vb-selejtező

2021.09.05. 08:00

Vasárnap már Albánia következik

A magyar labdarúgó-válogatott a csütörtöki, angolok elleni veresége után új feladat előtt áll.

Tóth Zoltán

England's forward Raheem Sterling (C) scores the 0-1 during the FIFA World Cup Qatar 2022 qualification Group I football match between Hungary and England, at the Puskas Arena in Budapest on September 2, 2021. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön este világbajnoki selejtezőn, az európai I csoport 4. fordulójában Angliától 4–0-ra kapott ki Budapesten. Annak ellenére, hogy a magyar szurkolók ezúttal is kitettek magukért, a mintegy 60 ezer drukker hangrobbanása kísérte már a bemelegítéshez érkező játékosokat is. A fanatikusok biztatása az angol gólok ellenére sem csökkent, a négygólos vereség után is vastapsot kapott a piros-fehér-zöldbe öltözött csapatunk, és nézők-játékosok közösen énekelték a Himnuszt a találkozó végén. Hálás is volt érte a csapat, Szoboszlai és a két Szalai – Attila és Ádám – a mezét is odaajándékozta egy-egy fanatikusnak. Azonban ezúttal szomorú, lehajtott fejű játékosok érkeztek az ultrák kapu mögötti szektora elé, megköszönni a drukkerhad támogatását. Ami – úgy tűnt – ezúttal az angolokat dobta fel jobban, akik végig kézben tartották a mérkőzés folyását. Jellemző: a mieinknek összesen egy (!) kaput eltaláló lövésük volt az egész találkozón.

A kapitányt is sokkolta

Lehet-e véletlen, hogy egy „összetört” Marco Rossi érkezett a késői sajtótájékoztatóra, aki így kezdte mondandóját:

„Kevés mondanivalóm van ezek után. Amikor egy ilyen ellenféllel találkozunk, mint amilyen Anglia – amely az Eb-n látott franciáknál és portugáloknál is erősebb jelenleg – csak egy dologban bízhatunk. Abban, hogy ellenfelünk kifog egy rossz napot, mi pedig mindent jól csinálunk. Hát ez most nem jött össze. Az első játékrészben még a technikai hibáink ellenére is jól játszottunk, de ezek a hibák a második játékrészben megsokasodtak. Az első gól után elveszítettük a ránk jellemző tömör játékot, ami előtte megvolt. Ezúttal az angolok fizikálisan és technikailag is fölénk nőttek. Nagyon csalódott vagyok az eredmény miatt, no meg azért, ahogy az első angol gólra reagáltunk. Ez sok, sokk volt számomra.”

Újságírói kérdésre válaszolva a kapitány elmondta azt is, nem volt lehetősége a védelem jobb oldalára mást bevetni. „Botkára, Lovrencsicsre és Negóra nem számíthattam, így kényszerből kellett döntést hoznom, hiszen jobbszélső védőben kimondottan szűk lehetőségeim voltak. Így került be Kecskés Ákos és Bolla Bendegúz, de higgyék el, bár nem vagyok egy csökönyös fajta, ha újra kellene játszani, ugyanezt a kezdőt jelölném, mert a bizalmam velük szemben is töretlen. Akárki hibázik is a csapatból, végül is én vagyok a felelős, mert enyém a döntés!”

Új nap kezdődik

Ami a vasárnapi, albánok elleni idegenbeli mérkőzést illeti, Marco Rossi azzal kezdte:

„Pénteken új nap kezdődik. Átbeszéljük a történteket, és igyekszünk megoldást találni a hibák kijavítására. Az albánoknak több játékosa az olasz vagy a spanyol ligában játszik, azaz minőségi labdarúgóik vannak. Ezért is kell kiküszöbölni azokat a hibákat, amelyeket most elkövettünk, és tartással kell odamennünk. Tudtuk, hogy az angoloknál van egy játékos – Harry Kane –, aki egymaga többet ér, mint a magyar válogatott teljes kerete. Ettől függetlenül nagyon csalódott vagyok, nem tudom megemészteni ezt a súlyos vereséget. Mert ki lehet kapni, de egy válogatottnak ilyen különbséggel nem szabad veszítenie. Egy-egy kapott gól után is össze kell tartani, mert ez így nagyon súlyos. ­Kleinheisler szerencsére rendben lesz, miként Botkára is számíthatok majd. Ami őt illeti, ha az angolok ellen pályára küldöm, és rásérül, lehet, hetekre, hónapokra elveszítettük volna. Szoboszlai hatvan perc után fáradt el, de mert akkorra már lerendeződött a találkozó, hagytam még játszani.”

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya így értékelt a mérkőzés után:

„Nagyon elégedett vagyok a csapatom teljesítményével. Kezdettől fogva jól küzdöttek a játékosaim, alázattal. Tudtuk, hogy milyen színvonalon kell teljesíteniük, és bár nehéz mérkőzéseken vannak túl, jó produkciót nyújtottak. Már az első félidőben is mi irányítottunk, akkor még nem jött össze a gól. A labdajáratásunk miatt tudtuk, hogy az ellenfél nem fogja végig bírni, meglesz az eredménye a fölényünknek. Láttuk az Eb-n a franciákat és a portugálokat is, hogy milyen nehéz dolguk volt a magyarok ellen. Nekünk végül sikerült ezt a nehéz összecsapást könnyűvé tenni. A párharcok többségét megnyertük, megnehezítettük azt, hogy felhozzák a labdát, lelassítottuk a ritmusukat. Köszönet és elismerés a játékosoknak.”

Csalódottság

Nyilatkozott Schafer András is, aki azzal kezdte: „Nagyon csalódott vagyok, mert jól kezdtük a mérkőzést. Az első játékrészben helyzete sem volt az angoloknak. A másodikban megingott az addig működő szerkezet, és ez ilyen kvalitású ellenféllel szemben nem fér bele. Tanulnunk kell a hibáinkból, és Albánia ellen – bár legalább ilyen nehéz meccs vár ránk – javítanunk kell. Le a kalappal szurkolóink előtt, visszahozták az Eb hangulatát! Nem engedhetünk meg magunknak több ilyen kisiklást, ha csoportmásodikok akarunk lenni.”

A szurkolókról szólt először Szalai Attila is, aki úgy fogalmazott: „Hálásak vagyunk nekik azért, hogy egy vesztes mérkőzés után is ekkora szeretetet kaptunk tőlük. A mérkőzés miatt mélységesen csalódottak vagyunk, de voltak olyan elemei a játékunknak, amire lehet építeni. Tény: fejlődnünk kell védekezésben, és a labdakihozatali pontosságban. Mert ennyi hibát nem engedhetünk meg magunknak. Fontos meccs jön Albánia ellen, ígérem, mindent megteszünk a győzelemért.”


Az európai I csoport állása

1. Anglia 4 4 – – 13-1 12

2. Lengyelország 4 1 1 1 11-6 7

3. Magyarország 4 2 1 1 10-8 7

4. Albánia 4 2 – 2 4-6 6

5. Andorra 4 1 – 3 3-8 3

6. San Marino 4 – – 4 0-12 0

A hónap további mérkőzései, 5. forduló, szeptember 5. (vasárnap), 18.00: Albánia – Magyarország, 18.00: Anglia – Andorra, 20.45: San Marino – Lengyelország. 6. forduló, szeptember 8. (szerda), 20.45: Magyarország – Andorra, 20.45: Lengyelország – Anglia, 20.45: Albánia – San Marino.


Varga K. nélkül

Varga Kevin részleges bokaszalag-szakadást szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott Anglia elleni mérkőzésén – számolt be az MLSZ hivatalos Twitter-csatornáján. A középpályás a csütörtöki találkozó rendes játék­ideje ráadásának első percében került a földre, miután rosszul lépett, majd a hátralévő egy percet még a pályán töltötte, de Albánia és Andorra ellen sem áll majd Marco Rossi rendelkezésére – helyére nem hív be új játékost a magyar szövetségi kapitány.

(A borítóképen: Sterling indította be az angol gólgyártást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában