labdarúgó vb-selejtező

2021.09.06. 08:30

Albánia a hajrában döntött

Három nap, két vereség, ez a labdarúgó­vébé selejtezősorozat magyar mérlege.

20210905 Albánia Magyarország labdarúgás Nemzeti Sport Török Attila

Forrás: MW

Fotó: Török Attila

Az európai I csoport 5. fordulója keretében vasárnap este Albánia vendégeként vívta soros világbajnoki selejtezőmérkőzését a jövő évi katari indulás jogáért küzdő magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi szövetségi kapitány négy helyen változtatott a mieink kezdőcsapatán az Anglia elleni mérkőzéshez képest: az eltiltását letöltött Nagy Á. mellett Langot, Botkát, és Gazdagot is kezdőnek jelölte. A pozitív koronavírustesztet produkáló Szalai Á. nem volt a keretben, Bolla, Kecskés és Schäfer pedig ezúttal a kispadon kapott helyet.

Nyílt sisakkal

Mezőnyjátékkal teltek az első percek, sok volt a szabálytalanság és elsősorban a mieink által eladott labda. Az albánok kezdeményeztek többet, a játékszer is többnyire náluk volt. A 14. percben Ismajli 11 méterről magasan fölé fejelt, nem sokkal később pedig Uzuni 15 méterről, jobbal a bal felső sarok mellé csavart. A 19. percben kevés hiányzott a magyar vezetéshez. Szalai A. negyvenméteres indításával Kleinheisler kilépett, ziccerbe került, de pár lépésről az ötös jobb sarkáról az elvetődő Berishába vágta a labdát. Megélénkült a küzdelem, és kirajzolódtak a taktikai elképzelések is. A hazaiak támadó szellemben futballoztak, védőik is támogatták akcióikat, míg Szoboszlaiék a kontratámadásokra építettek. Orbán jobbal, 10 méterről, félfordulattal tévesztette el a kaput, de ez is jelezte együttesünk szándékát. A 26. percben Gulácsi önfeláldozóan mentett Balaj elől, majd ütközésük után a feleket ápolni kellett.

Ziccert hibázott

A 31. percben Gazdagot nyomta el testtel Kumbulla, a csatár elesett, de a játékvezető nem ítélt büntetőt (és az eset visszanézése után az elemzőszobában sem látták szabálytalannak ezt a szituációt). A 34. percben Kumbulla a másik kapunál tűnt fel és hagyta ki a kihagyhatatlant, 2 méterről, jobbal, ügyetlen mozdulattal emelt a ketrec fölé, majd Gazdagot szerelték becsúszva az utolsó pillanatban. Jó iramú volt a találkozó, és mivel a csapatok nyílt sisakos futballt adtak elő, élvezhető játékot láttak a nézők. A szünet előtt Szoboszlai távoli lövése okozott gondot Berishának, akiről kiperdült a labda és a védők csak üggyel-bajjal tudtak felszabadítani. A gyengébb kezdés után feljavult látogató kiegyenlítetté formálta az első félidőt, erről árulkodott a labdabirtoklási arány (53–47) is.

Broja lerendezte

A 48. percben Orbán távolról a keresztléc fölé bombázott, három perccel később pedig Balaj az ötös bal oldaláról egy méterrel tévesztette el a jobb alsó sarkot. Lüktetett a játék, a csapatok csipkedték magukat, és nagy erőket mozgósítottak a vezetés megszerzése érdekében. A hátsó alakzatok tagjai jól álltak a lábukon, így a kapuk előtt nehezen kerültek helyzetbe a gólfelelősök. A 69. percben Kleinheisler a balösszekötő helyén tört előre, lopta a távolságot, majd 19 méterről, ballal fölé lőtt. A 72. percben Cekici jobbról, 7 méterről a kifutó Dibuszba lőtt. A 74. percben szabadrúgáshoz jutottak az albánok a magyar kaputól 20 méterre. Cekici jó szögből, jobbal engedte el a szabadrúgást, amely a sorfalban halt el. Elkeseredett hajtás kezdődött a győztes gólért: Szoboszlai balról, 7 méterről a bal sarok mellé gurított, az ellentámadásból pedig betaláltak a vendéglátók, Broja jobbal, 12 méterről a bal sarokba bombázott, 1–0. A hosszabbításban Szoboszlai többször is a 16-oson belülre ívelte a labdát, de Berisha rendre biztos kézzel hárított. Összességében az aktívabb dél-európaiak többet tettek a sikerért, és joggal lett az övéké a három pont.


Albánia vs. Magyarország 1–0 (0–0)

Elbasan, 4500 néző. V.: Makkelie (Steegstra, De Vries – hollandok).

Albánia: Berisha – Doka (Hoxhallari, 79.), Ismajli, Djimsiti, Kumbulla – Abrashi (Cekici, 69.), Gjasula, Trashi (Roshi, 46.) – Uzuni, Balaj (Broja, 79.), Bajrami (Laci, 63.). Szövetségi kapitány: Edoardo Reja.

Magyarország: Gulácsi (Dibusz, 46.) – Lang, Orbán, Szalai A. – Botka (Varga R., 88.), Kleinheisler (Nikolic, 93.), Nagy Á., Szoboszlai, Fiola – Gazdag (Sallói, 67.), Sallai (Hahn, 88.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Sárga lap: Gjasula a 77., Orbán a 80., Cekici a 91., Broja a 92. percben.

Gólszerző: Broja (1–0) a 87. percben.

További eredmény: Anglia – Andorra 4–0 (1–0), San Marino – Lengyelország: az Észak lapzártája után ért véget

(A borítóképen: Albánia [pirosban] először győzte le a magyar labdarúgó-válogatottat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!