Az én Eb-m: Fábián Mihály

2021.07.07. 10:15

Melbourne-i elismerés a torna játékvezetőinek

Az ötödik kontinensen élő és dolgozó egykori miskolci FIFA-játékvezető dicséri a kontinensbajnokság síposait.

Kolodzey Tamás

Forrás: Olvasónk küldte

Fábián Mihály – aki az Ausztrál Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának tagja, úgynevezett elit instruktor, Victoria állam labdarúgó-szövetségénél pedig a premier liga jb-vezetője – időjárás-jelentéssel kezdte a vonal túlsó végén:

– Itt, Ausztráliában most tél van, Melbourne-ben 12 fokot mutat a hőmérő. Az időeltolódás nyolc óra, ennek következtében élőben csak öt meccset láttam, közte a német–magyart, az összefoglalókat azonban rendszeresen megnéztem. A mieink szereplése kiválóra sikerült, a Victoria állambeli kollégáim is meglepetésként élték meg nagyszerű helytállásunkat, egymás után gratuláltak nekem, én pedig büszke voltam, és kihúztam magam.

Nagyon jól vizsgáztak

Az NB I.-es keret egykori tagja – akinek BL-döntős szereplés is megadatott – ezután a játékvezetést vette górcső alá:

– A legjobb és legtapasztaltabb európai társaim és egy argentin sípmester működött, működik közre az Eb-n. Utóbbi nagyon jó kezdeményezés, életképes ötlet, talán a 2000-es első kísérletet másolták le. Ezt a cserekapcsolatot, ahogyan olvastam, máskor is alkalmazni fogják, ennek jegyében európaiak is mennek majd a túlsó féltekére. A „fekete ruhások” nagyon jól vizsgáztak, csupán egy észrevételem van: több sárga lapot kellett volna adniuk, a néhány elmaradt kártya után arra a következtetésre jutottam, hogy egy ilyen nagy tornán kicsit elnézőbb felfogásban vezetnek, mint a nemzetközi kupákban és hazájuk bajnokságain. Természetesen nagyítóval figyeltem a videóbíróval kapcsolatos eseteket és fejleményeket. A rendszer elnyerte a tetszésemet, remekül alkalmazták: a beavatkozási szintet magasra emelték, csak az egyértelmű hibáknál, vagy tévedéseknél léptek közbe. Ez jó a futballnak, a csapatoknak és a nézőknek, ugyanis mindenki láthatja: senki nem eshet ki nyilvánvaló melléfogások miatt. A bíráknak egyébként eddig viszonylag könnyű dolguk volt, mert a játékosok partnereik, fegyelmezettek, kulturáltan futballoznak, és vigyáznak egymás testi épségére. Érdeklődéssel várom a döntőt, azt, hogy ki kapja a dirigensi feladatot, és miként áll majd helyt, de tudom előre, hogy nem fogok csalatkozni.

(A borítóképen: Fábián Mihály)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!