Mercarius Országos Rally1 Bajnokság

2021.07.18. 07:45

Jó helyzetben Csomós és Hadik

A Székesfehérvár – Veszprém Rallyt Bútor Róbert vezeti, de az autója nem értékelhető a magyar bajnokságban.

Marosréti Ervin

Négy gyorsasági és egy belvárosi Szuperspeciál várt a magyar ralibajnokság mezőnyére szombaton. Az idei ötödik futam szombaton késő délelőtt kezdődött el a Mol Aréna Sóstónál felállított szervízparknál, ahonnan a benevezett 58 páros a nagylőtéri murvás szakaszt célozta meg először. Ezután Várpalotánál nyomták tövig a gázpedált, délután pedig megismétlik ugyanezt az etapot. A Székesfehérvár-Veszprém Rally szombati napja egy fehérvári, belvárosi speciállal zárult, de ennek az eredménye nem számít bele a verseny értékelésébe.

WRC az élen

Mint ahogyan Bútor Róbert és Tagai Róbert teljesítménye sem. Mivel a kettős WRC-vel indult, amit nem értékelnek az éves pontversenyben, így ebből a szempontból hiába vezetik féltávnál a futamot. Igaz Bútor korábban is hangsúlyozta, hogy az élmény kedvéért szállt be ismét a táncba, egyébként sem akarta, hogy egy-egy futam alatt beleszóljon a bajnoki cím sorsába. Ettől függetlenül mindkét gyorsaságin nagyon látványos és gyorsan autózott, így a versenyt vezeti a népszerű ralis.

Borsodiak küzdelme

Az ORB-ben azonban két borsodi külön csatája zajlik, amelyben jelenleg Csomós Miklós áll jobban. De vissza a nap elejére. A már említett Bútor Róbert mellett Turán Frigyes kezdett a legjobban, három szakasz erejéig vezette az magyar bajnokság értékelését. Utána viszont az R5-ös Volkswagennél hajtásgondok merültek fel, emiatt bő egyperces hátrányt szedett össze. Ekkor a murván kevés tapasztalattal rendelkező Csomós Miklós állt élre, aki 36 másodperces előnnyel várja a vasárnapi folytatást.

– A második körben a Nagylőtérnél életünk legjobb szakaszát teljesítettük – fogalmazott a nap végén Csomós Miklós. – Egyébként azt kaptuk ettől a naptól, amire számítottunk, Jól éreztük magunkat, még egy kicsit ugrattunk is, nagy élmény egy ilyen autóval murván versenyezni. Helyenként jobb időre számítottunk, de élvezzük a futamot, bízunk benne, hogy vasárnap hasonlóan jó lesz a folytatás.

Fel kell pörögni

Csomós mögött a címvédő Hadik András a második, aki magához képest ezúttal lassabban közlekedett a murvás pályákon. A DVTK ralisa jelentős előnnyel vezeti az éves összetettet, így a mostani második helyezés is tökéletes számára.

– Az időket nézve nem a mi szintünket hozzuk. Óvatosan kezdtem az első körben, és igazából a folytatásban sem tudtunk kellőképpen gyorsulni. Velem volt a baj, az autó tökéletesen működött. Bő fél perc a hátrányunk, vasárnapra fel kell húzni magam, ha szeretnénk megnyerni ezt a versenyt. Márpedig szeretnénk, hiszen régen nyertünk utoljára futamot.

Hadik András és Kertész Krisztián mögött az értékelés harmadik helyét a fiatal Klausz Kristóf foglalja el, a negyedik Osváth Péter, az ötödik a műszaki hibával bajlódó Turán Frigyes, a hatodik pedig Ollé Sasa. Vasárnap hat gyorsaságival zárul a futam, amelynek a célját a Veszprém Aréna előtt tartják.

 

A Székesfehérvár – Veszprém Rally állása a szombati nap után

 • Bútor Róbert, Tagai Róbert (Citroen C3 WRC) 25:07,7

 • Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5) +27,3

 • Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) +1:03,3

 • Klausz Kristóf, Csányi Botond (Skoda Fabia Rally2 EVO) +1:05,2

 • Osváth Péter, Papp Tamás (Skoda Fabia Rally2 EVO) +1:20,9

 • Turán Frigyes, Bagaméri László (Volkswagen Polo R5) +1:25,0

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában