Cselgáncs

2021.06.05. 12:30

Gercsák Szabina és Sáfrány Péter a világbajnokságon

Június 6. és 13. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik a cselgáncs világbajnokságot, az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó, egyben legfontosabb állomását. A színeinket tizennyolc judoka képviseli. Köztük lesz a miskolci Gercsák Szabina (DVTK) és Sáfrány Péter (MVSC) is.

A koronavírus-járvány miatt legutóbb két esztendeje rendeztek világbajnokságot, de nem csak ezért lesz különleges a budapesti vb. A sportág történetében még sohasem fordult elő, hogy az olimpia évében is sor kerül a világbajnokságra, ráadásul arra sem volt példa, hogy néhány héten belül három világverseny (Európa-bajnokság, világbajnokság, olimpia) szerepeljen legjobbjaink programjában.

Magyarország két esztendeje, a tokiói világbajnokság idején kapta meg a lehetőséget, hogy 2022-ben újra a világbajnokság házigazdája legyen, ám a koronavírus átírta a forgatókönyveket, s a 2020-ban a magyar Grand Slam-tornával újrainduló judovilág 2021 júniusára hozzánk költözik. Csütörtökön Budapesten tartják a Nemzetközi Judo Szövetség tisztújító kongresszusát, szombat délután kerül sor a világbajnokság sorsolására, vasárnap pedig indulhatnak a küzdelmek.

Népes mezőny, nagy remények

A magyar színeket az egyéni küzdelmekben tizennyolc judós képviseli, a résztvevőink közül ezúttal két sportolónkat jegyzik olyan előkelő helyen a világranglistán, hogy kiemeltként várhatja a sorsolást: a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián a második kiemelt lesz a 90 kilogrammosok között, az Európa-bajnok Karakas Hedvig pedig hatodik kiemelt az 57 kilogrammos kategóriában.

Négy indulónk állhatott már felnőtt világbajnoki dobogón (Ungvári Miklós három alkalommal is, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Tóth Krisztián egyszer-egyszer), közülük Tóth Krisztián vívhatott már világbajnoki döntőt. Amint ismeretes, Magyarország eddig két felnőtt világbajnoki címet tudott szerezni, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig Braun Ákos állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A magyar judósok a legutóbbi három világbajnokságon, ötödik helyezéseket gyűjtöttek, 2019-ben Tokióban és 2018-ban Bakuban Tóth Krisztián révén, aki sorozatban a hatodik felnőtt világbajnokságán is a helyezettek közé került. 2017-ben Budapesten három ötödik helyezést értek el a mieink: Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Bor Barna (+100 kg) jóvoltából. 2015-ben Asztanában öt hetedik helyezést tudtak szerezni judósaink, egy évvel korábban, Cseljabinszkban Tóth Krisztián lett ezüstérmes, 2013-ban, Brazíliában ugyancsak ő érte el a mieink legjobb eredményét, egy ötödik helyezést.

A Riót megelőző öt világbajnokságon viszont remekül szerepeltek judósaink, az összes magyar világbajnoki érem felét ebben az időszakban szerezték! 2005-ben Kairóban Braun Ákos világbajnok lett, Ungvári Miklós pedig bronzérmet nyert. A 2007-es olimpiai kvalifikációs vb-n, Rio de Janeiróban Ungvári Miklós, Hadfi Dániel, Baczkó Bernadett és Mészáros Anett egyaránt bronzérmet szerzett. 2009-ben Rotterdamban Mészáros Anett a dobogó második, Ungvári Miklós és Karakas Hedvig pedig a harmadik fokára állhatott, 2010-ben Tokióban Mészáros Anett lett újra ezüstérmes, 2011-ben Párizsban pedig Csernoviczki Éva és Mészáros Anett nyert bronzérmet.

800 ezer dollárt osztanak

A magyar válogatott az idei lisszaboni Európa-bajnokságon két érmet nyert, Pupp Réka és Tóth Krisztián egyaránt bronzérmet szerzett. Ismét lesz magyar bíró a világbajnokságon, ezúttal a riói olimpián bíráskodó, s Tokióra is nevezett Havasiné Fridrich Annamáriát jelölte a Nemzetközi Judo Szövetség.

A világbajnokság a 2021-es tokiói olimpia kvalifikációs versenyei közül is kiemelkedik, az aranyéremért 2000 pontot adnak majd. A budapesti eseményen komoly pénzdíj is gazdára talál, 800 ezer amerikai dollárt osztanak szét az érmesek és edzőik között, de a vb-t záró vegyes csapatverseny során is gazdára talál 200 ezer dollár.

Különleges lesz a világbajnokság, hiszen először rendezik buborékban. A kifejezést ugyancsak a koronavírus-járvány ismertette meg velünk. A versenybuborékba szigorú feltételek mellett lehet bekerülni, minden résztvevőnek két előzetes PCR-teszten kell átesnie az akkreditáció előtt, Nagy András sportigazgatótól megtudtuk, a mieink első teszteredménye egyaránt negatív lett, a második eredményeit éppen most várják, a válogatottunk június 4-én pénteken költözik be a buborékba.

A Papp László Budapest Sportarénában már megkezdődtek az építési munkálatok, sőt, már judótól is hangos egy-egy különterem, itt rendezték ugyanis be a buborék edzőtermeit, amelyek használatára a résztvevők online formában tudnak időpontokat foglalni maguknak. Már az első delegációk is megérkeztek Budapestre.


A program

Június 6., vasárnap

Férfiak, 60 kg (címvédő: Lukumi Cskvimiani, grúz; magyar induló: –)

Nők, 48 kg (címvédő: Darja Bilodid, ukrán; magyar induló: Csernoviczki Éva, Ippon Judo Tatabánya és Mamira Luca, Toto Sport)

10.00: selejtezők; 16:15: megnyitó ünnepség, 17:00 érmes mérkőzések, döntők

Június 7., hétfő

Férfiak, 66 kg (címvédő: Marujama Josiro, japán; magyar induló: –)

Nők, 52 kg (címvédő: Abe Uta, japán; magyar induló: Pupp Réka, Atomerőmű SE)

10.00: selejtezők; 17.00 érmes mérkőzések, döntők

Június 8., kedd

Férfiak, 73 kg (címvédő: Ono Sohej, japán; magyar induló: Ungvári Miklós, Ceglédi VSE és Szabó Frigyes, UTE)

Nők, 57 kg (címvédő: Christa Deguchi, kanadai; magyar induló: Karakas Hedvig, BHSE és Kármán Andrea, UTE)

10.00: selejtezők; 17.00 érmes mérkőzések, döntők

Június 9., szerda

Férfiak, 81 kg (címvédő: Sagi Muki, izraeli; magyar induló: Ungvári Attila, Ceglédi VSE és Tóth Benedek, MTK Budapest)

Nők, 63 kg (címvédő: Clarisse Agbegnenou, francia; magyar induló: Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE és Varga Brigitta, KSI SE)

10.00: selejtezők; 17.00 érmes mérkőzések, döntők

Június 10., csütörtök

Férfiak, 90 kg (címvédő: Noel van't End, holland; magyar induló: Tóth Krisztián, MTK Budapest és Sáfrány Péter, Miskolci VSC)

Nők, 70 kg (címvédő: Marie Eve Gahie, francia; magyar induló: Gercsák Szabina, DVTK)

10.00: selejtezők; 17.00 érmes mérkőzések, döntők

Június 11., péntek

Férfiak, 100 kg (címvédő: Jorge Fonseca, portugál; magyar induló: Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE és Vég Zsombor, Ceglédi VSE)

Nők, 78 kg (címvédő: Madeleine Malonga, francia; magyar induló: –)

10:00: selejtezők; 17:00 érmes mérkőzések, döntők

Június 12., szombat

Férfiak, +100 kg (címvédő: Lukas Krpalek, cseh; magyar induló: Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)

Nők, +78 kg (címvédő: Szone Akira, japán; magyar induló: Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC)

10.00: selejtezők; 17.00 érmes mérkőzések, döntők

Június 13., vasárnap

Vegyes csapatverseny

Címvédő: Japán; Magyarország is indul

10.00: selejtezők; érmes mérkőzések, döntők

(A borítóképen: Sáfrány Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!