Interjú Foczkó Ákossal

2021.10.22. 09:30

Gyűjtik a tapasztalatot

A szezon elején a VFTS-t az EVO X-es Mitsubishire cserélte Foczkó Ákos és Madarász Szabolcs.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A DVTK kettőse nagy várakozással vágott neki az ORC sorozatnak, a jó eredmények azonban egyelőre elmaradtak. A korábbi Rally2-es bajnok azonban a kezdeti zökkenőket és a megszerzett tapasztalatokat igyekszik felhasználni a következő idényre.

Eddig nem jól alakultak számotokra az idei bajnoki futamok.

Ez valóban így van. A bajnokság elején még pontosan nem tudtuk, hogy mi vár ránk, a hosszú Ladás időszak után mire leszünk képesek ezzel a technikával. A megszerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kellő tempónk megvan, de néhány vezetői hiba, valamint technikai gondok meghiúsították azt, hogy a kategória élmezőnyével csatázzunk.

Emiatt csalódott vagy?

Természetesen mindenki a sikerért dolgozik, így mi is. Ebből a szempontból igen, de mi az EVO X-essel hosszabb távon tervezünk. Igyekszünk a dolgokat megfordítani, és a következő szezonban felhasználni mindent, amit idén megéltünk.

Ezek szerint a 4. Steelvent Nyíregyháza Rally akkor egy örömautózás lesz?

Dehogyis. Kőkeményen készülünk a szezonzáróra, hiszen csak így tudjuk magunkat folyamatosan építeni. Ehhez pedig muszáj feszegetni a határainkat, szeretnénk jól szerepelni, mert egy sikeres évzáró után nyugodtabb szívvel térhetnénk téli pihenőre. Talán valamivel a következő évi felkészülést is könnyebben indítaná el a pozitív élmény.

Élvezetes és izgalmas futamra van kilátás?

Abszolút, hiszen a zempléni gyorsasági szakaszok kiválóak, élmény ezeken a helyeken versenyezni. Vannak olyan részek, amelyek a korábbi évekhez képest újak lesznek a programban, de összességében nagyon szeretjük a zempléni gyorsokat és a Rabócsiringen valamint Nyíregyháza belvárosában is élmény megmutatni magunkat.

Nehéz volt a VFTS-ről átszokni az EVO X-es Mitsubishire?

Ég és föld, nem is lehet összehasonlítani a kettőt. Idén voltak ugyan kisebb csalódásaink, de ezeket igyekszünk az előttünk álló időszakban áthidalni. Hiszünk magunkban, mert ezt az utat a Ladával is végig jártuk. Sokat fogunk dolgozni azért, hogy a 2022-ben egy sikeresebb bajnokságot fussunk. Attól függetlenül, hogy nem sikerült célba érni sok kilométert levezettem, gyűjtöttem a kilométereket és a tapasztalatokat. Ugyanakkor az is tisztán látszik, hogy sokat kell még tanulnom.

Az őszi körülmények kiszámíthatatlanná teszik a 4. Steelvent Nyíregyháza Rallyt. Lehet erre készülni?

Ez a rali, jöhet az improvizáció. Szeretem, ha alkalmazkodni kell a körülményekhez, persze a normális határokon belül. A lehulló levelek, a hajnali és az esti hideg, a köd, a pára, az eső és a sár is beleszólhat ebbe a hétvégébe. Mindezekkel azonban szembe kell nézni, megoldóképesség szükséges hozzá, de úgy gondolom, ezzel nem vagyunk híján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában