vb-selejtező

2021.09.02. 09:30

Hittel, akarattal az angolok ellen

A csoportfavorit Anglia ellen játszik csütörtökön telt ház előtt vb-selejtezőt a magyar labdarúgó-válogatott.

Tóth Zoltán

202100901 labdarúgó válogatott edzés labdarúgás Telki Nemzeti Sport Török Attila

Forrás: MW

Fotó: Török Attila

Óriási az érdeklődés a sikeres Európa-bajnoki szereplés után a magyar válogatott csütörtöki, 20.45-kor kezdődő Anglia elleni mérkőzése iránt. A budapesti Puskás Arénában telt ház várja majd a csapatokat, ugyanis két nap alatt gazdára talált mind a 62 ezer belépő. Nem véletlenül, hiszen annak ellenére, hogy együttesünk nem jutott tovább nyáron az Eb-csoportkörből, Portugália, Franciaország és Németország szakvezetői és játékosai is kalapot emeltek a mieink szervezett, taktikus játéka, meglepő magabiztossága láttán.

Cseri is a keretben

Magyarország labdarúgó-válogatottjának keretébe a soron következő három mérkőzésre Marco Rossi szövetségi kapitány 25 játékost hívott meg. Azt már tudni lehetett: Nagy Ádám eltiltása miatt nem lehet ott az angolok elleni találkozón, Nego Loicnak pedig a koronavírustesztje pozitív lett, de hétfőn az is kiderült, Lovrencsics Gergő sérülés miatt nem állhat a kapitány rendelkezésére. Ezek miatt Marco Rossi már vasárnap értesítette a Mezőkövesd Zsóry FC játékosát, Cseri Tamást, hogy induljon Telkibe. Ahová a többség már vasárnap estére megérkezett, néhány idegenlégiós pedig hétfőn, míg az Amerikából hazarepülő Schön Szabolcs kedden csatlakozott. Várhatóan ez a társaság – Nagy Ádámmal kiegészülve – marad a szeptember 5-ei Albánia elleni idegenbeli és a jövő szerdai Andorra elleni hazai mérkőzésre is, ha csak sérülés vagy más ok miatt ki nem esik valaki a keretből.

Az angolok elleni mérkőzést megelőzően szerdán Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tartott, amelyen a játékosokat Schafer András képviselte. A kapitány elöljáróban leszögezte: bár egyértelműen Anglia az esélyese a mérkőzésnek – és a csoportelsőségnek is –, a mieink nem fognak feltett kézzel a csatába menni. Az olasz szakvezető azt várja el: ugyanolyan hittel, elszántsággal, akarattal, megalkuvást nem tűrően lépjenek a gyepre a mieink, mint tették azt az Európa-bajnokság három mérkőzésén. „Tudjuk, milyen erős a szigetország csapata, a legnagyobb tisztelettel is vagyunk feléjük, de szeretnénk legyőzni őket. Nagyon remélem, hogy ez fantasztikus szurkolótáborunk segítségével valóra is válik” – mondta a szövetségi kapitány.

A továbbiakban Marco Rossi azt fejtegette, hogy hatalmas lökést adna a csapatnak a világ egyik legjobb együttese elleni siker. Ehhez megvan a csapat karaktere, az Európa-bajnokságon bizonyította ezt. – Azt várom el, hogy ne engedjünk teret a félelemnek, még ha tudjuk is, nagyon nehéz mérkőzés elé nézünk. De ez a csapat már bizonyította: együtt, csapatként meg tudja oldani a legnehezebb feladatokat is. Hangsúlyozom: együtt, mert mi ebben vagyunk igen erősek! Egyenlő ellenfélként kell megmérkőznünk a legjobbakkal is – jelen esetben Angliával –, és ez segíthet abban, hogy jó eredményt érjünk el ellenük. A mi csapatunk önbizalmat szerzett az Európa-bajnokságon. Visszatért Szoboszlai Dominik, vele nagymértékben nő a játékunk minősége főleg a befejezések tekintetében. Ám ehhez őt helyzetbe kell hozni a társaknak – fogalmazott a magyar válogatott szakvezetője.

Nálam Anglia az első

Újságírói kérdésre válaszolva Marco Rossi elmondta: bár a FIFA-rangsorban csak a negyedik Anglia, szerinte mind Spanyolország, Franciaország, mind pedig Németország előtt jár. „Az Eb-döntőt büntetőpárbajban vesztették el. Hogy ez milyen hatással van a játékosokra, akik e balszerencsés mérkőzés óta először lépnek pályára, nem tudhatom” – mondotta Marco Rossi, majd így folytatta: „De nem is velük, magunkkal kell foglalkozunk. Azzal, hogy kellő önbizalommal, minden szinten felkészülten lépjünk pályára ellenük a csodálatos közönségünk támogatásával. Ami az összeállítást illeti, megvan az elképzelésünk, ki helyettesítse Lovrencsicset és Nagy Ádámot. Azt is elmondhatom, miután Schön Szabolcs máig nem látta a pályát Telkiben, nem szerepel majd Anglia ellen. Még egyszer hangsúlyozom: a csapatnak a várhatóan 60-65 ezres publikum előtt a legjobbat kell kiadnia magából. Ha ez győzelmet vagy döntetlent hoz, elégedettek leszünk, de nem esünk kétségbe akkor sem, ha a szigetországiak úgy vernek meg minket, hogy mindent megtettünk a jó eredmény elérése érdekében.”

Rendhagyó módon Schafer András kezdte a szerdai sajtótájékoztatót, aki elmondta: Telkibe mindig nagyon jó jönni, jó találkozni a srácokkal. „Kitárgyaltuk az Európa-bajnoki szereplést, és ami ott jól működött, azt szeretnénk folytatni a világbajnoki selejtezőkön is. A legnagyobb tisztelettel vagyunk ellenfeleinkkel szemben, de szeretnénk a soron következő mindhárom találkozón három ponttal gazdagodni. Bízom benne: a két hazai mérkőzésen ugyanazt a csodálatos hangulatot élhetjük majd át, mint az Európa-bajnokságon. Már csak azért is, mert nekünk a drukkerhad a legnagyobb fegyverünk. Nyilván nagy lökést adna egy Anglia elleni győzelem, de a földön kell járnunk, és a legnagyobb alázattal készülni arra: sikerrel vesszük ezeket a mérkőzéseket” – mondta a dunaszerdahelyi csapat játékosa.

Tiszteljük a magyar csapatot

Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth South­gate a szerda déli sajtótájékoztatóján egyebek mellett ezt mondta:

„Láttuk az Európa-bajnoki mérkőzéseken, milyen elementáris buzdításban volt részük a magyaroknak a Puskás Arénában. Ellenük egyébként is nehéz lesz játszani, helyzetekig eljutni. Jó játékosok szerepelnek a csapatban, tisztában vagyunk vele: a magyar válogatott magas szintet képvisel. A legjobb játékunkat kell nyújtanunk, hogy sikerrel szerepeljünk Budapesten.”


A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig).

Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nizhny Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce), Tamás Márk (Slask Wroclaw).

Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Pisa), Cseri Tamás (Mezőkövesd Zsóry FC), Schafer András (Dunajska Sterda), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig).

Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolic Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (al-Ittihad Kalba).


Az I. csoport állása

1. Anglia 3 3 – – 9-1 9

2. Magyarország 3 2 1 – 10-4 7

3. Albánia 3 2 – 1 3-2 6

4. Lengyelország 3 1 1 1 7-5 4

5. Andorra 3 – – 3 1-8 0

6. San Marino 3 – – 3 0-10 0

(A borítóképen: A magyar válogatott szerdai edzésének egyik pillanata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!