Cselgáncs

2021.09.09. 12:00

A nagyhercegség Eb-jén dzsúdóznak

Luxemburg ad otthont az U21-es cselgáncs-Európa-bajnokság küzdelmeinek.

Kolodzey Tamás

Forrás: IFJ

A Miskolci VSC elnöke örömmel újságolta, hogy a szeptember 9–11-e közötti kontinensviadalra három versenyzőt is delegálnak.

– Az női 57 kilósok között Kriza Anna, a 70 kg-os mezőnyben Czerlau Jennifer, a férfi 90-esek küzdelmében pedig Sáfrány Péter képviseli színeinket – mondta Illyés Miklós, majd az elvárásait is megfogalmazta: – Hármuktól egy érmet és egy pontszerző helyet remélek.

Edzés, verseny, pihenés

Bartha Ákos, a zöld-fehérek edzője a dzsúdókák felkészüléséről így beszélt:

– Tatán voltak edzőtáborban, és elvégezték azt a munkát, amelyet egy ilyen viadal előtt el kell végezni. Mindhármuk ugyanazt a menüt „ette”: edzőtábor, tréning, verseny, hazautazás, pihenés, majd ugyanez, kettővel beszorozva.

Ennek az a magyarázata, hogy a még nem véglegesített terveik szerint valamennyien rajthoz állnak az októberben Olaszországban sorra kerülő U21-es világbajnokságon, és a novemberben Budapesten rendezendő U23-as Európa-bajnokságon is.

Ezért megtudakoltuk Bartha Ákostól: elképzelhetőnek tartja-e a három világverseny, három csúcsforma képletet, mire a tréner közölte:

– Ez látszatra valóban elképzelhetetlen, de csak első ránézésre, ugyanis nem egyszerre zúdul a tanítványaim nyakába a terhelés. Műfajunk módszertana más, mint a más sportágaké, ha az eseményeket megfelelően kombináljuk a pihenéssel, akkor gyors egymásutánban is megoldható a formaidőzítés. Azt persze elismerem, hogy a – mondást idézve – a puding próbája az evés lesz.

A mester bizakodik

Szintén izgalmas kérdés a fontossági sorrend, amelyről a szakvezetők gyakran ellenkező nézetet vallanak.

– Nekem az a szilárd meggyőződésem, hogy nincs elsődleges vagy másodlagos verseny – folytatta Bartha Ákos. – Mindegyikre százszázalékosan fel kell készülni, legyen az Európa-bajnokság vagy vébé. Nekem és nekünk, edzőknek, az a dolgunk, hogy a lányokat és a fiúkat maximálisan felkészítsük a feladatra, nekik pedig az a dolguk, hogy a tatamin végrehajtsák azt, amit tanultak és tudnak. Kriza, Czerlau és Sáfrány – akárhány viadalra nevezzük őket – egész évben az említett erőpróbákra hangoltak, a vizsgáikat pedig majd most teszik le. Én optimista vagyok, hiszek az elvégzett munkában és mindhármukban. Az élsport táncosai mellesleg vékony jégen egyensúlyoznak: esetleges jó vagy szerényebb teljesítményüket befolyásolja a sorsolásuk, a pillanatnyi formájuk, egy megfelelően végrehajtott dobásuk, hogy a velük kapcsolatos bírói döntésekről már ne is beszéljek.

Szeretne nyerni

– Érmet várok, de szándékomat azzal nyomatékosítom, hogy igenis meg akarom nyerni a súlycsoportom küzdelmét – vette át a szót Sáfrány Péter. – Tőlem is sokan megkérdezték a formaidőzítés és a fontossági sorrend „problematikáját”. Nem kerteltem, őszintén kijelentettem, hogy igenis fárasztó lesz a három világverseny, az akadályokat viszont vehetőnek vélem. Ami pedig az Eb-t és a vb-t illeti: utóbbi nyilván értékesebb, hiszen a világbajnokság a nevében is a világ legjobbjainak bajnoksága, de most az Eb előtt állok, így erre koncentrálok, erre készülök, és egyelőre nem foglalkozom a soron következő feladattal.


A program

Szeptember 9. (csütörtök), 57 kg: Kriza Anna

Szeptember 10. (péntek), 70 kg: Czerlau Jennifer

Szeptember 11. (szombat), 90 kg: Sáfrány Péter

(A borítóképen: Sáfrány Péter (kékben) jó szereplésben bízik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!