Labdarúgó EB

2021.07.13. 10:15

Másodszor nyert Itália

Vasárnap Londonban dőlt el, hogy ki ül fel a kontinens focitrónjára.

Italy supporters cheer ahead of the UEFA EURO 2020 final football match between Italy and England at the Wembley Stadium in London on July 11, 2021. (Photo by Andy Rain / POOL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Olaszország és Anglia válogatottja vívta meg vasárnap este a – koronavírus miatt – 2020-ról 2021-re halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét. Az olasz válogatott története során negyedik alkalommal került be kontinensviadal fináléjába, míg a „háromoroszlánosok” először. A döntőt megelőzően – feltehetőleg – jegy nélküli angol szurkolók rohamozták meg a finálénak otthont adó Wembley-t. A biztonsági őrök egy idő után tehetetlenek voltak, a drukkerek bejutottak, a stadiont pedig utána lezárták. A meccsen, a 2. perc végén Trippier egy ellentámadás során a jobb oldalról, a 16-os vonaláról az ellenkező oldal irányába ívelte a labdát, és az ott érkező Shaw 5 méterről, ballal a rövid sarokba tüzelt, a jobb oldali kapufa segítségével (1–0). A második félidőben, a 67. percben egy szöglet után kapufát jegyeztek az azzurrik, a kipattanó labdát pedig Bonucci kotorta a hálóba (1–1). A folytatásban nem született több találat, a hosszabbításban sem, így büntetők következtek: ebben az olaszok részéről Belotti és Jorginho rontott, az angoloktól viszont Rashford, Sancho és Saka is, így 3–2-vel az előbbiek lettek Európa-bajnokok, 1968 után másodszor.

Mágikus összetevő

Roberto Mancini, az olaszok szövetségi kapitánya az alábbiakat mondta a döntő után: „Nagyon hamar gólt kaptunk, és utána egy darabig szenvedtünk, mire kikerültünk a hatása alól. Ezt követően viszont uralni tudtuk a játékot, végig a mi akaratunk érvényesült. A srácok fantasztikusan teljesítettek, nem is tudom, mi mást lehetne most mondani. Nagyon boldogok vagyunk...”

Giorgio Chiellini, az olaszok védője arról beszélt, hogy a válogatott tagjai már május eleje óta valami mágikus összetevőt is éreztek a levegőben. „Azt hiszem, megérdemelten nyertük meg a döntőt és a tornát is. Valami különlegeset, valami mágikusat éreztünk a levegőben már május óta, és már többször is beszéltünk róla, rászolgáltunk, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot. Mindenkinek jár a köszönet, aki az elmúlt három évben tagja volt a csapatnak, és a diadalt külön ajánlanám azoknak a játékosoknak, akik most otthonról követték a döntőt. A sikerünk kulcsa az volt, hogy mindvégig játsszuk és élvezzük a focit. Uralni akartuk a mérkőzést, birtokolni a labdát, még akkor is, amikor az angolok a második perc végén felképeltek bennünket. Ez sikerült is, mert a folytatásban tudtunk dominálni, és megérdemeltük a sikert.”

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya így nyilatkozott: „Óriási bennünk a csalódottság, a játékosaimban maximálisan megbízom most is, mindent megtettek a döntőben is, ami csak telt tőlük. Néha jól játszott a csapat, de néha nem birtokolta eleget a labdát, főleg a második félidő elején. Senkit sem lehet megvádolni a vereség okozójaként, abszolút élvezetes ezzel a gárdával dolgozni, és olyan messzire jutott ez a csapat, mint elődjei már régóta nem. De természetesen az öltözőben mindenki nagyon szomorú lesz a mérkőzés után. Bukayo Sakát én jelöltem ki rúgónak, mert az edzéseken nagyon jól ment neki. Senki sem marad magára, együtt győzünk, csapatként, és most együtt voltunk képtelenek megnyerni a finálét. A tizenegyesek miatt, a kijelölt rúgókért én vállalom a felelősséget. Jól kezdtük a lövéseket, de azután nem sikerült így folytatni.”


Olaszország vs. Anglia 1–1 (1–1, 1–1, 0–1) – büntetőkkel: 3–2

London, Wembley Stadion, 67 173 néző. V: Kuipers (holland).

Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi, 118.) – Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) – Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (Berardi, 55.), L. Insigne (Belotti, 91.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.

Anglia: Pickford – Walker (Sancho, 120.), Stones, Maguire – Trippier (Saka, 71.), Rice (Henderson, 74., Rashford, 120.), Mount (Grealish, 99.), K. Phillips, Shaw – Kane, Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

Gólszerző: Shaw (0–1) a 2., Bonucci (1–1) a 67. percben.

(A borítóképen: Jogosan ünnepelhettek az olasz drukkerek a találkozót követően)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában