világbajnokság

2021.09.22. 10:30

Sporttal kiváltott dohányzás

Kedden zajlott le a harmadik nap a miskolci világbajnokságon.

Molnár István

Fotó: Molnár István

Az Erőemelő Amatőr Világszövetség (WUAP) idei világbajnokságán, a miskolci városi sportcsarnokban kedden 10 órától újabb résztvevők léptek a bírák és a közönség elé (erőemelés RAW, női összes, férfi open, submaster). A délelőtti start előtt kevéssel Mészáros László főszervező intézte az akkor éppen felmerült dolgokat, és a kötelező egészségügyi személyzet is elfoglalta a helyét. A felállított guggolóállvány mellett a „lapozók” tüsténkedtek, feltették az első tárcsákat.

A versenypódium mögötti bemelegítő részen még az utolsó simításokat végezték az ezen a napon, ekkor szereplők, hölgyek, akik még egyet guggoltak a súllyal, beszélgettek az edzőjükkel, párjukkal, miközben izgatottan várták, hogy indulhassanak gyakorlataikra.

Jablonovszkyné Juhász Gabriella (DVTK) csak nemrég kezdte el a sportágat művelni.

– Ismerem Mészáros Lacit és kedves feleségét is, és azáltal csöppentem bele az egészbe, hogy volt a Győri kapuban egy erősember-verseny, ahol volt fekvőtámasz, húzódzkodás, valamint felülés – emlékezett vissza. – Sajnos, elkapott a Covid-járvány, voltam kórházban is, úgyhogy csak idén júniusban tudtam elkezdeni a vébére való felkészülést. Mivel dolgozom, nagyjából havi 210 órát, illetve van egy unokám is, nem volt egyszerű erre a versenyre koncentrálni. A hölgyek között a masters II.-ben indulok, ez az 50–55 éveseket jelenti, 60 kilóban, remélem, hogy mind guggolásban, mind fekvenyomásban, mind pedig felhúzásban meg tudom csinálni azokat a súlyokat, amelyeket elterveztem. Eddig egy versenyen voltam csupán, a kiskunfélegyházi Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupán, úgyhogy egy picikét izgulok.

Túlnyomó része csinos

A szintén miskolci Takács Edit a master I.-ben (45–49 évesek) a 82,5 kilósok közé nevezett.

– Nincs klubom, egyéni versenyző vagyok – nyilatkozta az Északnak. – Öt éve kezdtem ezzel a sportággal foglalkozni egy edzőkolléga javaslatára. Nekem hazai pálya a világbajnokság, örülök, hogy itt van Miskolcon. Az egésznek szerintem a szépsége maga az erő, aki erre azt mondja, hogy nem elég nőies ezt csinálni, annak szerintem nincs minderről elég információja. Csak szét kell nézni, a hölgyek túlnyomó része csinos, formás, egyáltalán nem férfias. Guggolásban nagyjából 150, fekvenyomásban 65, felhúzásban körülbelül 170 kilót tervezek, remélem, sikerül ezeket teljesíteni. Annyi tapasztalat már van mögöttem, hogy három éve részt vettem Egerben a GPC-világbajnokságon, azon szereztem egy ezüstérmet, felhúzásban.

„Az ember ebben a sportágban feszegeti a határait, sikerélményt ad” – Hajdú Anikó

Egy harmadik miskolci indulót, Hajdú Anikót azután kérdeztük, miután lezajlott a guggolás, és a neve mellé három érvényes gyakorlatot írtak be (130, 140, 145) a 35–39 évesek mezőnyében, submaster -75 kilogrammban.

– Hét évvel ezelőtt, 2014- ben kezdtem edzőterembe járni, éppen hosszú dohányzás után akartam leszokni, s azt szerettem volna, ha a pótcselekvés nem az evés, hanem a sport, az edzés – fogalmazott. – Alig telt el két hónap, és már mentem is versenyre... Az ember ebben a sportágban feszegeti a határait, sikerélményt ad, kimegyünk az eszközhöz, felállunk szabályosan, aztán vagy megcsináljuk a gyakorlatot, vagy nem, de ebben az egészben nem számít, hogy ki vagy, kik az ismerőseid, mennyi pénzed van. Már nagyon sok verseny van mögöttem, csupán egy-kettő maradt ki, a szobám tele van ilyen-olyan érmekkel. Elégedett vagyok tehát azzal, amit eddig elértem, de igyekszem fejlődni.

Egy rövid ideig még figyelemmel kísértük az eseményeket, különösen kedves pillanat volt, amikor a 68 esztendős szlovák Kvetuse Baranovicová beállt a nagy vasállvány közé, bizonyította, hogy sportolni bármikor, akárhány évesen lehet, mindössze elhatározás és kitartás kell hozzá...

A világbajnokság megtekintése a nézők számára ingyenes.


További vb-program

Szeptember 22. (szerda), 10.00: erőemelés EQ és felhúzás EQ, női összes és férfi összes

Szeptember 23. (csütörtök), 10.00: felhúzás RAW, női összes és férfi összes; fekvenyomás, férfi ifjúsági, junior

Szeptember 24. (péntek), 10.00: fekvenyomás RAW, női összes, férfi masters

Szeptember 25. (szombat), 10.00: fekvenyomás RAW, férfi open, submaster; fekvenyomás EQ, női összes, férfi összes

(A borítóképen: Jablonovszkyné Juhász Gabriella a járvány után kezdett újra edzeni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!