olimpia

2021.08.12. 14:00

Vámos Petra a 21. ózdi sportoló, aki olimpián szerepelt

Az ózdi származású olimpikon kézilabdázót meghatotta, hogy milyen sokan szurkoltak neki a szülővárosában.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Az ózdi stadionban álló emlékművet 2009-ben, a helyi sportélet megalakulásának évszázados évfordulóján állították. Pontosan akkor, amikor a város legújabb olimpiai résztvevője elkezdett kézilabdázni. Ez a helyszín emléket állít azoknak, akik ózdiként nemzetközi sikereket értek el valamelyik sportágban. Vámos Petra neve a napokban, a tokiói játékok után került fel a falra, hiszen a Debreceni VSC jelenlegi játékosa az egykori kohászvárosban kezdett el kézilabdázni. A Lóci DSE csapatában Barta Zsolt volt a nevelőedzője, aki ugyancsak részt vett az ünnepségen.

Olykor elérzékenyült

– Voltak olyan pillanatok, amikor megkönnyeztem Petra játékát. Amikor először pályára lépett, valamint a két győztes csoportmérkőzést nézve tényleg meghatódtam – fogalmazott az ünnepségen Barta Zsolt, a Lóci DSE edzője. – Ilyen esemény egy kisebb klub és egy ember életében is kevés adatik, természetesen nagyon büszke vagyok rá, hogy egy volt tanítványom kijutott és jól helytállt az olimpián. Petra pályafutása a Lóci DSE-ben is gyorsan ívelt felfelé, hiszen 15 évesen már meghatározó játékosa volt az NB II.-es csapatunknak, de ezt is gyorsan kinőtte. Ekkor látszott, hogy neki tovább kell lépnie, és szerencsére élt a lehetőséggel. Úgy gondolom, két-három olimpia még bőven benne lehet a pályafutásában, ehhez csupán arra van szükség, hogy sérülésmentes legyen a karrierje.

Még fel kell fognia

Vámos Petra magára vállalta a felelősséget Tokióban. A hetedik helyen végzett női kézilabda-válogatott meghatározó tagja volt. Hat mérkőzésen 24 gólt szerzett. Fáradtan, de rengeteg élménnyel tért haza az ötkarikás játékokról.

– Néhány hétnek még biztos, hogy el kell telnie ahhoz, hogy felfogjam, mi történt velem – árulta el az érzéseit a válogatott kézilabdázó, Vámos Petra. – Számomra még nézők hiányában is óriási élmény volt ez a három hét. Ugyanakkor voltak nehéz pillanatok is, hiszen hazudnék, ha azt mondanám, hogy három vereség után jó volt a hangulat az öltözőben. Ráadásul két kulcsjátékosunk megsérült, ekkor éreztem, hogy még nagyobb szüksége van rám a csapatnak. Ezt azonban nem teherként, hanem lehetőségként éltem meg. Igyekeztem élni a bizalommal, örülök, hogy végül bejutottunk a legjobb nyolc közé. Ebben a mezőnyben valahol ez a realitás, hiszen a két döntős is a mi csoportunkból került ki, így utólag nagyon nehéz volt a mi csoportunk, az águnk. Ami viszont itthon fogadott, az egyszerűen fantasztikus. Nagyon jólesik, hogy ennyien szurkoltak nekem, az pedig, hogy felkerülhettem erre az emlékműre, nagyon sokat jelent nekem. Kis koromban sokat jártam erre, mindig motivált ez a hely, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a nevemnek felkerülnie rá.

Büszke anya

Petra szülei is izgatottan nézték végig a válogatott mérkőzéseit, azt viszont örömmel látták, hogy a lányuk nagyon bátran játszott az olimpiai mérkőzéseken. Az elmúlt évtizedben egyébként a család mindenben támogatta a fiatal játékost, sok mindent feláldoztak azért, hogy a lányok ilyen magas szintre jussanak. Merthogy az olimpikon Petra mellett a kisebb Vámos lány, Mira is kiváló formában van. Tagja volt a korosztályos Európa-bajnok csapatnak.

– Elsősorban édesanyaként néztem az olimpiát, de Petra néhány gólja, szép mozdulata és győzelem után azért átváltoztam szurkolóvá – mondta az ünnepségen Vámosné Varga Krisztina, a Vámos lányok édesanyja. – Abban bíztam, hogy bemutatkozik az olimpián, néhány megmozdulása azonban engem is meglepett, szó szerint elvarázsolt. Nagyon elégedett és boldog vagyok, egy anya ugyanis nem kívánhat többet annál, hogy a gyermeke, gyermekei sikeresek legyenek. Ez a hely pedig nekünk nagyon sokat jelent. Rengeteget jártunk az ózdi stadionban, ez az emlékmű eddig is nagyon tetszett. Most viszont talán érthető módon, még inkább közel áll a szívünkhöz.

(A borítóképen: Vámos Petra a 21. ózdi származású sportoló, aki olimpián szerepelt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!