kézilabda

2021.06.21. 09:45

Drasztikus létszámcsökkenés

A kézilabda NB I/B most még kétcsoportos lesz, de rájátszással zárul a szeptemberben kezdődő szezon.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Hosszú várakozás után a Magyar Kézilabda Szövetség nyilvánosságra hozta a következő, 2021/2022-es szezon bajnokságainak lebonyolítását. Az elfogadott és kiadott versenykiírás szerint az élvonalban nem lesz változás, vagyis egy oda-visszavágós alapszakasz után állapítják meg az eredményeket, ez­után csupán az első két helyen végzett csapatoknak van még kötelezettségük, méghozzá a bajnoki döntőben.

Két részből áll

Az NB I/B-ben azonban egészen más a helyzet. Az MKSZ folyamatosan azon dolgozik, hogy a lehető leghatékonyabban átalakítsa a háttérország versenyeztetését. Ezt a mögöttünk hagyott szezonban úgy igyekeztek elérni, hogy mindkét csoport létszámát lecsökkentették, ami óriási harcot eredményezett a bennmaradásért küzdő klubok között. A tagságukat meghosszabbító együttesek és a most hétvégén esedékes osztályozón eredményesen szereplő csapatok alkotják majd ősztől az NB I/B-t. Keleten és Nyugaton egyaránt tíz együttes lesz tagja a másodosztálynak, akik egy oda-visszavágós alapszakaszt követően, felső- vagy alsóházi rájátszásban folytatják. A velük azonos mezőnybe került mérkőzések eredményeit pedig magukkal viszik a gárdák. Így összesen a korábbi huszonkét mérkőzés helyett huszonnyolc találkozó vár mindenkire, ami júniusig kitolja a szezont, valamint anyagi többletkiadásokkal is jár.

Több kiadás, új ellenfelek

– Annak idején volt már egy csoportos NB I/B a magyar kézilabdában, most elképzelhető, hogy ismét efelé haladunk. Bár ezt egyértelműen nem lehet kijelentetni, mert ezzel kapcsolatban nincs végleges döntés, de az elmúlt időszak határozatai ebbe az irányba mutatnak – mondta kérdésünkre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kézilabda Szövetség irodájában Barnóczki László, a versenybizottság elnöke. – A kluboknak valóban arra kell készülni, hogy több lesz az utazás, hiszen a rájátszásban négy dunántúli fellépés is vár a csapatokra. Az is igaz, hogy az alapszakasz kevesebb összecsapásból áll majd, de összességében hat mérkőzéssel többel kell kalkulálni. A nehézségek mellett nem tartom rossznak, hogy a Nyugaton szereplő riválisokkal is megismerkednek a csapatok, erre korábban csupán a felkészülési tornákon, esetleg elvétve a Magyar Kupában vagy a Ligakupában volt lehetőség.

Felsőház a garancia

A Mezőkövesdi KC-nak és az Ózdi Kézilabda Clubnak is erre kell tehát készülni, és persze arra, hogy lehetőség szerint kerüljék el az alsóházi folytatást. Itt ugyanis – szintén a kiírás értelmében – a 15–20. helyen végzett csapatok egyből búcsúznak az NB I/B-től, a 11–14. helyen zárt együttesekre pedig osztályozó vár. Ebből lehet arra következtetni, hogy a 2022/2023-as bajnokságot már csak egy csoporttal tervezi a Magyar Kézilabda Szövetség.

(A borítóképen: A kiírás alapján az ózdiaknak is nehéz dolguk lesz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!