Labdarúgás

2021.10.09. 09:45

Agresszivitásban és dinamizmusban

A pótolhatatlan Szalai Ádám hiányában más taktikával kell pályára lépnie a magyar válogatottnak.

Berecz Csaba

Albánia , Elbasan 20210905 Labdarúgás Válogatott VB selejtezõ Albánia - Magyarország Foto Nemzeti Sport - Török Attila A képen: Gulácsi Péter sérülés

Fotó: MW

A magyar labdarúgó-válogatott október 9-én, szombaton 20.45-től Albánia ellen játszik világbajnoki selejtezőt az európai I csoport 7. fordulójában, Budapesten a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött. A két együttes öt hete Elbasanban mérkőzött meg egymással, és akkor a 87. percben szerzett góllal a balkáni ország válogatottja diadalmaskodott 1–0-ra. Részben ennek is köszönhetően, ha ma nem tud nyerni a magyar együttes, akkor szinte biztos, hogy elveszíti reményét arra, hogy a pótselejtezőt érő, csoportmásodik helyre odaérjen.

A magyar labdarúgó-válogatottnak a mostani meccsel kapcsolatos tegnapi sajtótájékoztatóján elsőként Gulácsi Péter csapatkapitány válaszolt arra a kérdésre, hogy mik az esélyek a csoport második helyének megszerzésére.

– A legfontosabb az albánok elleni mérkőzés. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, csak győzelemmel marad a kezünkben a sorsunk. A célunk az, hogy megnyerjük a meccset, és ezzel nyitva tartsuk a továbbjutási esélyeket. Az Albániában elszenvedett vereség miatt is nyerni kellene – mondta Gulácsi Péter, aki arra a kérdésre, hogy a zárt kapus mérkőzés mennyire lesz ­rossz, így válaszolt: – A zárt kapus hazai meccs nem előny, ezzel az albánok kerültek jobb helyzetbe. Ebben a sorozatban két fő riválisunk, a lengyelek és az albánok ellen is ilyen meccset kellett, kell játszani, és ki tudja, mi lett volna a lengyelek ellen, 3–2-es vezetésünknél az utolsó 10 percben, a szurkolóink támogatásával. De ezen változtatni nem tudunk, sajnáljuk, hogy így alakult, a célunk az, hogy a mostani mérkőzést megnyerjük és hogy a folytatásban, a San Marino elleni meccsel életben tartsuk a reményeinket.

Óriási élmény lenne, ha a szurkolók a lelátón lennének, sajnáljuk, hogy ez most nem lehetséges.

Az Albánia elleni összecsapással kapcsolatban így fogalmazott a kapus:

– Jó emlékeim nincsenek, a meccset elveszítettük, egy fél­időt védtem, a lecserélésem biztonsági döntés volt, egy fejsérülésnél hosszú távú érdekeket kell szem előtt tartani, mert nem lehet tudni, hogy mi lehet belőle. Nem mondom, hogy neheztelek az ellenfélre, de egy csatárnak hasonló szituációban át kell ugrania a kapust. Fáj, hogy elvesztettük azt a meccset, ezért is lenne jó minden téren revánsot venni, megszerezni a három pontot.

A kapitány

Marco Rossi szövetségi kapitány többek között arról is beszélt, hogy örül annak, hogy Willi Orbán csütörtökön csatlakozott a kerethez, és ha rajta múlna, akkor beállítaná a csapatba, nemcsak a jövő hét keddi, Anglia elleni idegenbeli vb-selejtezőn, de már most, az albánok ellen is. Azonban ehhez a válogatott keret egészségügyi stábjának a pozitív állásfoglalása is szükséges, a védő néhány napos lázzal járó betegségét követően. A kapitány Szoboszlai Dominikről is szót ejtett, a válogatott egyik kulcsjátékosáról azt nyilatkozta, hogy jó formában, erőben van, de ez a többi csapattársáról is elmondható. Marco Rossi ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte: fizikai felkészültség terén jobban állnak, mint legutóbb.

A magyar válogatott korábbi csapatkapitánya, Szalai Ádám térdsérülése miatt nem tagja a keretnek, az ő pótlásáról, helyettesítéséről a következőket mondta a kapitány:

– Ha azt szeretnék megtudni, hogy milyen összeállításban játszunk, ezt nem fogom elárulni. Azért hívtam meg más játékosokat, hogy pótolni lehessen, de egyikük sem tudja azt játszani, amit Ádám. Nikolic Nemanja sem klasszikus kilences, így taktikai téren kell változtatni, illetve különösen a labdabirtoklás fázisában. Albániában ez sikerült is némileg, nyilván változtatni kell a döntések terén. Azt kell mondjam, hogy klasszikus középcsatár jelenleg nincs Magyarországon, mármint olyan, aki nemzetközi szintű. Ezért is álltam ki mindig Szalai Ádám mellett, amikor kritikákat kapott. Ő azért is fontos, mert vezetői alkat, karizmatikus játékos. A múltban kaptam hideget, meleget, hogy ragaszkodtam hozzá, most, hogy nincs, az a kérdés, hogy kihez fordulhatnánk. Pótolhatatlannak tartom őt, Nikolic nem középcsatár, hanem középső ék, nincsenek meg azok a sajátosságai, amikkel Ádám rendelkezik.

Arra a felvetésre, hogy az albánoktól a szeptemberi meccsen többen is hiányoztak, és hogy másmilyen ellenfélre számít-e most, így felelt Marco Rossi:

– Távolról indítanám a választ: négy éve vagyok ebben a szerepben, kilenc éve dolgozom Magyarországon, úgy hiszem, azért lehetünk itt, mert bizonyítottunk valamit, ennek ellenére minden mérkőzés olyan, mintha záróvizsga előtt állnánk, úgy tűnik, hogy Donald kacsa gazdag nagybácsija sem olyan szerencsés, mint amilyen én vagyok. Albániának 12 topligás játékosa van, Magyarországon ez a szám 4 fő. Ez nem azt jelenti, hogy óhatatlanul elveszítjük majd a meccset, hogy meg leszünk szeppenve, hogy nem bízom a csapatomban. Ezen a meccsen is teljesen esélyeseként állunk ki, nem azért, mert a világranglistán előrébb állunk. Három éve sikereket érünk el, és ez annak a szerencsének köszönhető, hogy itt dolgozunk. Szemtől szemben egyenlő ellenfélként állunk ki, hogy az eredmény merre billen, az majd kiderül. Az a nagy „szerencse”, ami a kilenc évemben elkísért, bízom benne, hogy most is mellettünk lesz majd.

Fel kell vállalni

 

Arra a kérdésre, hogy miben kell javulnia a csapatnak a két együttes egymás elleni, előző meccséhez képest, Marco Rossi azt felelte, hogy agresszivitásban és dinamizmusban kell fejlődniük, illetve a védelemben felépítetten kell végezni a munkát, továbbá több egyéniség kell, és időnként fel kell vállalni a kockázatot a támadások fejlesztéséhez, de összességében mindenben többet kell hozzátenni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!