Európai Diáksport Napja

2021.09.25. 12:47

Rekord született: 1588 iskola csatlakozott

Nagy sikert aratott az Európai Diáksport Napja keretében tartott rendezvénysorozat.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Magyar Diáksport Szövetség a hosszú járvány időszak után mozgásra hívta az iskolákat az Európai Diáksport Napján, amely hazánkban idén minden eddiginél több: 1588 intézményt mozgatott meg. Az Európai Sporthét esemény sorozat részeként zajló élmény sportnap egész Európában csaknem negyven országban zajlott, több mint 2 millió iskolás részvételével.

Magyar kezdeményezés

– Az MDSZ ebben az évben szeptember 24-re írta ki az Európai Diáksport Napja itthoni programjait – mondta érdeklődésünkre Szilágyi Andrea, a szervezet kommunikációs és marketing osztályának vezetője. – A tizenhat éve indult, magyar kezdeményezésre született esemény később nőtte ki magát nemzetközivé. A részvételi rekord Magyarországon és nemzetközi szinten is minden évben megdől: 2020-ban hazánkban 1353 iskola tanulói mozogtak együtt az Európai Diáksport Napján, idén pedig már közel háromszázezer. Az idei nemzetközi résztvevői szám 39 ország, összesen 3 millió résztvevővel. Európán túl Chile, Kolumbia, Ecuador és a Dominikai Köztársaság vette át a hagyományt.

A sportolás öröme

– Az idei diáksport nap célja, hogy a másfél évig tartó, sajnos rendkívül mozgásszegény időszakot követően minél több gyermek újra megtapasztalhassa a közösségi sportolás örömét. Számos hazai iskola használta ki a tavalyi tanévben bevezetett Magyar Diáksport Napja témanapot arra, hogy nemcsak testnevelés órán, hanem más órák keretében is megmozgatta a diákokat. Idén az MDSZ arra is biztatta az iskolákat, hogy alakítsanak ki kreatív mozgástereket az intézményekben, bővítve ezzel a sportolási lehetőségeket, tereket, alkalmakat – folytatta Szilágyi Andrea.

Az osztályvezetőtől megtudtuk, hogy Budapesten minta eseményt szervezett a csepeli Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol a sportnapon a több mint ötszáz fiatal összesen közel húszféle sportolási lehetőséget próbálhatott ki a hagyományos sportágakon túl az akadálypályáig, kötélhúzáson át a lövészetig. – Fantasztikus volt látni, hogy milyen gazdag programkínálattal készült az iskola a napra. Jómagam is elkötelezett híve vagyok a multisport szemléletnek, végül is az én sportágam, az öttusa is egyfajta multisportág. Biztos vagyok benne, hogy Csepelen, de minden résztvevő iskolában élményekben gazdag programokon vettek részt a gyerekek, amelyeknek hatására a rendszeres mozgás újra az életük részévé válik – vette át a szót Balogh Gábor, a diák sportnapi kezdeményezést elindító MDSZ elnöke, a fővárosi kiemelt eseményen.

Az olimpiai bajnok is

Az eseményre Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó – aki a közelmúltban Harsányban horgászott és ott válaszolt az Észak-Magyarország kérdéseire – is ellátogatott, akiről kiderült, hogy nem a matek volt a kedvenc tantárgya, és a heti kilenc-tíz birkózó edzés mellett kosárlabdázott is középiskolás korában, amit be is bizonyított egy csont nélküli dobással a sportnapon.

Az idei diáksport napon résztvevő iskolák az élményen túl értékes ajándékokkal is gazdagodhattak, többek között tízmillió forint értékben kültéri sport- és fitnesz parkot, további csaknem tízmillió forint értékben sportszer csomagot nyertek.

A diáksportnap idén is az Európai Bizottság által kezdeményezett Európai Sporthét (European Week of Sport) keretében valósult meg. Az egész Európára, illetve a kontinensen túlra is kiterjedő kampány arra ösztönzi elsősorban a gyermekeket, hogy mozogjanak minél többet, és a program után is maradjanak minél aktívabbak.

(A borítókép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!