Termálfürdő FC Tiszaújváros

2021.06.12. 16:00

Két ok miatt búcsúzott a Tiszaújváros SC vezetőedzője

Öt szezon után távozott az NB III.-as Termálfürdő FC Tiszaújváros vezetőedzője.

Molnár István

Forrás: FC Tiszaújváros

Egy korszak lezárult Gerliczki Máté edzői pályafutásában. A volt – egykoron az élvonalat is megjárt – nyíregyházi játékos szakvezetőként 2016 nyarán érkezett az NB III.-as FC Tiszaújvároshoz, ahol egészen a nemrég befejeződött 2020/21-es idény végéig dolgozott. Az 1979-es születésű tréner a 2016/17-es bajnokságban a 13., a 2017/18-as évadban a 4., míg a 2018/19-es szezonban a 7. helyre vezette a TFC-t. A 2019/20-as pontvadászat a koronavírus miatt félbeszakadt, míg a legutóbbi évadban a 12. pozícióban végeztek a Tisza-partiak.

Kettőt kaptak

– Egy ideje már érlelődött bennem a távozás gondolata – közölte az Északkal Gerliczki Máté. – Körülbelül két hónappal ezelőtt jeleztem a vezetőségnek, hogy egyrészt olyan élet-, családi helyzet adódott, hogy több időt szeretnék szentelni a kisfiamnak, aktívabban részt venni az ő nevelésében. A másik ok, hogy szeretném kipróbálni magamat úgymond profi státuszban, amelyre Tiszaújvárosban nincs mód, a játékosok döntő része dolgozik a futball mellett, miként én is. Azonban most úgy néz ki, adódott egy olyan lehetőség, ajánlat, ahol edzőknek és játékosoknak is csak a labdarúgással kell foglalkozniuk. A TFC vezetése elfogadta az indokaimat, és közösen úgy döntöttünk, hogy elválunk, és keresnek egy új szakembert. Örültem, örültünk volna annak, ha egy jó helyezéssel zárjuk a közös munkát, jó szájízzel búcsúzunk egymástól, és ez kis híján sikerült is. Az NB III. Keleti csoportjában, úgy gondolom, rang, kiváló teljesítmény az első tízben végezni, de sajnos az utolsó meccsünkön, a Gyöngyös elleni hazai találkozónkon a 91. percben még 3–2-re vezettünk, de ellenfelünk a hosszabbítás további részében két gólt szerzett, és nyert 4–3-ra. Emiatt pedig, hogy nem győztünk, kicsúsztunk a top tízből.

Folyamatos bizalom

Az, hogy valaki eltöltsön fél évtizedet egy NB-s csapat kispadján, manapság elég ritka – vetettük fel az edzőnek.

– Ezzel kapcsolatban elsőként az jut eszembe, hogy azon kollégák közül, akik ellen még 2016-ban meccseltem ebben a csoportban, már senki sem praktizál ott, ahol akkor. Én voltam az utolsó a sorban – mondta Gerliczki Máté. – Igaz, és ez a gyakorlat, hogy a klubok nagyobb része azonnal eredményt vár, és amennyiben ez elmarad, akkor lép, leváltja az edzőjét. Ezért tartom óriási dolognak, hogy Tiszaújvárosban minden körülmények között kitartottak mellettem. Nagyon-nagyon ritka ez a fajta folyamatos bizalom vezetői részről. Éreztem a megbecsülést, szerettem a TFC-nél lenni, ahol az osztályt meghaladó körülmények vannak.

A Haladás kiverése

Az utolsó, május 30-i mérkőzés előtt az egyesület vezetése megköszönte a vezetőedző munkáját, Gerliczki Máté összesen 148 bajnoki mérkőzésen ült a csapat kispadján.

– Éppen beértem a klub korábbi vezetőedzőjét, Koleszár Gyuri bácsit – mondta Gerliczki Máté. – Az aktuális évadunk felemás volt, egy őszi szárnyalással, és egy rosszabb tavaszi résszel. Akik velünk azonos lehetőségekkel bírnak, azon klubok elbúcsúztak az NB III.-tól, tíz ponttal többet gyűjtöttünk tőlük. Azért a mögöttem, mögöttünk hagyott öt évben sokkal több volt az öröm, a jó érzés, mint a rossz. A legnagyobb fegyverténynek talán az akkor NB I.-es Haladás kiverését tartom a Magyar Kupából, a bajnokságban pedig azt, hogy meg tudtuk törni a 30 éves átkot a Putnokkal szemben, győztünk ott, nem is egyszer. A csapat óriási egységről tett tanúbizonyságot a múlt ősszel, a BVSC elleni idegenbeli mérkőzésen, melynek a halasztását kértük – ugyanis sok emberünk hiányzott ilyen-olyan ok miatt –, ebbe azonban a fővárosiak nem mentek bele. Két kapusunk volt, egy a kapuban, a másik a mezőnyben, csak két ifjúsági játékost tudtunk nevezni a kispadra, és így győztünk 1–0-ra. Voltak nehezebb pillanatok is, de azokat is meg kellett élnünk, hogy aztán a munka során felhasználjuk ezeket. Köszönet a vezetőségnek a már említett bizalomért, a játékosoknak, illetve a mindenkori stáb tagjainak, barátaimnak a közös munkáért, aztán a város vezetésének, amely egy emberként állt a csapat mögött mind anyagilag, mind erkölcsileg, és nem utolsósorban köszönet a családomnak. A feleségem, a kisfiam kitartása, az ő toleráns hozzáállásuk nélkül nem jöhetett volna össze ez az öt szezon.


A tények: Uray követi

Uray Attila prolicences edző lett Gerliczki Máté utóda a Termálfürdő FC Tiszaújváros labdarúgócsapatánál. Uray Attila 2000 és 2008 között a Mád FC-nél volt labdarúgó, szintén 2000 és 2008 között Szerencsen utánpótlásedző. 2007 és 2014 közt a DVTK-nál utánpótlásedzői feladatokat látott el, aztán a 2015/16-os évadban Felsőtárkányban volt vezetőedző. 2017 és 2018 között a Miskolci Vénusz női csapatával dolgozott, majd 2017 és 2020 között trenírozta az NB III.-as Tállya KSE gárdáját mint vezetőedző.

(A borítóképen: Gerliczki Máté [középen] az utolsó meccs előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!