síelés

2021.09.10. 11:02

Kékesi Márton személyében olimpikont igazolt a DVTK

A DVTK színeiben versenyez tovább Magyarország egyik legeredményesebb férfi sízője, a miskolci születésű olimpikon, Kékesi Márton, ezzel párhuzamosan pedig újjáalakult a DVTK sí szakosztálya is, amelynek vezetője Prof. Dr. Kékesi Tamás lett.

Forrás: dvtk.eu

Kékesi Márton számára egyértelmű volt, hogy melyik sportágat választja gyermekkorában, olyannyira, hogy ez hamarabb eldőlt, minthogy beszélni tudott volna. Édesapjával, aki felnőtt koráig volt edzője, a tudatos felkészülés során viszont nemcsak erre fektették a hangsúlyt.

A miskolci síelő szlovákiai versenyeken indult először, majd 12 évesen már serdülő bajnokként, a magyar válogatottban kapott helyet. Ifjúsági korában beválogatták a FIS nemzetközi edző- és versenyprogramjába, ami 4 éven át biztosított külföldi felkészülést olasz edzőkkel, ez két U18-as világbajnoki címben csúcsosodott ki.

Kékesi Márton 25 éves korára öt felnőtt világbajnokságon és egy olimpián indult. Ő lett az első magyar sportoló, aki minden alpesi számban indult olimpián (2018 Pjongcsang) és világbajnokságon (2017 St. Moritz) is. Dél-Koreában 2018-ban szlalomban az igazán előkelő 30. helyen zárt az ötkarikás játékokon, míg a legutóbbi 2021-es alpesi sí világbajnokságon szintén ebben a számban a 25. lett Cortina d’Ampezzoban. Utóbbi azért is különleges teljesítmény, mert egy súlyos térdsérülés és műtét miatt az előző évet ki kellett hagynia.

Újjáalakult a DVTK sí szakosztálya

A 2018-as pjongcsangi olimpikon érkezésével újjáalakul a DVTK sí szakosztálya is, aminek a vezetője Márton édesapja, korábbi edzője, és a sí szakmában több évtizedes tapasztalattal rendelkező, Prof. Dr. Kékesi Tamás lett.

- 1969-ig a vidék vezető alpesi sí szakosztályát adta a DVTK – kezdte Prof. Dr. Kékesi Tamás. – A megszűnése után a miskolci Honvéd Papp József SE vette át a szerepét a térségben, ahová én kerültem át először, ugyanis én a DVTK-ban kezdtem síversenyzőként kilenc évesen. Most abban reménykedem, hogy a DVTK újonnan alakított sí szakosztálya a hagyományokat 50 év elteltével feleleveníti, modern formában, megfelelő háttérrel, ami további elismertséget szerez.

A szokása szerint a sísportért önkéntesen dolgozó, – saját elmondása szerint is – megszállott szakvezető kitért arra is, hogy tervben van a szakosztály bővítése és a helyi minőségi sí élet újbóli fellendítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában