röplabda

2021.07.30. 09:30

Orosz játékos az első légiósuk

A jövő héten indul a felkészülés a MEAFC-Miskolc férfi röplabdacsapatánál.

Molnár István

20210116 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország MEAFC-Miskolc - Vidux-Szegedi RSE NBI férfi röplabda mérkőzés. képen: SURÁNYI ISTVÁN #13

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: Bujdos Tibor

Újoncként a 6. helyen végzett a férfi röplabda NB I. legutóbbi, 2020/2021-es szezonjában a MEAFC-Miskolc együttese. Barócsi Ákos szakosztályvezető így tekintett vissza a mögöttük hagyott évadra.

Rányomta a bélyegét

– Látszódott, hogy tanulóév volt, mind a játékosoknak, mind nekünk, a szakvezetésnek is – vágott bele a szakember. – Voltak jó meccseink, olyanok, amelyek lüktettek, arattunk váratlan győzelmeket és szenvedtünk váratlan vereségeket is. Abban a tekintetben nehéz volt, hogy a Covid-járvány rányomta a bélyegét az egész szezonra. Sokszor kellett meccset halasztani, volt olyan periódus, amikor majdnem két hónapig nem játszottunk, s ezek a meccs nélküli napok nehezítették a munkát. Azt tudtuk az elején, hogy a csapat arra nem lesz kész, hogy az Extraligáért játsszon, amihez az első háromban kellett volna lenni az alapszakaszban, viszont elégedettek lehetünk, mert nem volt gond a bennmaradás elérésével. Nagy pozitívum, hogy a fiatalokat sikerült úgy beépíteni, hogy pályaképesek legyenek, ez egyértelműen vezetőedzőnk, Bagó László érdeme.

Ha már a vezetőedző szóba került, megkérdeztük: folytatja-e a munkát a klubnál?

– Nem volt kérdés egy percig sem, már év közben megbeszéltük Lacival, hogy marad – tette hozzá Barócsi Ákos.

Oda-vissza

Arról, hogy a második NB I.- es évre mit lehet kitűzni, az alábbiakat nyilatkozta a szakosztályvezető.

– A bennmaradás nem opció, hanem elvárás, majd meglátjuk, milyen mezőny alakul ki, és akkor tisztábban meg lehet határozni a célt. A nevezést július 16-ig be kellett adni, a férfi NB I.-et 8 csapatosra tervezi a szövetség, ebből hat lesz egyesület, valamint kettő utánpótlás-válogatott, azonban ezek egyelőre nem hivatalos információk.

Az alapszakaszban majd mindenki játszik mindenkivel oda-vissza alapon, aztán az első négy helyen záró gárda ismét kétszer-kétszer egymással. Az első pozícióban végző csapat automatikusan feljut az Extraligába, ahonnan pedig az utolsó, a 8. helyezett fog kiesni az NB I.-be.

Kedden kezdenek

A felkészülés menetéről, illetve az új igazolásokról is megkérdeztük Barócsi Ákost.

– Augusztus 3-án, vagyis a jövő kedden lesz az első edzésünk, azonban még nem lesz teljes a csapat, szabadságok miatt. A bajnokság október 16–17-én indul, az addig rendelkezésre álló tíz hét elég lesz, mely alatt szeretnénk több edzőmeccset is lejátszani – mondta a MEAFC-Miskolc szakosztályvezetője. – A frissen igazoltak közül Csizmadia János ismerős, rá centerben számítunk, de átlóban is bevethető. Velünk volt akkor, amikor a szakosztály megtette az első lépéseket, és amikor elment Debrecenbe, megbeszéltük, hogy ha hazajön, szívesen várjuk, velünk folytatja. Ő az élvonalban volt bronzérmes a Vegyész RC-vel. Simkó Dániel Kazincbarcikáról érkezik, ahol U21-es játékos volt, illetve felnőtt kerettag. Nálunk több játéklehetőséget fog kapni, szeretne fejlődni, vele szélső ütő pozícióban számolunk. Pallós Gergő mellé érkezik feladóban egy külföldi játékos, a szakosztályunk első légiósa, az orosz Dmitrij Lipatov, aki legutóbb az ottani harmadik vonalbeli Energetik Saratov röplabdázója volt. Próbáltunk erre a posztra itthon játékost keresni, azonban nem sikerült. Magyarországon elég szűk a piac, illetve a fővárosból nem igazán mozdulnak ki játékosok vidékre. Aztán az egyik internetes szakportálon keresgéltünk, és Dmitrij volt a legelérhetőbb és a legszimpatikusabb számunkra. Nem akartunk idősebb játékost igazolni, ő mindössze 21 éves, és ha minden jól megy, akkor vasárnap érkezik előbb Budapestre, aztán Miskolcra. Szerette volna magát kipróbálni külföldön, ez egy jó lehetőség neki. Tud angolul, egyetemista, úgyhogy tanulni is fog az itteni campuson.

A tények

Maradtak: Kovács Zoltán, Pallós Gergő, Kozsla Ádám, Orosz István, Surányi István,

Kapusi Zoltán, Karóczi Szabolcs, Berkes Zoltán, Szántai Balázs, Bubenkó Ákos.

Jöttek: Csizmadia János (Debreceni EAC), Simkó Dániel (Vegyész RC), Dmitrij

Lipatov (Oroszország, Energetik Saratov).

Távoztak: Molnár Gábor (abbahagyta), Kiss Péter (abbahagyta), Busák István

(?), Török Patrik (?).

(A borítóképen: Legutóbb hatodikok lettek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!