Triatlon VB – Edmonton

2021.08.23. 07:30

Lehmann Csongor világbajnok lett

Huszonkét ország 39 indulója közül a tiszaújvárosi triatlonos ért elsőként célba.

Szűcs István

Fotó: ITU

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban óriási magyar siker született Kanadában: Lehmann Csongor megnyerte az olimpiai távú, U23-as világbajnokságot. A Tiszaújvárosi Triatlon Klub 22 éves kiválósága, a 2018-as junior-vb-aranya és a 2019-es, elsőévesként nem kis meglepetésre kiharcolt U23-as vb-ezüstje után, Edmontonban ült fel a korosztály trónjára.

Mint azt a helyszínen tartózkodó Lehmann Tibortól, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökétől, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől megtudtuk, Csongor fia az 1500 méteres, nagy tülekedéssel együtt járó úszást a 8. helyen fejezte be, így az első depózást követően jegyet váltott arra a tizenegy tagú „vonatra”, mely együtt suhintotta végig a 40 kilométeres, közel sem egyszerű, emelkedős, kanyargós kerékpáros etapot. A hatkörös tekerés első kilométereiben volt olyan, hogy az 5-6 tagú üldözőboly 15 másodpercre megközelítette az élen haladókat, de a táv felétől újra nőtt a távolság, így a második váltást először ugyanaz a 11 ember kezdte meg, akik együtt indultak kerékpározni. A depóból a korábbi junior világbajnok, a tokiói olimpián 24. helyezett, a világranglista 35. pozícióját elfoglaló ausztrál Matthew Hauser rohant ki elsőként a 10 kilométeres, 4 körös futásra. Az auszi 3 kilométerig tartotta néhány másodperces előnyét, ekkor Lehmann Csongor negyedmagával felzárkózott rá. A csoport 5 km-hez érve háromtagúra fogyatkozott, Lehmann és Hauser mellett a német Tim Hellwig jelentkezett be az érmekért. Hauser egyszer még próbált ritmust váltani, sikertelenül, így a 9. kilométerig együtt maradt a hármas. Ekkor ­Lehmann Csongor komolyan rátaposott a gázra, néhány másodperces előnyt szerzett, melyet meg tudott őrizni a célig. A tiszaújvárosiak kiválósága a legjobb futóidőt – kerek 31 percet – produkálva szerezte meg a hőn áhított aranyat, a világbajnoki címet, német és ausztrál riválisa előtt.

– Nem tudom leírni az érzéseimet, ez egy nagyon érzelemdús, megható pillanat számomra – mondta nem sokkal célba érkezését követően az újdonsült világbajnok Lehmann Csongor. – Második U23-as világbajnokságomon óriási nyomást helyeztem magamra, szerettem volna az ezüstöt tovább fényesíteni egy aranyra. Az úszás hozta a papírformát, a kerékpározás jól ment, az emelkedők sem okoztak különösebb gondot, ami biztató a folytatásra. A futás utolsó kilométere borzasztóan nehéz volt, de annyira akartam. Fogalmam sem volt, hogy két vetélytársam milyen közel van hozzám, de nem néztem vissza. Feszegettem a határaimat, és beteljesült az álmom, melyért rengeteget dolgoztam az utóbbi két évben is. Rendkívül hálás vagyok a családomnak, edzőimnek, egyesületemnek, edzőpartnereimnek, Tiszaújvárosnak, a támogatóimnak, hogy mindenben segítségemre voltak. Ez az arany az övék is! A verseny előtt azt terveztük édesapámmal, valamint az edzői stáb két tagjával, Fodor Ágnessel és Balogh Bencével, hogy ha sikerül az aranyérem, ez lesz az utolsó U23-as versenyem. Már évek óta rajthoz állok az elit kategóriás viadalokon, innentől kezdve ott próbálok mind eredményesebb lenni. Legközelebb szeptember 12-én, a csehországi Karlovy Varyban indulok, a világkupán. A jövőben az elit világbajnoki sorozatra és világkupára, majd 2022-től a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációra fókuszálok elsősorban.

Arannyal zárta le

– Bár Csongort az U23-as verseny esélyesei közé sorolták – a már említettek mellett –, komolyan számolni kellett még amerikai, brazil, chilei, német, spanyol vetélytársakkal is, akik eddigi Eb-, vb-, világkupa-eredményeit jól ismertük – fogalmazott ­Lehmann Tibor. – A sokat emlegetett buborékrendszer és 3 napos hotelkarantén, majd a háromnapos pályaedzések után érkeztünk meg a magyar idő szerinti vasárnap hajnali rajthoz. Nagy célunk volt az U23-as vb megnyerése, és az, hogy sikerült, természetesen hatalmas örömet jelent számunkra. Csongor ezzel az arannyal úgy zárja le az utánpótlás­éveket, hogy 2017 óta minden évben egyéni érmet tudott szerezni. 2017-ben Kitz­bühelben junior-Eb-bronzot, 2018-ban Tartuban szintén junior-Eb-bronzot, ugyanebben az évben Gold ­Coastban junior-vb-aranyat, 2019-ben Lausanne-ban U23-as vb-ezüstöt, 2020-ban a pandémia miatt nem rendeztek világversenyeket. Ha jól emlékszem, a brit Brownlee testvérek mellett ezt a sorozatot csak ő tudta megcsinálni.

(A borítóképen: Lehmann Csongor a célba érkezését követően)

U23-as triatlon-világbajnokság (1500 m úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás)

1. Lehmann Csongor (Magyarország) 1:46:47 óra

2. Tim Hellwig (Németország) 1:46:51

3. Matthew Hauser (Ausztrália) 1:46:55

…13. Dévay Zsombor (Magyarország) 1:49:56

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!