DVTK röplabda

2021.09.24. 08:30

Sokkal több a szabadideje

Szajkó Tímea nem bánja, hogy amikor lehetősége lett volna rá, nem hagyta el a várost.

Molnár István

Forrás: DVTK

Az előző évadban, idén április 15-én játszotta az utolsó bajnoki találkozóját a DVTK extraligás női röplabdacsapata, amely ekkor a 7. helyért zajló párharcban harmadszor is kikapott az MTKtól, így egyrészt 3:1 arányban alulmaradt a fővárosiakkal szembeni csatában, másrészt utolsóként, nyolcadikként kiesett a legmagasabb osztályból (a nyáron a gödöllőiek nem vállalták a fellépést a második vonalból az Extraligába, a szövetségben a kieső diósgyőrieket kérték fel a szereplésre, akik erre igent mondtak). Ezen az összecsapáson húzott utoljára mezt a piros-fehérek csapatkapitánya, Szajkó Tímea, aki 23 évnyi játék után befejezte aktív karrierjét.

Sokat kivett

– Amikor bementem akkor az öltözőbe, annyi volt bennem, hogy nagy valószínűséggel ez volt az utolsó mérkőzésem – emlékezett vissza arra a tavaszi estére Szajkó Tímea. – Később a vezetőség megkereste a játékosokat, engem is, hogy mik a terveim, és akkor mondtam ki, úgymond hivatalosan, hogy már nem szeretnék röplabdázni. Az új vezetőedző, Farkas Mihály hozzátette, sajnálja a döntésem, hogy jó lett volna, ha még vállalom a munkát, de aki benne volt vagy van a profi sportban, az tudja, hogy egy ponton meg kell állni. Akármennyire érzi magát az ember jó kondicionális állapotban, azért mégiscsak 23 év van a hátam mögött. Az utóbbi időben volt annyi kedvezményem, hogy a délelőtti foglalkozásra nem kellett járnom, hiszen dolgozom, azonban a sok esti edzés, a hétvégi utazások, meccsek rengeteget kivettek belőlem. Most sokkal nyugodtabb az életem, igyekszem erre jobban figyelni, több a szabadidőm, ugyanakkor edzősködöm a klubnál, az U15-ösök tartoznak hozzám , akiknek heti négy foglalkozást tartok.

Felvetettük a végig Miskolcon játszó röpisnek , hogy esetleg hiányzik- e számára egy búcsúmeccs vagy csak egy szimpla búcsúztató. – Előbbit nem hiszem, hogy szeretnék – jegyezte meg Szajkó Tímea. – Azt el tudom képzelni, hogy civil ruhában az egyik meccs előtt behívnak a pályára, és elbúcsúztatnak. Ez, azt hiszem, jólesik egy sportolónak akkor, amikor befejezi. Majd meglátjuk, mi lesz, az biztos, hogy a bajnokság rajtja még egy kicsit odébb van. Azt, hogy mik történnek a csapatnál, a csapat környékén, követem, a volt csapattársakkal tartom a kapcsolatot, szoktunk beszélgetni, igaz, nem napi szinten. Csak azt tudom nekik kívánni, hogy ez az új csapat az új edzővel legyen sikeres, érjék el azt a célt, amit kitűztek. Amikor majd belefér, biztosan ki fogok menni a csarnokba, meccsre. Akik korábban abbahagyták, azokkal mindig jó találkozni és beszélgetni a régi szép időkről...

Blokkmunka

Kérdeztük még Szajkó Tímeát pályafutásának legszebb pillanatairól, esetleges hiányérzetéről, illetve arról, hogy voltak-e olyan alapdolgai, elképzelései, melyekhez mindig igyekezett tartani magát.

– Nekem is, mint mindenki másnak, voltak jobb és rosszabb mérkőzéseim – nyilatkozta. – A statisztika megmutatta, mikor, miben voltam jó, szerencsére az elmúlt szezonokban sokszor meg tudott dicsérni Toma Sándor edző, jobbára a blokkmunkámat és a nyitásaim hatékonyságát . A legszebb emlék talán az volt, amikor három éve Izsákon, vert helyzetből kiharcoltuk az NB I.-be való felkerülést. Hiányérzetem talán annyiban lehet, hogy nem próbáltam ki magam máshol, más városban vagy esetleg az Egyesült Államokban, amikor volt esély arra, hogy kimehessek. De utólag nem sajnálkozom ezeken, mindig átgondolt döntéseket hoztam, a családdal megbeszélve. A saját hitvallásom lényege annyi volt csupán, hogy legyen kitartásom, végezzem el a kemény munkát, mert csak akkor lesz a pályán eredmény. Az edző elvárta azt is, hogy mutassak példát, hiszen azért minden évben kerültek fel a kerethez fiatalok. Igyekeztem türelmes lenni magammal, a csapattársaimmal szemben, tisztelni az edzőnket, az ellenfeleket.

A nagyobbak elkerülték

A DVTK volt játékosa szóba hozta még az alábbiakat is:

– Voltam B kerettag négy éven keresztül, 23 éves koromig. Együtt játszottam a nálam kicsivel fiatalabb, hosszú éveken át külföldön légióskodó Dobi Edinával vagy a Franciaországba kikerült Kovács Tímeával. Örültem, hogy nagyobb sérülésem soha nem volt, mindössze kisebbek. A szezonok végét, annak közeledtét már minden porcikám jelezte, leginkább a térdem. Szajkó Tímea több röplabdázót is megnevezett, amikor arról faggattuk, hogy kik voltak azok közül a legjobbak, akikkel együtt játszott: Natalija Papizsanszkaja, Tímár Edit, Fekete Krisztina, Kovács Edina...

– Hogy mi tetszett, tetszik a röplabdában? Egyrészt az, hogy nincs test a test elleni kontakt. Jó mozgások vannak benne, nem egysíkú, hanem változatos, minden izmot megmozgat. Miként minden csapatsportban, itt is lényeges, hogy a társaság jó legyen... Lányoknak csak ajánlani tudom.

Szajkó Tímea

Született: 1985. szeptember 19.

Születési hely: Miskolc

Klubjai: Miskolci VSC (1998–2017), Diósgyőri VTK (2017–2021)

Edzői: Novák Gyula, Kőhalmi Richárd, Forman József/Ernesto Martinez, Kerekes Attila, Toma Sándor

(A borítóképen: Szajkó Tímea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!