Kézilabda

2021.06.17. 09:15

Akár meglepetést is okozhat a kézilabdacsapat

A megyei bajnokságot, férfivonalon az Acélváros Kézilabda Klub nyerte.

Molnár István

Forrás: Olvasónktól

Nemrég, még csak tavaly alakult meg az Acélváros Kézilabda Klub, amely fiatal egyesületként azonnal elindult a megyei bajnokságban, és legutóbb meg is nyerte azt.

– A klub megalakításának egyetlen célja volt: el szeretnénk érni, hogy Miskolcon legyen a legmagasabb osztályban küzdő férfi kézilabdacsapat – kezdte Kolcza Attila operatív vezető és a klub tulajdonosának képviselője. – Biztosak vagyunk abban, hogy el fogjuk érni a célunkat, ennek volt az első állomása a megyei bajnokság megnyerése és az NB II.-es indulási jog megszerzése.

Sokan alábecsülik

Milyen erősségű volt a megyei bajnokság? – kérdeztük.

– A régiónk eléggé különleges helyzetben van, hiszen immáron a harmadik szezonban Heves megyével közös rendezésű a megyei bajnokság, ami a meggyőződésünk szerint az egyik legerősebb az országban – jegyezte meg Kolcza Attila. – Mindig van legalább két olyan csapat, amely határozott tervekkel vág neki a küzdelmeknek, és a dobogó legfelső fokára szeretne eljutni. Az idén hárman akartunk aranyérmet szerezni. Az erőviszonyokat jól érzékelteti, hogy egészen május elejéig teljesen nyitott volt a bajnokság, hiszen megvolt a végső siker elérésének lehetősége a 2. helyezett Hanyi Travel Hevesi SE és a 3. helyezett Borsod Sport Klub számára is. Sokan alábecsülik a megyei bajnokságokat, de szurkolóként érdemes belekóstolni ebbe a környezetbe is, mert sokszor keményebb, küzdelmesebb játékot lehet látni, mint az NB II.-ben. Mi köszönettel tartozunk a szervező Borsod-Abaúj-Zemplén és a Heves megyei szövetségeknek, de az ellenfeleinknek is, hiszen a bajnokságban elért sikerek és kudarcok formáltak olyan egységgé bennünket, amivel végül elérhettük a célunkat, és a tabella legelején végeztünk.

Számunkra továbbra is fontos marad a megyei bajnokság. Értjük, érezzük a jelentőségét, ezért jelenlegi terveink szerint indítunk csapatot a 2021/2022 idényben is. Úgy gondoljuk, hogy ez a döntés az előnyünkre fog válni, hiszen lehetőséget biztosít a játékosaink magasabb osztályba történő felkészítésére, de akár a lassan kiidősödő harcosok levezetésére is.

Saját zsebből

Tudakoltuk azt is, hogy vállalják-e az NB II.-t, és ez milyen pluszterheket jelent a klub számára?

– Egyetlen pillanatig sem volt kérdéses, hogy a megyei bajnokság megnyerése esetén haladunk tovább és az NB II.-ben folytatjuk. Ezt ígértük a szezon elején a játékosainknak, a szurkolóknak és Miskolc városának is. Mi tartjuk a szavunkat. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez lényegesen nagyobb anyagi megterhelést jelent majd, mint a megyei bajnokság, amelyet egy kis segítség mellett a szó legszorosabb értelmében saját zsebből finanszíroztunk, de bízunk abban, hogy lesz segítségünk ezen az úton. Ez is csak egy feladat, amit meg fogunk oldani.

Mikorra alakulhat ki a keret? Marad a szakvezető Kocsis Csaba? – tudakoltuk.

– Kocsis Csaba szakmai tudása, tapasztalata és elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen – hangsúlyozta Kolcza Attila. – Közösen kezdtük újraépíteni a helyi férfi kézilabdát, és az eredmények egyértelműen igazolják a rátermettségét, így fel sem merült, hogy változtatnunk kellene. Együtt fogjuk elérni a végső célunkat, és ennek megfelelően alakítjuk ki a csapat összetételét is. Természetesen erősítenünk kell néhány poszton. Az új játékosokat kiválasztottuk, és rövidesen be is mutatjuk őket.

Arról is beszélt a szakember, hogy milyen elképzelésekkel vághatnak neki majd az NB II.-nek.

– A felnőttcsapatunk akár komoly meglepetést is okozhat az NB II.-es bajnokság végkimenetelét illetően, de nem szeretnénk senkit hiú reményekben ringatni, mert harcos szezonra készülünk. Most még nehéz megmondani, hogy melyik klub milyen célt tűzött ki maga elé, de alapvetően ettől függ majd a csapatösszetételük is. Figyeljük a történéseket, elemzünk, és a legrosszabbra készülünk, de reméljük a legjobbakat. A minimális elvárásunk az első harmadban végezni.

Pozitív hozadékkal

Az is fontos kérdés, hogy hol tervezik lejátszani a hazai mérkőzéseiket az „acélosok”.

– Sajnos elég mostoha helyzetben voltunk, hiszen a szezon első felében miskolci klubként Felsőzsolcán meccseltünk. A lehetőségért köszönettel tartozunk Ravasz Tibornénak, a Felsőzsolcai Rendezvények Háza vezetőjének. Az edzéseinknek tavaszig a Herman Ottó Gimnázium adott otthont, de a pandémiás helyzetnek köszönhetően csak szűkített időkeretben és késő este képezhettük a játékosainkat. A járványhelyzet romlásával innen is kiszorultunk, de a Felsőzsolcai Rendezvények Háza újra segítő kezet nyújtott és edzésidőpontot biztosított a számunkra. A járványhelyzet egy pozitív hozadékkal is járt a számunkra, mivel az Egyetemi Körcsarnokban felszabadult néhány hétvégi időpont, így Miskolcra hozhattuk a mérkőzéseinket. A lehetőséget köszönjük Bene Szilárdnak és a Miskolci Egyetemnek. Az NB II.-es felkészülés edzéseit és a mérkőzéseket szeretnénk Miskolcon tartani, és erre vonatkozóan van ígéretünk is.


Kézilabda: az előrelépési lehetőségekről

– 2020 nyarán többször egyeztettünk arról a helyi klubokkal, hogy milyen módon lehetne a miskolci férfi kézilabdát az azt megillető helyre emelni, de bármennyire is kiváló ideát vázoltunk fel, az egyéni érdekek felülírták az együttműködést – mondta Kolcza Attila operatív vezető és az Acélváros Kézilabda Klub tulajdonosának képviselője. – Az élet azóta bizonyította, hogy mi lett volna a helyes irány. Az elképzelésünket és a fejlesztési tervünket természetesen megosztottuk Északkelet-Magyarország legnagyobb klubjával, a DVTK-val is, de bármennyire is hasonlóan gondolkodunk a kézilabda helyi fejlesztéséről, ez idáig nem sikerült együttműködésre lépnünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a mi koncepciónk sok esetben szembemegy a tradíciókkal, de azt gondoljuk, hogy szükséges változtatni a jövő érdekében. Mi nem ellenséget látunk a közeli klubokban, hanem egy lehetőséget a sportág fejlesztésére, ezért hajlandóak vagyunk együttműködni bárkivel, akinek ugyanez a célja. Mi tudjuk, hogy a kézilabdázás egy játék, és mi csak játszunk.

A tények

A Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei férfibajnokság végeredménye

1. Acélváros Kézilabda Klub 20 16 2 2 596–447 34

2. Hevesi SE 20 15 1 4 547–467 31

3. Borsod Sport Klub 20 12 3 5 609–502 27

4. Gyöngyösi KK 20 5 1 14 469–570 11

5. SBS Eger II. 20 4 1 15 517–623 9

6. Tiszaújvárosi SC 20 4 – 16 449–578 8

(A borítóképen: Az Acélváros Kézilabda Klub bajnokcsapata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!