Miskolci Egyetem

2021.09.01. 09:30

Lejárt az úszó kontraktusa

Sztankovics Anna szeptember 1-jétől már nem a Miskolci Sportiskola úszója.

Molnár István

Budapest 20210326 Úszás Úszó OB Foto Nemzeti Sport - Tumbász Hédi A képen: Sztankovics Anna

Forrás: MW

Négy évvel ezelőtt, 2017. szeptember elején jelentették be sajtótájékoztató keretében, hogy a válogatottkeret-tag úszó, Sztankovics Anna a Miskolci Sportiskolába igazol. Az 1996-os születésű sportoló – aki az ezt megelőző négy évben, 2013 és 2017 között az Újpesti TE versenyzője volt – addig már kétszer volt olimpikon (2012 London, 2016 Rio de Janeiro), kétszeres ifjúsági olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági Európa-bajnok és 13-szoros felnőtt magyar bajnok. A felek közötti kontraktust azóta többször meghosszabbították, a legutóbbi egyezség pedig tegnap, 2021. augusztus 31-én járt le, és nem született új.

– Hadd kezdjem egy kis múltidézéssel – mondta Illyés Miklós, a Miskolci Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője. – Anna edzőnket, Sajgó Lászlót kereste meg annak idején, hogy szeretne vele dolgozni, váltani szeretett volna, eljönni Budapestről. Úgy voltunk mindezzel, hogy ha meg tudjuk teremteni azokat a feltételeket, amelyek egy ilyen kaliberű úszó versenyzéséhez, versenyeztetéséhez szükségesek, akkor miért ne működhetnénk együtt. Örömmel láttuk Annát, hiszen ő az a sportoló, akit példaképként lehet állítani a fiatalok elé. Minden évben igyekezett bizonyítani, sorra hozta a sportiskolának a bajnoki címeket, melyek által a szakágban beszédtéma lett a szakosztályunk, vitte a jó hírünket, ismertebbé tett bennünket. Boldogok voltunk, hogy ott lehetett a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon, ahol a 4×100 méteres vegyes váltó tagjaként olimpiai kvótát szerzett, igaz, az nem személyre szólt, és 50 méter mellen a 12. lett.

Sikeresnek ítéli

Ezen a ponton felvetettük az ügyvezetőnek, hogy nyilván az elsődleges cél az volt, hogy az úszó harmadszor is eljusson az ötkarikás játékokra, idén Tokióba.

– Természetesen – értett egyet Illyés Miklós. – Anna keményen dolgozott ezért, azután is, hogy tavaly a koronavírus miatt egy évvel elhalasztották az olimpiát, nekünk pedig eszünkbe sem jutott, hogy az eredetileg 2020. augusztus végén lejáró szerződését ne toldjuk meg újabb egy évvel. A szövetség kijelölte kerettagként, B szinttel, azonban az utolsó pillanatban a FINA döntésének értelmében mégsem indulhatott Japánba. Szerencsétlen volt ez a szituáció, biztos vagyok benne, hogy ha nincs a Covid–19, akkor Sztankovics Anna harmadszor is olimpikon, ami nemcsak neki és nekünk lett volna jó és büszkeségre okot adó tény, hanem Miskolcnak, a megyének is.

Arról, hogy miért nem folytatódik az együttműködés, az alábbiakat nyilatkozta az ügyvezető.

– Sajnos, a járvány miatt, miként sok más helyen, nálunk is megváltoztak az anyagi lehetőségek – közölte Illyés Miklós. – A mögöttünk hagyott négy évben ő is megtette a magáét, és mi is, amit vállaltunk, betartottuk. Sikeresnek ítélem a közös munkát, annak ellenére, hogy végül nem sikerült eljutnia az idei olimpiára. Természetesen további sok sikert kívánunk neki, mind a sportban, az úszásban, mind pedig a magánéletben. Az úszószakosztály munkája jelenleg éppen átszervezés alatt van, nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni az egyéni képzésre. Több ügyes utánpótláskorú úszónk van, akik már szerepelnek a saját korosztályuk válogatottjában.


Az egyetem színeiben

Kedden Sztankovics Anna párját, edzőjét, Szollár Gergőt (aki az előző évadban a MEAFC-Miskolc kosárlabdacsapatánál volt edző, de pár hete Nyíregyházán vállalt munkát) érte el lapunk, és kérdezte a kialakult helyzetről.

– Miskolc, a sportiskola négy éve segítő kezet nyújtott Annának, és ezt sosem fogjuk elfelejteni. Ugyanezen pillanatig mi még nem tudtunk beszélni Illyés Miklóssal a hogyan továbbról, mert a korábban egyeztetett időpontok végül nem voltak nekünk megfelelőek, de szeretnénk erre a napokban sort keríteni. Mivel mindig korrekt volt velünk a sportiskola, megkaptuk a támogatást, a Covid-járvány közepette is, a barátságunk megmarad, és ezt személyesen szeretnénk közölni, ez a módja. Az biztos, amit már korábban is nyilatkoztunk: Anna a Miskolci Egyetem hallgatója, harmadéves, és az idénről jövőre elhalasztott csengtui Universiadén a miskolci oktatási intézmény színeiben fog részt venni.

(A borítóképen: Az olimpikon nem a Miskolci Sportiskola színeiben folytatja pályafutását)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!