rali

2021.10.06. 08:00

Nehéz futamon az élmezőnyben

Herczig Norbert és Ferencz Ramón már várja a három hét múlva esedékes Rally Hungaryt.

Forrás: SRTH

Fotó: Josef Petru

Pokoli nehéz versenyen hatodikként ért célba a portugáliai Fafe Rallyn Herczig Norbert és Ferencz Ramón. A SKODA Rally Team Hungaria versenyzői megőrizték bajnoki ötödik helyüket, és közelebb kerültek az ERC dobogóhoz is.

- A túlélésre kellett játszani, aki elérte az első napi célt, az már komoly eredményt könyvelhetett el – fogalmazott Herczig Norbert. – Olyan extrém körülmények között versenyeztünk, ami megtizedelte a mezőnyt. Mi az ötödik pozícióban zártuk a napot, amivel már önmagában is pontokat szereztünk. Ömlött az eső, hihetetlenül csúszós pályákon közlekedtünk 150-es tempóval. Volt olyan pillanat, amikor lassítanunk kellett, mert nem láttunk semmit. Túlélőverseny volt, rengeteg olyan pillanatot tudnék mesélni, amilyennel még nem találkoztunk a pályafutásunk során, pedig egyikünk sem ma kezdte. Az egyik nagy gond az volt, hogy a verseny előtt feltöltötték az utakat, hogy jobb minőségűek legyenek. Ezt a feltöltést eláztatta az eső, és volt olyan, hogy 15 km-es sebességgel csúsztunk lefelé az útról. Az sem mindennapos, hogy volt időnk egymásra nézni Ramónnal. Na, ez most nem egyszer megesett velünk, mert a kanyarokból a kigyorsítás másodpercekig tartott, annyira saras volt az út.

Azt, hogy mennyire komoly volt a helyzet jól mutatja, hogy Marc Martí – aki korábban Carlos Sainznak is navigált -, meg is jegyezte, hogy versenyzésre szinte alkalmatlan a pálya, mert ha baj van, a mentő sem tud bemenni a gyorsaságira. Az extrém pályákat a nap második felére annyira megszokta Norbi és Ramón, hogy a reggeli lassabb kezdés után sokat léptek előre, és az ötödik helyen fejezték be a napot.

Jobb körülmények

A második napra kicsit javult az idő, és épp Marc Martíékkal kezdett nagy csatába a SKODA Rally Team Hungaria duója. A 12. szakaszig tartott az előny, de utána győzött a nagyobb helyismeret, és az is közrejátszott, hogy a szombat reggelhez hasonlóan ismét nem sikerült tökéletesen az autó beállítása.

- Nem találtuk a beállításokat, az abroncsokat sem választottuk jól. Nem mentegetőzni akarok, de a gyári mérnök is ezeket a gumikat javasolta – beszélt a nehézségekről Herczig Norber. – Érdekes, hogy az érzés nem volt annyira rossz, de az időeredményekkel mégis elégedetlenek voltunk. Túl feszes autóval mentünk, ami ezeken a laza talajú pályákon nem volt jó választás. A második napon is azt hittük, hogy jobban szárad majd a pálya, de sarasabb, mélyebb maradt, mert nem folyt el róla a víz. Ebből is tanultunk, a jövőben ezt a tapasztalatot is hasznosítani tudjuk.

Azt azért gyorsan tegyük hozzá, hogy egy olyan hatodik hellyel volt elégedetlen Norbi és Ramón, ahol a bajnokságot vezető Andreas Mikkelsenen és a tavalyi bajnok Alexey Lukyanukon kívül csak két hazai pilóta, és a félig hazainak számító spanyol Solans tudott a SKODA Rally Team Hungaria párosa előtt végezni.

A bajnokságot tekintve fontos pontokat szerzett a magyar páros, ráadásul a három nagy vetélytárs közül csak Lukyanuk szerzett több pontot a mieinknél. Llarena Efrén kiesett, Marczyk pedig csak kilencedik lett.

Jön a hajrá

- Még két verseny van a szezonból, és most jön az, ami számunkra legfontosabb, a hazai futam, a Rally Hungary – tekintett előre Herczig Norbert. – Az aszfalton jó eredményre számítok, az pedig, hogy újra a magyar szurkolók előtt versenyezhetünk, extra lendületet ad majd. Már most elkezdtük számolni a napokat, alig várjuk, hogy elkezdődjön a mi versenyünk.

Nem kell már sokat várni, a magyar ERC futamra, szűk három hét múlva, október 22-én kezdődik a Rally Hungary, ahová az ERC ötödik helyén érkezik Herczig Norbert és Ferencz Ramón. Az előző két évhez hasonlóan a futam központja ezúttal is Nyíregyházán lesz, a gyorsasági szakaszok többségét pedig a Zemplén aszfaltos pályáin bonyolítják majd le.

A 34. Rally Serras de Fafe e Felgueiras végeredménye:

1. Andreas Mikkelsen, Elliot Edmondson Škoda Fabia Rally2 2:19:10.1

2. Alexey Lukyanuk, Alexey Arnautov Citroën C3 Rally2 +2:01.8

3. Armindo Araújo, Luis Ramalho Škoda Fabia Rally2 evo +2:38.9

4. Bruno Magalhães, Carlos Magalhães Hyundai i20 N Rally2 +3:07.4

5. Nil Solans, Marc Martí Škoda Fabia Rally2 evo +3:41.4

6. Herczig Norbert, Ferencz Ramón Škoda Fabia Rally2 evo +4:07.0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában