olimpia

2021.07.14. 19:00

Tokióban átvették az apartmanokat és a kisbuszokat

Mozgalmasan telnek a magyarok mindennapjai Japánban.

Megtörtént a magyar delegáció regisztrálása, Dósa Viktória csapatvezető és Vékássy Bálint MOB-főtitkár átvette az olimpiai falukban a szállásokat és a közlekedési eszközöket, zajlik az apartmanok dekorálása, a csapatiroda berendezése.

– Napról napra érkeznek a delegációk, hétfő estig már ötvenhét nemzet olimpiai csapatát regisztrálták a faluban, köztük a magyart – tájékoztatott Tokióból Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a szervezet honlapján, és hozzátette: – Hivatalosan is megnyitották az olimpiai falut, de a szigorú intézkedések miatt külső helyszínen, edzőtáborban kezdik meg sokan az akklimatizációt.

A magyarok jelentős része a központi, tokiói olimpiai faluban lesz elszállásolva, de a kajak-kenusok, kerékpárosok és vitorlázók is a versenypályának megfelelően más-más helyszínen kapnak szállást; a gyaloglók pedig több száz kilométerrel arrébb, Szapporóban.

A főtitkár elmondta, hogy a falu épül-szépül, a japánok mindent megtesznek a tiszta, szép és zöld környezetért. A falu nyitásától várja a lakókat a huszonnégy órában nyitva lévő kétszintes, 2500 fő befogadására alkalmas étterem, a konditerem, és faluszerte azok a „ragadd meg és menj tovább” pontok, ahol néhány falatot sorban állás, leülés nélkül magukhoz tudnak venni a megéhezők. A falut egy mesterséges szigetre építették, 44 hektáros, 21, egyenként 14, illetve 18 emeletes házból áll; 18 ezer fekvőhelyet alakítottak ki benne.

– A mi apartmanjaink a 19-es épület 3-4. emeletén találhatóak, néhány az 5.-en, összesen 47, melyekben 229 ágy kapott helyet. A második emeleten van a csapatiroda és a közösségi terünk, kaptunk raktárat és egy masszőrhelyiséget is. A kollégáim épp a dekorálásokat, irodaberendezést végzik – tájékoztatott a sportvezető.

– Miután átvettük a tokiói faluban az apartmanokat és a Toyota gépjárműveket, elmentünk a vitorlásokhoz és a kerékpárosokhoz, ahol szintén megoldottuk a szükséges adminisztratív feladatokat, átvettük többek közt a szörfösök bérelt kísérőhajóját. Egy ilyen autós kör több mint 400 kilométert jelent, és mindehhez hozzátartozik, hogy Japánban a közlekedési szabályok a sebességhatárok tekintetében szigorúbbak, mint akár Európában, így ez 12 órás utazást jelentett most – folytatta a főtitkár.

Vékássy Bálint az időjárásról elmondta, hogy az elmúlt napokban minden alkalommal esett az eső, több nagy vihar is volt, 22 fok a leghidegebb, 31 a legmelegebb napon.

– Ami nehezen elviselhető, az a magas páratartalom, amivel a kültéri sportolóknak mindenképp számolniuk kell – tette hozzá.

A sportvezető felhívta a figyelmet, hogy érkezéskor, beléptetéskor a repülőtéren várhatóan igen hosszú időt kell várni, ez akár 6-8 óra is lehet, a csehek esetében ez 12 órát jelentett. Sok időt vett igénybe a transzfer is, ezek a gyenge pontok azonban javulni látszanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!