Atlétika

2021.08.14. 14:30

Futás ezerhétszáz méteres magasságon

A Miskolci Sportiskola atlétája, Tóth Anna a jövő héten Kenyában versenyez.

Molnár István

20210707 Miskolc Tóth Anna, a Miskolci Sportiskola atlétája pár nap múlva Észtországba utazik a korosztályos atlétikai Európa-bajnokságra. Helyszín: Egyetemváros, Atlétikai Centrum. Fotókon: Tóth Anna atléta, gátfutó Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

A jövő héten, augusztus 17-től augusztus 22-ig Kenya fővárosában, Nairobiban rendezik meg az idei U20-as atlétikai világbajnokságot.

Bécsből mennek

A magyar küldöttség szombaton kel útra Bécsből, a 25 főből 8-an edzők, míg 17-en versenyzők. A válogatottban helyet kapott a Miskolci Sportiskola versenyzője, Tóth Anna is (100 m gát), akivel edzője, Tigyi József is elutazik. A borsodi atléta július közepén részt vett a korosztályos Európa-bajnokságon az észtországi Tallinnban, ahol sikerrel vette az elő-, majd a középfutamot, aztán a döntőben a 8. helyen végzett. A történethez tartozik, hogy Tóth Anna a fináléban elesett az utolsó gáton, de még be tudott esni a célvonalon.

Bármikor, bárkivel

Trénere akkor is elmondta: Anna az ötödik pozícióban volt ekkor, a dobogósok közelsége miatt technikai hibát vétett, de ilyen bármikor bárkivel előfordulhat.

– Egy kis figyelemkihagyás volt, túl közel került az utolsó gáthoz. Azóta már hetek teltek el, és nyilván Annát akkor bántotta, ami történt, azonban már túltette magát az eseten, a fizikai és a lelki fájdalmakon – mondta lapunknak Tigyi József.

Tóth Anna döntős futása már csak azért is volt dicséretes, mert sérülés miatt keveset tudott készülni a kontinensviadalra.

– Éppen emiatt óriási öröm volt számunkra a fináléban való szereplés, ilyen előzmények után különösen – folytatta Tigyi József.

Szokni kell a légkört

Azért egy világbajnokság sokkal másabb, nemcsak amiatt, mert női 100 m gáton (is) a földkerekség legjobb utánpótláskorú futói mérik össze erejüket, hanem azért is, mert Nairobi a tengerszint felett 1700 méterrel fekszik.

– Vannak nem hivatalos információk arról, hogy esetleg mely nemzetek nem jönnek el Kenyába, de mi ezzel nem foglalkozunk – hangsúlyozta Tigyi József. – Ez már egy igen magas szint, most azt gondolom, hogy 13,30-es idővel lehet bekerülni a döntőbe. Anna az idei, miskolci országos bajnokságon 13,72 másodpercet futott, amivel már kvalifikált Tallinnra és Nairobira, de Észtországban még javított ezen az időn, 13,55 mp.-re. Van benne drukk, ez természetes, azonban már van némi nemzetközi rutinja, mert volt EYOF-on is az Eb-n kívül. Nincs ezzel semmi gond, szokni kell ezt a légkört, ha minél több ilyen versenyen indul, az csak az előnyére válik. Tallinn óta tudtunk azért jobban dolgozni, mint tavasszal, de három hét alatt nem tudtunk és nem is akartunk mindent bepótolni. Véleményem szerint már a középdöntőbe jutás is nagy eredmény lenne tőle, de igazából nem a helyezés a fontos, hanem az, hogy fussa meg azt az időt, amit a kontinensbajnokságon. Ha ez meglenne, akkor kiderülne, hogy mire elég...


100 m női gátfutás, program

Augusztus 20., péntek

9.05: előfutamok

Augusztus 21., szombat

14.40: elődöntők

Augusztus 22., vasárnap

15.05: döntő

(A borítóképen: Tóth Anna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!