Triatlon

2021.08.17. 08:30

Éremért ment a kanadai vb-re

A Tiszaújvárosi TK élversenyzője az U23-as korosztályban szeretne dobogóra állni a szombati erőpróbán.

Szűcs István

Forrás: TTK

A vírushelyzetből adódó, Kanadában érvényes utazási korlátozások miatt különleges, miniszteri engedéllyel léphetnek be az országba a világbajnokság résztvevői, azzal a feltétellel, hogy buborékrendszerben tartózkodnak. A magyar csapatot ezúttal három versenyző alkotja, a székesfehérvári színeket képviselő Dévay Márk az elit, míg testvére, Dévay Zsombor és Lehmann Csongor az U23-as korcsoportban érdekelt. Két olimpikonunk közül Bicsák Bence még sérült, Bragmayer Zsanett pedig jelenleg edzőtáborban készül a következő versenyeire.

Szobakaranténnal kezdtek

– Mi, Csongorral augusztus 14-én indultunk útnak, és megérkezésünket követően, az első három napban nem hagyhatjuk el a szállodai szobát, ahol napi tesztelés van – tudtuk meg Lehmann Tibortól, aki kettős minőségben, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökeként és a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjeként van jelen Edmontonban. – Ez idő alatt az étkezés és az edzés is csak a szobában lehetséges. Készültünk erre a helyzetre, ezért kerékpáros görgőt, gumiköteleket, TRX-et hoztunk magunkkal, ezeket mások is használják. Ami szerintem egyedi, hogy egy relatív könnyű (30 kg) futó-gyalogló padot is hoztunk, szétszerelve. Ezzel több kollégát sokkoltunk, mert ilyenre eddig még nem vetemedett senki. Az viszont mégsem lehet, hogy vb-éremért jöttünk, és Csongor három napig ne futhasson. A szobakarantén után kiszállítanak majd bennünket az edzéshelyszínekre, akkor már kicsit könnyebb lesz. Kisebbik fiam jelenleg a 49. helyen áll az elit világranglistán, a 23. Bicsák Bence után a második legjobb magyarként. Az U23-as indulók közül csak a 38. ausztrál Mathew Hauser előzi meg, aki egyébként 28. lett az olimpián, de ez szombaton nem jelent majd túl sokat. Csongor juniorban világbajnok volt 2018-ban, majd egy évvel később, Lausanne-ban U23-as vb-ezüstöt szerzett. Elfogultság nélkül mondhatom, hogy azóta csak jobb lett. Magabiztosságot adhat számára, hogy eddig a legtöbb célversenyre sikerült a legjobban felkészülni, akkor tudta hozni a legjobb teljesítményét, amikor kellett. Ezúttal is nagyon jó formában utazott el. Papírforma szerint mondhatnám, hogy aranyérem-várományos, de ez függ a többiek teljesítményétől, és bizony a minimális szerencsefaktorral is számolni kell. Összességében bizakodóak vagyunk.

Nagy riválisok között

Az ellenfelek közül leginkább a német Tim Hellwiget kell figyelni, aki többszörös Eb-érmes, múlt hétvégén 13. lett Montrealban, az elit kategóriában. A németeknél ráadásul csapattaktikával is számolni lehet, mert van nagyon jó bringás emberük, így szökéseket tervezhetnek. Jó formában van a brazil Miguel Hidalgo, aki a montreali versenyen 11. volt, a huatulcói világkupán pedig harmadik. Figyelni kell a fent említett Hausert is. Van még néhány meglepetésre képes új-zélandi, amerikai és más nemzetbeli versenyző, akikkel két éve nem találkozott Lehmann Csongor és edző édesapja.

Sokan pályáznak

– A világbajnokság előtti második livignói edzőtáborozás is remekül sikerült, nagyon sok jó edzést sikerült elvégeznünk – fogalmazott Lehmann Csongor. – Talán a legemlékezetesebb az volt, amikor ötórás kerékpáros tréninget kétórás folyamatos hegymenettel zártam. A végén már nem volt őszinte a mosolyom. Az egyik úszóedzésre csatlakozott hozzánk a 2014-es ironman-világbajnok, Sebastian Kienle, ami motivációnak sem volt rossz. Jelenleg a korlátozott edzéslehetőségek mellett görgőzök, úszóerősítéseket végzek, koptatom a futópadot. Mindent megteszek, hogy a legtöbbet kihozhassam ebből a helyzetből. Alig várom, hogy szerdától már kint, a szabadban is edzhessek. Az 1500 méteres úszással nincs különösebb gondom, remélem, ez most is így alakul. A kerékpáros pálya dombos, így ott végig figyelnem kell. A 40 kilométeres tekerés közben a jó helyezkedés mellett a támadások figyelemmel kísérése is fontos, hogy elöl legyek a depóba vezető nagy lejtő előtt. Most sem mindegy, hogy milyen pozícióból kezdhetem meg a 10 km-es futást. Próbálok felkészülni mindenre, de a jó helyzetfelismerés rendkívül fontos lesz. Sok versenyző pályázik az érmekre és a világbajnoki címet jelentő első helyre, így biztos: nagyon nagy menésre kell számítani.

(A borítóképen: Lehmann Csongor bizakodó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában