Rali

2021.07.16. 14:30

Ellensúlyoznák a hétvégén a murvás hiányosságokat

Csomós Miklós és Nagy Attila a dobogót célozza meg a hétvégi Székesfehérvár–Veszprém Rallyn.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

Előkelő pozícióból, az abszolút értékelés harmadik helyéről várja a hazai ralibajnokság „második félidejét” Csomós Miklós és Nagy Attila. A sárospataki ralis és a sajószentpéteri navigátor álomszerű szezont fut, hiszen már most teljesíteni tudták mindazt, amit maguk elé tűztek. Az esztendő elején ugyanis halkan annyit jegyeztek meg, hogy szeretnének abszolútban magyar bajnoki futamot nyerni. Összejött, méghozzá meggyőző teljesítménnyel a júniusi Salgó Rallyn. Az összképet egyelőre az sem árnyalja, hogy legutóbb a Mecsekben nem tudták befejezni a száguldást. Ez is benne van a raliban, ráadásul az éves értékelés szempontjából sem vetette őket nagyon vissza a kiesés. A szabályok értelmében ugyanis egy versenyt kötelező mínuszolni, ezt Csomósék Pécsett megtették. Most azonban már gőzerővel a hétvégi, Székesfehérvár–Veszprém Rallyra hangolnak, ahol az első három futamon mutatott teljesítményüket akarják elővenni.

Kevés tapasztalat

– Egyáltalán nincs nagy tapasztalatunk a murván ezzel az R5-ös autóval – szögezte le előre Sárospatakon Csomós Miklós. – Tavaly mentünk egy-két gyorsaságin, ami idén is szerepel a programban, összességében pedig ez lesz a második alkalom, hogy a lazább borításon ralizunk. Nyilván vannak tőlünk az élmezőnyben sokkal rutinosabb párosok, de természetesen egy jó felkészüléssel és nagy odafigyeléssel igyekszünk majd ezt ellensúlyozni. Ezeken a pályákon teljesen másképp kell kezelni az autót, talán valamivel szabadabban lehet száguldozni, többet megengednek ezek a gyorsok. Persze az eredmény szempontjából az a legjobb, ha ugyanolyan pontosak vagyunk, mint aszfalton. Jól el kell találni a féktávokat, és elkerülni a defektet. Hiába megyünk ugyanis gyorsan és pontosan, ha eltalálunk egy követ vagy egy szikladarabot, az ugyanis megpecsételheti a sorsunkat. Többet viszont nem hibázhatunk, a nullás futamot kipipáltuk, innentől kezdve ismét nagy szükségünk van a pontokra.

Cél a cél

Csomós Miklós szerint éppen ezért most az a legfontosabb, hogy újra célba érjenek. Ha az ötödik helyen, akkor ott. Azért is pontokat adnak, ami sokat érhet az éves összesítésben. Természetesen nem elégednek meg a pódium legalsó pozíciójával, ám az is sokkal többet ér, mint ha nem fejeznék be a küzdelmet a Balaton-felvidéken.

– Az autónk már korábban is bebizonyította, hogy nagyon sok mindent kibír, erre most kimondottan szükség lesz, még akkor is, ha a veszprémi gyorsok már közel sem annyira technikagyilkosok, mint évekkel ezelőtt – tekintett előre Csomós Miklós. – A pályabejárás nagyon fontos, nekünk lényegesebb, hogy mindent jól írjunk fel, hiszen sok az ismeretlen rész. Ebből a szempontból egy kicsit hátrányban vagyunk azokhoz a riválisokhoz képest, akik évtizedek óta használják ezeket a szakaszokat. Ezt tudjuk, de reméljük, hogy ezt fegyelmezett és pontos ralizással ki tudjuk egyenlíteni. Érdekes, izgalmas hétvége elé nézünk, ahol a murvás gyorsaságik mellett vélhetően a meleggel is meg kell küzdenünk. A csapat készen áll, felkészültünk, a hangulat nagyszerű, bízom benne, hogy az eredmény is az lesz.

10 gyors, 150 kilométer

A 2021-es Székesfehérvár–Veszprém Rally érdemi részét szombaton és vasárnap bonyolítják le. A magyar bajnokság idei ötödik versenyhétvégéjén tíz szakasz, majd 150 versenykilométer vár a benevezett 58 párosra. Ezután augusztusban a tervek szerint a Vértes–Mór Rallyval folytatódik a szezon, amely októberben az ERC-futamnak számító Rally Hungaryval zárul nyíregyházi központtal, zempléni pályákon.


2021-es Székesfehérvár–Veszprém Rally

A program:

Július 17. (szombat)

11.47: GY1 – Nagylőtér/1

12.30: GY2 – Várpalota/1

15.05: GY3 – Nagylőtér/2

15.48: GY4 – Várpalota/2

16.51: SS – Szuperspeciál – Székesfehérvár

Július 18. (vasárnap)

09.02: GY5 – Kislőd/1

10.00: GY6 – Hegyesd/1

11.31: GY7 – Kislőtér/1

13.50: GY8 – Kislőd/2

14.48: GY9 – Hegyesd/2

16.19: GY10 – Kislőtér/2

17.03: Céldobogó, Veszprém Aréna

(A borítóképen: Csomósék továbbra is szeretnének az élmezőnyben maradni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!