röplabda

2021.06.16. 08:30

Toma ment, utóda hamar jön

Más edzővel veselkedik neki az új szezonnak a DVTK női röplabdacsapata.

Molnár István

20200803 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Elkezdte a felkészülést az idei szezonra a DVTK női röplabdacsapat Toma Sándor vezetőedző irányításával a városi sportcsarnokban. képen: Toma Sándor vezetőedző

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: Ádám János

Négy szezon után, június 15-i hatállyal távozott a Diósgyőri VTK női röplabdacsapatától Toma Sándor szakmai igazgató, vezetőedző. A szakember még 2017 nyarán igazolt Diósgyőrbe, ahol akkor kezdték el lerakni a szakosztály alapjait, és ebben vezető szerepet szántak a jelenleg 49 esztendős trénernek. Toma Sándor irányítása alatt a csapat felkerült az NB II.-ből (harmadik vonal) az NB I.-be, majd tavaly nyáron, felkérésnek köszönhetően elindulhatott a legmagasabb osztályban, az Extraligában.

Nincs szenzációs ok

A szakvezetőt elöljáróban távozásának okairól kérdeztük.

– Semmilyen szenzációs okot, okokat nem tudok mondani, egyszerűen így alakult a helyzet – jelentette ki az Északnak Toma Sándor. – A lényeg, hogy a szakosztály vezetése megtette a magáét ebben a négy évben, és azt hiszem, hogy én is. Pár hete volt egy egyeztetés, amelyen elhangzott, hogy a következő szezonban minden bizonnyal nem lesznek külföldiek a csapatban, az utánpótlásunkból szeretnének játékosokat beépíteni a felnőttcsapatba, amely ugye az NB I.-ben fog indulni. Ez, azt hiszem, nem kis munka lesz, tudom, hiszen már nem egy alkalommal volt ilyen feladatom a múltban. Időközben több megkeresésem is volt különböző klubok részéről, azonban egyelőre várok, ugyanis rövidesen döntés születik abban, hogy röplabdában hol lesznek akadémiák az országban. Ilyen vonalon szeretnék továbbmenni, ez mindenképpen nagy kihívás lenne. Ezúton is szeretném megköszönni a segítséget, támogatást, a közös munkát Szabó Tamásnak, Zagraj Karolinának, Bernáth Mónikának, Szabó Évának, Kundrák Gábornénak, Kovács Zoltánnak és Soltész Bencének.

Toma Sándor hozzáfűzte: jó kapcsolatban vált el a DVTK-tól, ahová, ha úgy alakul, a jövőben szívesen várják vissza. A volt szakmai igazgató úgy vélte, igyekezett mindent megtenni a sikeresség érdekében.

– A nulláról indultunk 2017-ben, kilenc játékossal kezdtük el a munkát – tekintett vissza a közelmúltra Toma Sándor. – Ki lehet jelenteni, hogy évről évre óriási szinteket ugrott a csapat, és persze maga a szakosztály is. Előbb az NB I. jelentett minőségileg másabb szintet, majd megteremtődtek azok a feltételek is, hogy tudjunk két légióst igazolni, illetve kulturált körülmények között napi kettőt, délelőtt, délután edzeni. Az Extraligában a keret kilencven százaléka ebben a ritmusban dolgozott, csak két kivétel volt ez alól, a munka mellett sportoló Szajkó Tímea, illetve iskolai elfoglaltságai miatt Tóth Réka. Cél volt az elején, hogy a DVTK-ban tehetséges, a városban, a régióban lévő játékosok szerepeljenek, ez megvalósult. Látható volt a fejlődés mindenkin, és ebben szerepet játszottak a kollégák is, akik menet közben kapcsolódtak be. A magunk mögött hagyott szezonra, szerencsére már tovább tudott nőni az apparátus, volt másodedzőnk, statisztikusunk és fizioterapeutánk, amelyek elengedhetetlenek egy legmagasabb osztályban játszó csapatnál. Összeállt egy kis közösség, de úgy gondolom, ezen a téren még mindig vannak fejlődési lehetőségek. A lányok megtették a magukét a pályán, nagyon rosszkor jött Mojca és Kovács E. sérülése, bizonyára velük még jobbak lehettünk volna egy olyan mezőnyben, ahol az első négy-öt csapat nemzetközi szintet képvisel. Csak azt tudom még egyszer mondani: amit négy éve vállaltam, azt teljesítettem, közösen egy országosan jegyzett szakosztályt építettünk fel.


Röplabda: Toma Sándor pályafutása

1999–2007: Vegyész RC Kazincbarcika, edző, kapcsolattartó

2004–2007: Nemzeti Utánpótlás Nevelési Intézet, Héraklész-edző

2008–2015: Miskolci VSC, vezetőedző

2015–2017: Vegyész RC Kazincbarcika, vezetőedző

2017–2021: Diósgyőri VTK, szakmai igazgató


A tények

Toma Sándor utódát rövidesen kinevezik Diósgyőrben. Az újonnan érkező szakembernek egy teljesen új csapatot kell majd építenie a nyáron, ugyanis a következő évadban már nem lesz a keret tagja Szajkó Tímea, Kovács Edina, Dömsödi Tamara, Mészáros Zsófia, Eleni Kountoura, Jeane Horton, Carly Beddingfield, és Mojca Pene. A felnőttcsapat jelenlegi tagjai: Sitku Renáta, Kiss Emese, Kundrák Eszter, Egri Klaudia, Tóth Réka.

(A borítóképen: Toma Sándor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!