Labdarúgó-EB

2021.06.15. 09:00

Telt ház előtt a címvédő ellen

A felfokozott várakozástól függetlenül a magyar válogatottnak higgadtnak kell maradnia.

Marosréti Ervin

Lyon Franciaország 20160622 Labdarúgás 2016 Tavasz Európa bajnokság EB Magyarország Portugália Bese Barnabás Cristiano Ronaldo Fotó: Hegedüs Gábor Nemzeti Sport

Forrás: MW

Fotó: Hegedüs Gábor

A visszaszámlálás befejeződött. A magyar válogatott számára is megkezdődik a részben hazai rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság. A halálcsoportnak titulált F jelű négyesben a címvédő elleni lesz az első feladat, hiszen Marco Rossi szövetségi kapitány együttese 18 órától Portugáliával csap össze. Az már hetekkel ezelőtt ismert volt, hogy a Puskás Arénában telt ház, 65 ezer néző fogadja majd a csapatokat. Az elmúlt évtizedekben erre nem volt példa. Utoljára 1986-ban, a Brazília elleni vb-felkészülési találkozón voltak ennél többen, ez is mutatja a kontinenstorna, valamint a magyar válogatott iránti érdeklődést.

Az eredmény igazol

A magyar válogatott rajt előtti, utolsó online sajtótájékoztatóján Marco Rossi szövetségi kapitány, valamint Szalai Ádám csapatkapitány vett részt.

– Az elmúlt hetekben fizikálisan és mentálisan is igyekeztünk a lehető legjobb állapotba hozni a keret tagjait – számolt be a magyar válogatott szakvezetője. – Most mondhatnám, hogy amit lehetett, azt elvégeztünk, de a munka minőségéről majd kedden este lehet érdemben nyilatkozni. Ezt ugyanis az eredmény fogja visszaigazolni. A futballszeretőknek Portugáliát nem kell bemutatni, rendkívül veszélyes ellenfelet fogadhatunk a nyitányon. Tele vannak világklasszissal, az egész keretet felsorolhatnánk, ha a sztárokról kérdeznek. Fantasztikus kvalitásokkal rendelkeznek, de ha mégis egy csapategységet ki kellene emelni, akkor a csatárokra hívnám fel mindenki figyelmét. Éppen ezért nekünk nincs más választásunk, mint hogy igazi csapatként küzdjünk ellenük. Ha gondban van valaki, akkor a másiknak a segítségére kell sietnie. A vonalak mellett nem szabad területet hagyni nekik, és őszintén meg kell mondanunk, hogy szerencsére is szükségünk lesz ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el velük szemben.

A topfoci színpadján

Marco Rossi ugyan a teljes kezdőcsapatot nem árulta el, azt viszont nem tagadta, hogy Szalai Ádámnak és Sallai Rolandnak helye lesz az együttesben. Azon a mérkőzésen, amelyre a helyszínen is annyian kíváncsiak lesznek, mint az elmúlt évtizedekben soha.

– Ahogy közeledünk a rajthoz, úgy érezzük egyre inkább a szurkolói várakozást, ami mindenkinek hatalmas erőt ad – tette hozzá Szalai Ádám. – A Puskás Aréna tele lesz, ami fantasztikus atmoszférát biztosíthat számunkra. Emlékezünk az Uruguay elleni avatómérkőzésre, amely szintén maradandó élmény marad számunkra. Ez viszont egészen más lesz, hiszen ismét a topfutball színpadján bizonyíthatunk. Öt éven belül másodszor. Éppen ezért pluszmotivációra nincs szükség, mindenki nagyon várja ezt a pillanatot, és boldog vagyok, hogy ismét összejött a csapatnak.

Szalai Ádám beszélt arról is, hogy a Bundesligából érkező játékostársak közül Gulácsi Péter és Willi Orbán kimagasló szezont futott, Sallai Roland pedig mindenki számára bebizonyította, hogy milyen nagyszerű képességekkel rendelkezik. Természetesen sajnálják, hogy Szoboszlai Dominik nem lehet köztük, de mindenki a sikeres Eb-szereplésért dolgozik. Még akkor is, ha tudjuk, hogy milyen nehéz csoportba került a magyar válogatott.

Stabilan, de bátran

– Tisztában vagyunk a helyzetünkkel – folytatta Marco Rossi szövetségi kapitány. – Tudjuk, hogy milyen fontos az első mérkőzés, de azt is, hogy mennyire nehéz a csoportunk. Az előttünk álló bő egy hétben három, világklasszisokkal teletűzdelt ellenféllel találkozunk, éppen ezért a védekezésre nagyon oda kell figyelnünk. Nem hagyhatunk ki, hiszen ellenkező esetben súlyos árat fizethetünk érte. Az öt évvel ezelőttihez képest erősebb portugál együttest látok magam előtt, szép feladat vár ránk. A stabilitás mellett a labdával bátor futballt várok a csapattól, hiszen a legendás magyar közönség mögöttünk áll majd. Szerencsére nemcsak otthon, hanem a stadionban is.


Várható kezdőcsapatok

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Holender – Sallai, Szalai Á.

Portugália: Rui Patrício – Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, William, Bruno Fernandes – Bernardo Silva, Ronaldo, Diogo Jota.

(A borítóképen: Öt éve az Eb-n Bese [a labdával] indult a földön ülő Ronaldo mellett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában