Spartathlon

2021.09.29. 14:30

Harminc év után újra a Spartathlon céljában Bogár János

A Fancsalban élő Bogár János 1991-es győzelme után tért vissza a görögországi versenyre.

Forrás: Spartathlon Magyar Csapat

Az Athén–Spárta közötti nem hivatalos ultramaratoni futó-világbajnokságon a Fancsalban élő Bogár János – az 1989-es tanulóéve után – 1990-ben a dobogó harmadik fokára állhatott, majd egy évvel később már őt ünnepelték a Spartathlon győzteseként a célban. A szeptember 24-én reggel 6 órakor rajtoló, majd másnap délelőtt befejeződött idei erőpróbán az 57 éves legenda ismét sikerrel teljesítette a 246 kilométeres távot. Ezúttal nem lehetett más a terve, mint a biztos célba érkezés, melyet 31:21,54 óra alatt, magabiztos versenyzéssel valósított meg, ami a férfiak között a 33. helyet jelentette a számára.

Frissen facsart citrom

– Előnyt jelentett számomra, hogy tudtam, mire számíthatok ezen a rendkívül kemény versenyen – hangsúlyozta Bogár János. – A meleg, a sok-sok aszfalt, az emelkedők, a lejtők, a szigorú limitidők betartása külön próbatételt jelentettek, de mindezeket sikerült kiiktatnom. Végig kiegyensúlyozottan tudtam haladni, melyben komoly része volt nagyon szuper kísérőcsapatomnak, Varga Ildikónak, Józsa Ádámnak és Oertel Nándornak, akik lesték kívánságaimat. Rátaláltunk egy új csodaszerre: a frissen facsart citromból készült limonádéra, ami ezúttal nagyon bejött nekem. Igazi örömfutás volt ez számomra, akkor is, ha 57 évesen nem lehettek vérmes reményeim. Tudtam, éreztem, hogy nagyon sokan szurkoltak nekem itthon és ott a helyszínen, ez pedig átsegített a kisebb nehézségeken. Nagyon sok támogatást kaptam, melynek köszönhetően sokkal könnyebb volt a felkészülés és a verseny sikeres teljesítése. Sohasem fogom tudni mindezt meghálálni, és szavakkal kifejezni.

A verseny nehézségére jellemző, hogy a 277 indulóból 167-en teljesítették a 36 órás limitidőn belül a távot. A 23 tagú magyar csapatból 15-en érinthették meg a spártai célban Leónidasz király szobrának lábát, majd kaptak a fejükre babérkoszorút. A 2019-es férfi győztes Bódis Tamás 195 km környékén sérülés miatt a verseny feladására kényszerült. A győzelmet a 39 éves görög sportoló szerezte meg a 47 és a 45 esztendős cseh futó előtt. A női címvédő Maráz Zsuzsa 25:59,51 órával abszolútban 9. lett, a hölgyek között pedig a második helyet érdemelte ki.


A végeredmény

Férfiak: 1. Fotis Zisimopoulos (görög) 21:57,20, 2. Radek Brunner (cseh) 23:17,30, 3. Milan Sumny (cseh) 23:52,57, ... 8. Gyöngyösi János Tibor (magyar) 26:46,53, ... 33. Bogár János (magyar) 31:21,54.

(A borítóképen: Bogár János és párja, Varga Ildikó Spártában, Leónidasz király szobránál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!