Kajak-kenu

2021.10.12. 07:30

Soltész egy utcahosszt vert a mezőnyre

Nem akarták, hogy futballozzon, döntésüket az idő fényesen igazolta.

Kolodzey Tamás

Forrás: Olvasónk küldte

A napokban a romániai Pitesti adott otthont a maratoni kajak-kenu világbajnokságnak. Az ifjúsági kenusok mezőnyében Soltész Péter, a Vízisport Club Tokaj sportolója szerezte meg az aranyérmet. A tizenhat esztendős versenyző a 19 kilométeres távon 1:35,20-as idővel bizonyult a legjobbnak.

Több ezerből egy

– Remek érzés azt kimondani, hogy világbajnokunk van – mondta a Bodrog partján lévő tokaji vízitelepen Krecz Tamás klubelnök-vezetőedző, majd hozzátette: – Tanítványom, némi képzavarral említve, utcahosszal verte a mezőnyt, és címével nem csupán egyesületünket, az itt folyó munkát népszerűsíti, hanem eredményével előmozdítja az utánpótlás-nevelést és öregbíti a város hírnevét is. Ilyenkor sokan kérdezik, hogy kiből lehet felnőtt világklasszis, és kiből nem. Nos, erre a felvetésre a statisztikai adatokkal válaszolhatok: itthon több ezer gyerekből nevelünk egy későbbi olimpiai bajnokot, de azt senki sem tudhatja, hogy hol és kinél jön elő a vízből halacska. Mi most rendelkezünk egy még csiszolatlan gyémánttal, úgy hívják, hogy Soltész Péter. Akinek pompás alapjai vannak, és ha nem törik meg a lendülete, ha megtanulja az úgynevezett irammenést, akkor – megjósolom – sokat hallunk még róla.

A tokaji kajak-kenusok szakmai munkájának első számú felelőse által említett alapok így festenek: 180 centiméteres testalkat, 80-85 kilós súly – mindez tizenhat esztendősen. Az elnök szerint az adatok az életkornak megfelelően tökéletesek, innentől kezdve jöhetnek az izomkötegek. A világbajnok magától értetődően szorgalmas: naponta két órát tréningezik, hetente háromszor délelőttönként is dolgozik, iskola előtt és után rendre edzésre siet. Pihenőt csak vasárnap tart, de hamarosan ennek is vége, Krecz Tamás szerint ugyanis rohamléptekkel haladnak a napi dupla tréning felé.

Foci helyett kenu

– Nyolcesztendős koromban jegyeztem el magam a vízi sporttal – vette át a szót Soltész Péter. – Édesanyám vitt el a telepre, mert a gyakori sérüléseim miatt nem akarta, hogy focizzak. A kajak gyerekkorban talán egyszerűbb műfaj, én azonban a kenunál kötöttem ki. Ebben térdelni kell, magasabbra kerül a súlypont, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a harmonikus mozgás elsajátítására.

A világbajnok ezután arról beszélt, hogy miként jutott ki a maratoni vébére:

– Az év elején megnyertem a maratoni magyar bajnokságot, és ez feldobott. Elindultam a válogatón, amelyen második lettem, ezzel kvalifikáltam magam Pitesti-be. Nemzetközi eredményem volt már, hiszen a csehországi Rasicében tartott Olimpiai Reménységek Versenyén két különböző párral és távon második és harmadik helyezést értem el.

Minden adott

Az aranyérmes sportoló a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium 10. f sporttagozatosa, osztályfőnöke Kovács Anikó, testnevelő tanára Gyüre Levente és Balogh Gáborné.

– Az eredményes munkámhoz a városban minden feltétel adott – folytatta Soltész Péter. – Március végétől október végéig a természetes vizeken, vagyis a Bodrogon és a Tiszán lapátolok. Aztán használom a helyi uszodát, az iskola kondi- és tornatermét, a vízitelep kenugépét, a futás pedig már csak hab a tortán, hol a hegyen, hol a gáton szaladok.

A világbajnok portréjához tartozik még, hogy – sakknyelven szólva – szekundánsa is van. Erről így beszélt Krecz Tamás:

– A magányos farkasok ideje a mi sportágunkban is lejárt. Soltész Péter itteni edzőpartnere Túróczy Kristóf, a tizennyolc esztendős ifjúsági kajakos, aki a saját szerepkörében sokat segített Petinek. Akinek jövője természetesen máris központi kérdés klubunknál, sőt talán Tokajban is, hiszen az értékeinket jó lenne megtartani. A jövő zenéjét most még nem tudjuk feltenni a lemezjátszóra, az olimpiai programot viszont ismerjük. Az ötkarikás játékok műsorán nem szerepelnek a maratoni számok, tanítványomnak így szem előtt kell tartania a C-1 1000 méter és a C-2 500 méteres számokat. A maratoni az ezekre a számokra való felkészülésnek jó, azaz építkezésre kiváló, az említett kenus számokat pedig Péter már műveli.


Fogadás

A napokban fogadja Soltész Pétert a város, vagyis Tokaj polgármestere.

– Nagyon örülök a csodálatos eredményének, a világbajnoki címének – mondta Posta György. – Az időpont egyeztetése után a napokban találkozóra hívom a hivatalba, és településünk nevében természetesen megköszönöm a helytállását, a munkáját, és megajándékozom. Azt nem árulom el, hogy mivel, legyen ez a kiválóság számára meglepetés.

(A borítóképen: Soltész Péter maratoni verseny közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!