síelés

2021.09.10. 11:02

Kékesi Márton személyében olimpikont igazolt a DVTK

A DVTK színeiben versenyez tovább Magyarország egyik legeredményesebb férfi sízője, a miskolci születésű olimpikon, Kékesi Márton, ezzel párhuzamosan pedig újjáalakult a DVTK sí szakosztálya is, amelynek vezetője Prof. Dr. Kékesi Tamás lett.

Kékesi Márton számára egyértelmű volt, hogy melyik sportágat választja gyermekkorában, olyannyira, hogy ez hamarabb eldőlt, minthogy beszélni tudott volna. Édesapjával, aki felnőtt koráig volt edzője, a tudatos felkészülés során viszont nemcsak erre fektették a hangsúlyt.

A miskolci síelő szlovákiai versenyeken indult először, majd 12 évesen már serdülő bajnokként, a magyar válogatottban kapott helyet. Ifjúsági korában beválogatták a FIS nemzetközi edző- és versenyprogramjába, ami 4 éven át biztosított külföldi felkészülést olasz edzőkkel, ez két U18-as világbajnoki címben csúcsosodott ki.

Kékesi Márton 25 éves korára öt felnőtt világbajnokságon és egy olimpián indult. Ő lett az első magyar sportoló, aki minden alpesi számban indult olimpián (2018 Pjongcsang) és világbajnokságon (2017 St. Moritz) is. Dél-Koreában 2018-ban szlalomban az igazán előkelő 30. helyen zárt az ötkarikás játékokon, míg a legutóbbi 2021-es alpesi sí világbajnokságon szintén ebben a számban a 25. lett Cortina d’Ampezzoban. Utóbbi azért is különleges teljesítmény, mert egy súlyos térdsérülés és műtét miatt az előző évet ki kellett hagynia.

Újjáalakult a DVTK sí szakosztálya

A 2018-as pjongcsangi olimpikon érkezésével újjáalakul a DVTK sí szakosztálya is, aminek a vezetője Márton édesapja, korábbi edzője, és a sí szakmában több évtizedes tapasztalattal rendelkező, Prof. Dr. Kékesi Tamás lett.

- 1969-ig a vidék vezető alpesi sí szakosztályát adta a DVTK – kezdte Prof. Dr. Kékesi Tamás. – A megszűnése után a miskolci Honvéd Papp József SE vette át a szerepét a térségben, ahová én kerültem át először, ugyanis én a DVTK-ban kezdtem síversenyzőként kilenc évesen. Most abban reménykedem, hogy a DVTK újonnan alakított sí szakosztálya a hagyományokat 50 év elteltével feleleveníti, modern formában, megfelelő háttérrel, ami további elismertséget szerez.

A szokása szerint a sísportért önkéntesen dolgozó, – saját elmondása szerint is – megszállott szakvezető kitért arra is, hogy tervben van a szakosztály bővítése és a helyi minőségi sí élet újbóli fellendítése is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában