Labdarúgás

2021.06.10. 08:30

Schafer berúgta az ajtót Rossinál

Gól nélküli döntetlennel zárult a magyar válogatott írek elleni Európa-bajnoki főpróbája.

Tóth Zoltán

Budapest 202100608 Labdarúgás felkészülési mérkõzés Magyarország Írország Foto Nemzeti Sport - Török Attila A képen: Gulácsi Péter , Szalai Ádám , Willi Orbán csapat öröm

Forrás: MW

Fotó: Török Attila

Írország ellen játszotta utolsó felkészülési mérkőzését Magyarország labdarúgó-válogatottja a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság pénteki rajtja előtt. Ha csak azt nézzük, sikerült megőriznie nemzeti együttesünknek a tizenegy mérkőzés óta tartó veretlenségi szériáját, ez jó eredmény. Ám ahhoz, hogy az Eb-n, az F jelű, halálcsoportnak is nevezett négyesben is folytatni tudja ezt a remekelést, a kapuk előtt mindenképpen több határozottságra, az adódó lehetőségek nagyobb hatékonyságú kihasználására lesz szükség.

Márpedig Portugália, Franciaország és Németország ellen várhatóan nem sokszor keveredik majd a magyar együttes az ellenfél kapuja elé. A gólhelyzetek értékesítése mellett arra is szükség lesz, hogy a saját kapu előtt se hibázzon a csapat akkorákat, mint azt tették kedden este egy-két alkalommal. Még szerencse, hogy az írek nem használták ki az előttük adódó lehetőségeket.

Nagy lépés előre

Ezt is feszegette a találkozót követő sajtótájékoztatón Marco Rossi, a mieink szövetségi kapitánya, aki szerint nagy lépést tettünk előre a Ciprus elleni találkozóhoz képest, ám ez az írek ellen csak a döntetlenre volt elég.

– Más taktikával kell majd pályára lépnünk a csoportbeli ellenfeleinkkel szemben, hiszen a felkészülési mérkőzéseken inkább mi domináltunk, ám ez Portugália, Franciaország és Németország ellen bizonyára másként lesz – említette meg a kapitány. – Ezeken vélhetően mi játsszuk majd azt a taktikát, amit ellenfeleink alkalmaztak a múlt heti, illetve a keddi találkozókon ellenünk. Nincs bennem aggodalom, dolgozunk tovább, hogy a sokkal esélyesebb ellenfelekkel szemben is megmutassuk, milyen is a magyar virtus. Nem tehetek szemrehányást játékosaimnak az írek elleni mérkőzés után, hiszen a hozzáállásuk és az átmenetek a csaparészek között megfelelőek voltak. Más kérdés, hogy nem tudtuk érvényesíteni akaratunkat az ellenfél kapuja előtt, persze erről az írek két kiváló kapuvédője is tehet.

Újságírói kérdésre válaszolva a kapitány elmondta: az olasz válogatott után a miénk a leghosszabb veretlenségi sorozat, amire rendkívül büszke. Majd hozzátette: ahhoz, hogy bevonuljanak a labdarúgás történelemkönyvébe, Portugália ellen pontot, pontokat kellene szerezniük.

– Azon dolgozunk a hátralévő egy hét alatt Telkiben, hogy erre jó esélyünk is legyen. A keret tagjai fizikálisan rendben vannak, gondolom, ez látszott a robusztus, keményen – néha mondhatni durván – játszó írek ellen. Végig futottuk a találkozót, kevés helyzetet engedtünk ellenfelünknek. Volt néhány hibánk, de fizikálisan, mentálisan, gyorsaságban és presszingben sok volt a pozitívum – nyilatkozta Marco Rossi.

Ronaldo és társai

És hogy készülünk-e külön Cristiano Ronaldo ellen?

– Nem lehet csak rá kihegyezni a Portugália elleni védekezést, hiszen a világklasszis mellett további tíz extraklasszis alkotja ezt a csapatot – jelentette ki a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. – Éppen ezért minden játékosukkal foglalkoznunk kell, és ezt is tesszük. És persze az olyan, nem kierőszakolt hibákat kell elkerülnünk, mint amilyen az írek ellen is előfordult. Egyébiránt szerintem a Franciaország elleni találkozó lesz a legnehezebb, a világbajnoki címvédő rendkívül erős kerettel bír, nagy esélyesei az Európa-bajnokságnak.

Szóba került az is, hogy mennyire elégedett a keret újoncaival a kapitány. Marco Rossi nem rejtette véka alá: közülük Schafer az a játékos, aki „berúgta az ajtót”. Játékával és a Ciprus elleni góljával – no, meg az edzőtáborban mutatott munkájával – bejátszotta magát a kezdőcsapatba. Ami a keret többi tagját illeti, róluk azt mondta a kapitány, valamennyien igazolták, méltóak a bizalmára, azaz igazolódtak a várakozásai.

Hiányérzet

A kapitány azt is elmondta az írek elleni mérkőzés után: hiányérzete annyiban van, hogy az ellenfél kapuja előtt nem volt meg a kellő minőség, hatékonyság a helyzetek kihasználásában. Persze – tette hozzá –, nem teljes a sor, hiszen Sallai nem volt bevethető a támadóharmadban.

– Dolgozunk tovább, remélem, mind Sallai, mind Gazdag rendbejön az egy hét alatt, és mindketten bevethetőek lesznek az Eb nyitányán – jelentette ki Marco Rossi.

Játékosszavak

Nagy Ádám ezúttal is megbízható pontja volt a magyar válogatottnak: „Külön motiválni senkit nem kell majd, hiszen mindenki, aki a keret tagja, szeretne ott lenni a kezdőben. Egészséges versenyszellem van ebben a baráti társaságban. Bár kedden este még akadozott a gépezet, ezt kijavítani maradt egy hetünk a Portugália elleni Eb-találkozóig. Szerencsére korábbi izomsérülésem elmúlt. Nem tagadom, a találkozó vége felé fizikai fáradtságot éreztem, ami úgy gondolom, a felkészülési időszak velejárója. Bízom benne, hogy fantasztikus szurkolóinknak is bizonyítani tudunk az Európa-bajnokságon.”

Bogdán Ádám öt év után állhatott ismét a kapuba, címeres mezben: ,,Rendkívül boldog vagyok, hogy fél évtized után növelhettem válogatottságaim számát. Élvezem az együttlét minden percét a srácokkal, remek csapatot hozott össze Marco Rossi. Gyermekkori álmom volt, hogy Európa-bajnokságon a magyar válogatott tagjaként pályára léphetek. Hát most úgy tűnik, ez az álom valósággá lesz. Hogy volt néhány bravúrom? Azért állított be a kapitány a kapuba, hogy azt megóvjam a góltól. Sikerült.”

Nego Loic azt sajnálta, hogy nem sikerült a kapuba találniuk kedden: ,,Sok olyan elemet, amit a kapitány gyakoroltatott velünk, sikerült megvalósítani, kellően sokat járattuk a labdát, és helyzeteket is kialakítottunk, a gól viszont elmaradt. Számomra a Franciaország elleni összecsapás lesz különleges, de most a legfontosabb feladatra, a Portugália elleni találkozóra hangolódunk, készülünk.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!