Kajak-kenu

2021.09.18. 09:45

Bekerültek a világbajnoki döntőbe Dániában

Bragato Giada és Nagy Bianka kettőse egyenes ágon lapátolt be a fináléba.

Koppenhága, 2021. szeptember 17. Bragato Giada (elöl) és Nagy Bianka a kajak-kenu világbajnokság C2 nõi 200 méteres versenyének elõfutamában a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Jól szerepeltek a magyar versenyzők a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság pénteki napján. A dél­előtt vízre szállt hat magyar egység közül három egyből a döntőbe jutott előfutamából, három viszont délután még középfutamra kényszerült.

Csak az első hely

A hat szám közül egyedül férfi K-1 200 méteren nem volt lehetőség egyből a döntőbe kerülni, mert ugyan a 2024-es párizsi olimpián a sprinterek már nem mutathatják meg magukat, a legrövidebb táv versenye továbbra is népszerű a versenyzők körében, ezt a mezőny nagysága is alátámasztja. A Tokióban negyedik Csizmadia Kolos ezzel együtt már az előfutamban „odatette” magát, remek tempóban haladt, majd a hajó berúgását is gyakorolta, s az olasz Andrea di Liberto mögött második helyen célba érve készülhetett a középfutamra.

Hozzá hasonlóan Balla Virág is vízre szállt, miután a női kenusok 200 méteres egyéni versenyében ötödikként zárt első pályáján, azaz nem sikerült élnie azzal a lehetőséggel, hogy az első három egyből a fináléba jut. Férfi K-2 500 méteren – amely régi-új szám lesz a 2024-es ötkarikás műsorban – csak az első hely ért egyenes ágon döntőt. Az egyesben olimpiai bajnok Kopasz Bálint ezúttal győri klubtársával, Erdőssy Csabával próbálkozik ebben a számban, s bár jól lapátoltak az előfutamban, a mellettük evező németekkel nem bírtak, második helyük pedig esetükben is középfutamos folytatást jelentett. A másik három számban ugyanakkor sikerrel jártak a magyarok. Csipes Tamara friss olimpiai ezüstérmesként fölényesen nyerte a második előfutamot K-1 500 méteren. Ebben a számban vasárnap rendezik majd a döntőt, csakúgy mint a két kenus számban, férfi C-2 500 méteren és női C-2 200-on, amelyekben egyformán az első három hely ért finálét. Előbbiben a két éve Szegeden vb-ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó óriási csatában második lett spanyol riválisa mögött.

A kubaiak előzték meg

A Tiszaújvárosi KKSE-ben sportoló Bragato Giada és Nagy Bianka kettőse ugyancsak másodikként ért be a 200 méteres versenyben – őket a kubaiak előzték meg –, így szintén készülhet a vasárnapi végjátékra. Pénteken később még három magyar érdekeltségű előfutamot rendeztek a vb-n, majd következtek a középfutamok. A címvédő és olimpiai bajnok magyar női kajak négyes meggyőző teljesítménnyel nyerte pénteki előfutamát 500 méteren, így már készülhet a vasárnapi döntőre.

A tokiói játékokhoz képest annyi változás történt az egységben, hogy a betegsége miatt a vb-t kihagyni kényszerülő Bodonyi Dóra helyére Gazsó Alida Dóra került a negyedik beülőbe. A szolnoki Gál Péter négyesben már vízre szállt csütörtökön a ­Bagsvaerd-­tavon, ezúttal pedig K-1 500 méteren mutatkozott be – a második helyen ért be a cseh Jakub Zavrel mögött, és szombaton folytatja a középfutamban. A dunaújvárosi Kiss Balázs negyedik lett a kenu egyesek 500 méteres küzdelmének második előfutamában, így Gálhoz hasonlóan rá is vár még egy középfutam szombaton délután.

Sikerült megtartania

A péntek délutáni középfutamos programban érdekelt négy magyar hajó mindegyike kiharcolta a döntőbe jutást a vb-n, s ez egyben azt is jelenti, hogy az első finálés napon, szombaton minden éremcsatában lesz piros-fehér-zöld egység.

Magyar részről a szegediek mindössze 16 éves tehetsége, Kiss Ágnes kezdte a délutáni középfutamokat C-1 500 méteren. Az élete első felnőttvilágversenyén szereplő, ifjúsági világbajnok kenus, a magyar küldöttség legfiatalabb versenyzője remekül teljesített hétfős futamában, amelyből az első három lépett tovább a szombati fináléba. Már féltávnál is az élboly tagja volt, 350 méternél pedig átvette a vezetést, s bár ellenfelei a hajrában szorongatták, és rosszul is rúgta be a hajóját, sikerült megtartania az első helyet.

A másik három magyar érdekeltségű középfutamban is az első három hely ért döntőt, de ezekben a számokban majd vasárnap rendezik az éremcsatát. A győriek párosban világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, olimpiai ötödik kenusa, Balla Virág délelőtt, az előfutamban lemaradt az egyenes ági továbbjutásról, de most sikerült javítania: a kanadai Katie Vincent mögött beérve, második helyével biztosította a helyét a legjobbak között.

A tokiói játékokon negyedik Csizmadia Kolos már első pályáján is nagyszerűen mozgott K-1 200 méteren, akkor második lett, délután pedig, immár szakadó esőben, sikerült még előrébb lépnie, megnyerte a középdöntőt.

Férfi K-2 500 méteren Kopasz Bálint és Erdőssy Csaba délután javítani tudott. Nagy volt a csata a három továbbjutó pozícióért, de a magyarok kicsit kiemelkedtek a mezőnyből, s győzelmükkel ott vannak a fináléban.

(A borítóképen: Bragatóék jól húzták)


A további program

 

Szombat

10.20: paraversenydöntők

11.00: döntők

14.30: középfutamok

15.10: mix elő- és középfutamok

 

Vasárnap

11.00: döntők

14.30: 5000 méteres döntők

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!