gondolata, ötlete helyi fiataloktól származik, akiktől a szervezés során is rengeteg segítséget kapunk.

Október 10-ig

A Greenplan Kazincbarcika Rallyval kapcsolatban Juhász István kiemelte: a nevezési határidő október 10-én zárul le, az előzetes visszajelzések alapján legalább hetven-nyolcvan indulóra számítanak.

– Szeretnénk megadni a módját és a rangját az eseménynek – folytatta Juhász István. – Kazincbarcikán a zenélő szökőkút mellett ezért lesz rajt- és céldobogó, emellett pedig a hét szakaszt három helyszínen rendezzük, amire szintén rég volt példa. Ez a hétvége egyértelműen a rally2-es mezőnyről szól majd, de mivel egy héttel ezután lesz az ORB szezonzárója, így tesztelési szándékkal természetesen magasabb licenccel rendelkező párosokat is örömmel fogadtunk. Az egyik bajnokaspiráns jelen lesz, így R5-ös versenyautó is részese lesz a mezőnynek. Bízom benne, hogy nagyon sokan érdemesnek találják a rendezvényünket, hogy elinduljanak rajta, és hosszú éveken keresztül visszatérhetünk majd Kazincbarcikára, valamint a környék remek vonalvezetésű pályáira.

(A borítóképen: Juhász István bízik a sikeres barcikai ralis hétvégében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!