Kajak-kenu

2021.08.27. 08:30

Csupán a következőre figyel

A tiszaújvárosi kenus, Bragato Giada bajnok lett, és készül a világversenyekre.

Molnár István

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Peter Szalmas

A múlt héten Szegeden megrendezett felnőtt kajak-kenu országos bajnokságon több megyei versenyző is rajthoz állt: közülük a Tiszaújvárosi KKSE lapátosa, Bragato Giada C-2 500 méteren első lett Nagy Biankával (MVM Szeged), míg ugyanez az egység 200 méteren ezüstérmet gyűjtött be.

– Az ötszáz páros nevezhető egy tökéletes pályának, nagyon jól mentünk, és jó időt is, úgyhogy elégedettek voltunk vele – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Bragato Giada. – A kétszáz már nem volt a legtökéletesebb, azonban sokkal jobban sikerült, mint az ezt megelőzőek, ami a második helyre volt elegendő. Az időjárásra nem lehetett panasz, igaz, az ötszázon volt némi hát-, kétszázon pedig szembeszél, de nem volt olyan vészes. Az aranyérmet 1:55,890 perces idővel szereztük meg, ami három másodperccel volt jobb annál, mint amivel másfél hónapja megnyertük az U23-as Európa-bajnokságot Poznanban. A tényekhez tartozik, hogy Szegeden elindultam még 500 méteren egyesben is, ahol negyedik lettem. A Maty-éren azért vannak pályaelőnyök, nem mindenhol ugyanolyanok a viszonyok, nem azt mondom, hogy ha más pályán vagyok, akkor megnyerem ezt a számot, de lehet, hogy más azért a befutó végeredménye. Különben nem sokkal maradtam le a dobogóról. Mindezeken kívül négyesben is hajóba ültem, ültünk, ami betétfutam volt, és edzésnek megfelelt, sokkal inkább, mint éles versenynek.

Változatosabbak

A tiszaújvárosi kenus számára a páros volt a prioritás Szegeden, már csak azért is, mert a közeljövőben két további nemzetközi viadalon vesz részt. Szeptember 3–6. között Portugáliában, Montemor-oVelhóban az ifjúsági és U23- as világbajnokságon, utóbbi korosztályban C-2 500 és C-2 200 méteren Nagy Biankával, négyesben, ötszáz méteren pedig Molnár Csengével (MVM Szeged), illetve Horányi Dórával (UTE) kiegészülve. Aztán majd szeptember 15. és 19. között Dániában, a koppenhágai felnőtt-világbajnokságon vesz részt a TKKSE élversenyzője, aki itt 200 párost fog menni. A menetrend tehát sűrű, amit nem könnyű bírni...

– Az erre a szezonra való felkészülést még tavaly, viszonylag korán elkezdtük edzőmmel, Krucsay Józseffel – közölte Bragato Giada. – Merthogy elég hamar rendezték az olimpiai válogatót, a világkupát, illetve utána a korosztályos Eb-t. Nyilván szükség volt a munkában bizonyos módosításokra, hiszen azért monotonok a tréningek. Törekedtünk arra, hogy az edzések változatosabbak legyenek, de drasztikusan nem nyúltunk bele a programba. És ugye együtt kellett élni a Coviddal, beoltattam magam, mert így az élet minden területe, benne a sport is egyszerűbb volt, és most is az. A járvány miatt például az Eb előtt és alatt is voltak tesztek, haza is csak úgy jöhettünk Lengyelországból, hogy ezen a téren rendben voltam.

Korábban ezüstérmet

A TKKSE 1999-es születésű kenusa az idén és még jövőre is az U23-as korosztályban fog hajóba ülni. Bragato Giadával arról is beszélgettünk, hogy új párra talált...

– Korábban Kisbán Zsófia volt a hajótársam, de ő felnőttkorba lépett, én viszont nem szerettem volna kihagyni az U23-at – osztotta meg ezt is Északkal a Tisza-parti sportoló. – Vagyis a Nagy Biankával alkotott duónk nem olyan hoszszú életű, viszont négy éve, 2017-ben már ültünk együtt, az ifjúsági világbajnokságon másodikok lettünk ötszázon.

Az újvárosi klub erőssége jelenleg a tervezett edzőtáborozás második hetét tölti Szegeden. Az előző hét végén az ob miatt nem utaz(hat)ott haza, erre csak most, vasárnap fog sor kerülni.

– Napi kétszer van vízi edzés, de emellett természetesen csinálunk kondicionális és kardiotréningeket, van futás és biciklizés is. Mindenki itt van, egyben, egy helyen a Maty-érnél, egyszerűbb úgy dolgozni, hogy nem kell utazgatni – mondta Bragato Giada, aki örül annak, hogy klubedzője is a helyszínen van, lehet.

Nem kelt fel, de...

Krucsay József tanítványa arra a felvetésre is válaszolt, hogy nézte-e a tokiói olimpiát, a kajakosok, kenusok szereplését.

– Persze, nagyon érdekeltek a versenytársaim eredményei, ugyanakkor hajnalban nem keltem fel a futamok miatt, mert nekünk abban az időben volt a korosztályos országos bajnokság. Természetesen amikor felébredtem, azonnal informálódtam, jó volt látni, hogy milyen eredményes a szakág. Női kenuban C-1 200 méteren Balla Virág és Takács Kincső B döntőzött, míg ötszáz párosban az 5. helyen végeztek. Hogy nekem milyen olimpiai részvételi esélyeim vannak, mondjuk 2024- et illetően, azzal most nem foglalkoznék, hiszen nagyon messze van, a lényeg, hogy az éppen előttem lévő versenyek jól sikerüljenek.


Két bronzérem

A Diósgyőri VTK sportolói közül ketten szereztek érmet a szegedi ob-n: női K-1 200 méteren Orosz Adrienn állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg a férfiaknál, C-2 1000 méteren Bodonyi András Kiss Balázzsal (DKSE Dunaújváros) az oldalán érkezett a célba ugyanezen pozícióban.


Romániában

Szeptember 30. és október 3. között Pitesti (Románia) lesz a helyszíne az idei maraton kajak-kenu világbajnokságnak. Az eseményen ott lesz Horváth Maja, a TKKSE versenyzője is, aki a tiszafüredi Csengeri Evelinnel az ifjúsági kajak kettesek 19 km-es versenyében a második helyen végzett a válogatóversenyen Ráckevén – és ezzel világbajnoki indulóvá vált az egységük.

(A borítóképen: A Bragato Giada – Nagy Bianka duóra további feladatok várnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!