Labdarúgó-EB

2021.06.17. 09:45

Hibáinkból okulva kell játszanunk szombaton

A portugáloktól elszenvedett vereség után a franciák elleni meccsre készülnek a mieink.

Tóth Zoltán

Budapest 20210615 Labdarúgás EURO 2020 EB Magyarország Portugália Foto Nemzeti Sport - Szabó Miklós A képen: Fiola Attila

Forrás: MW

Fotó: Szabó Miklós

Bár a hajráig remekül tartotta magát a több mint 60 ezer drukker támogatta magyar labdarúgó-válogatott, ám végül Portugália 3–0 arányban nyert kedden, az Európa-bajnokság 1. fordulójában. A luzitánok megérdemelten nyertek, ám a gólarány túlzott – ez volt az általános vélekedés. És ezt erősítette meg a szerdai, a Magyar Labdarúgó Szövetség által Telkiben tartott beszélgetésen Dibusz Dénes tartalék kapus és a kezdőcsapatban helyet kapott Fiola Attila is.

Sztárok ellen nehéz

Az Észak-Magyarország kérdésére, miszerint milyen érzés volt a pályán egy világ­sztár és számtalan extraklasszis ellen pályára lépni, a hátvéd úgy fogalmazott:

– Öt éve Ronaldóra kellett figyelnem, úgy gondolom, akkor sikerült hatástalanítanom. Most Bernardo Silvát kaptam feladatul. Elmondhatom: mind a kettejükre rendkívül nehéz felkészülni. Szinte lehetetlen, még úgy is, hogy az elemzőktől rendkívül sok segítséget kapunk ellenfeleinkről. A csapat védekezésével így sem volt probléma, nyolcvannégy percig sikerült megoldanunk a feladatot, ezért is volt igen bosszantó a végeredmény.

Megkérdeztük azt is, amikor megsérült, eszébe jutott-e, hogy öt éve az első mérkőzésen le kellett cserélni sérülés miatt, és nem is játszhatott azon a kontinensviadalon. Fiola Attila azonnal rávágta:

– Persze, beugrott, de csak egy pillanatra. Nem szabad ezzel foglalkozni, mert ha így teszünk, biztos jön egy olyan sérülés, ami miatt cserélni kell!

Elmondta azt is, nagyon nehezen jött álom a szemére a találkozó után. Hajnali fél öt körül sikerült elaludnia. Mint kifejtette: elsősorban fejben fáradt el, de persze fizikailag is, hiszen igyekezett segíteni a támadásokat is, a sok védőmunkája mellett.

Felőröltek minket

Fiola Attila azt is elmondta még, hogy a portugálok a találkozó végére felőrölték a mieinket, hiszen védőinknek – és persze a többieknek is – rengeteg energiát kellett a védekezésre fordítani.

– Ilyen extraklasszis játékosokkal szemben nem lehet úgy lejátszani egy mérkőzést, hogy ne jussanak el három-négy helyzetig. Az előrejátékban és a labdabirtoklásban kellett volna többet nyújtanunk. Mert hiába próbáltuk meg a labdákat Szalai Ádámra „felrúgni”, állandóan három-négy portugál loholt rajta, így természetes, hogy alig sikerült megtartania a labdát – jelentette ki Fiola Attila, aki a közönséggel kapcsolatban a következőket mondta: – Öt éve már megtapasztaltam Franciaországban, milyen is az, ha „egy ország van velünk”! Nem hittem, hogy azt a hangulatot túl lehet szárnyalni. Tévedtem! Még most is libabőrös vagyok, ha a kapu mögötti szurkolók buzdítására gondolok. Nekik is köszönhető, hogy a hajrá végéig álltuk a sarat. Az pedig már csak hab a tortán, hogy helytállásunkat vastapssal és a Himnusz közös eléneklésével köszönték meg a vereség ellenére.

A kapus

Dibusz Dénest, a Ferencvárosi TC hálóőrét arról faggattuk, miként élte meg a padon a mérkőzést, és egymás között a három kapus hogyan beszélte ki a találkozót.

– Gula, vagyis Gulácsi Péter szenzációsan védett, a gólokról abszolút nem tehetett. Állítom, ha Guerreiro lövése nem pattan meg, azt is fogta volna, és akkor ki tudja, mi történt volna. Meg persze, ha a mi gólunk nem lesről születik. De ebben a játékban nem szerepel a „ha”, kikaptunk, de ahogy a szurkolók értékelték a teljesítményünket, az felejthetetlen! S erőt ad a későbbi találkozókra. Mi tagadás, elszoktunk a vereségektől, nehéz megemészteni, de ebből is erőt kell meríteni a szombati találkozóra.

A Ferencváros hálóőre elmondta: csak akkor lehet esélyük a gallok ellen, ha ugyanolyan szervezett csapatjátékkal tudjuk megállítani őket, mint tettük azt a hajráig a portugálok ellen.

– Többet kell birtokolni a labdát, még inkább erőltetni az előrejátékot, és tanulni kell a hibáinkból is – jelentette ki Dibusz Dénes. – Nem hiszem, hogy bárkinek is be kell mutatni a franciákat, akiknek csapatát szintén extraklasszisok alkotják. Ezt bizonyították a né- metek ellen is, ahol nagyobb arányban is nyerhettek volna.

Végül mindketten arról beszéltek, hogy hatalmas erőt és energiát adtak nekik a szurkolók. Ezért is a csapat mindent megtett (Fiola úgy fogalmazott, „kiköptük a tüdőnket”), többen az erejükkel is elkészültek. Ennek ellenére mindenki emelt fővel jöhetett le a pályáról. Mi együtt nyerünk, és együtt is vesztünk – fogalmaztak egybehangzóan, és ígérték: bízhatnak benne a drukkerek, hogy szombaton pluszboldogságot okoznak majd nekik a franciák ellen.

(A borítóképen: Fiola [pirosban] a portugálok elleni meccsről beszélt többet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában