Az én Európa-bajnokságom

2021.06.18. 08:00

A végén ott lehet a három csoportellenfél

Az edző úgy látja, hogy az átlövéseknek, az egyéni betöréseknek kisebb lett a szerepük.

Molnár István

Gálhidi György

Fotó: Marosréti Ervin

A labdarúgó-­Európa-bajnoksággal kap­csolatban Gálhidi György, aki öt alkalommal dolgozott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – kétszer volt a Diósgyőri VTK, kétszer a Kazincbarcikai SC, egyszer pedig az Ózdi FC edzője –, az alábbiakat mondta.

– Egy edző mindig egy kicsit más szemmel nézi a nagy tornákat, így az Eb-t is – kezdte az 1954-es születésű szakvezető. – Kíváncsi vagyok arra, merre tart a kontinens, a világ labdarúgása, milyen újításokkal jönnek elő az úgynevezett topválogatottak. Az egyértelműen látszik, hogy kis területen, még gyorsabban zajlik a futball, a játékosok nagyon labdabiztosak, rövid passzokkal épülnek a támadások, az ellenfélre ezáltal még nagyobb nyomás nehezedik. Már mostanáig sok gól esett beadásból, egyértelmű trend lett, hogy a szélekről minél többször érkezzen labda a kapu elé, a védők mögé. Úgy látom, az átlövéseknek, az egyéni betöréseknek kisebb lett a szerepük.

Gálhidi György hozzátette: titkos favoritja nincs az Eb-n, de kíváncsi arra, hogy az egy igazi sztárral rendelkező válogatottak – mint például a Lewandowskival felálló lengyelek – mire mennek. Szóba hozta a dán Eriksen esetét is, úgy vélte, az „északiak” számára talán jobb lett volna másnap folytatni a meccset, mint egy órával azután, hogy társuk összeesett a pályán.

– Személyesen ezúttal nem sikerült kimennem a Puskás Arénába, de természetesen néztem a portugálok elleni mérkőzést – közölte Gálhidi György. – Amit szakmailag el lehetett követni, azt elkövette Marco Rossi. A csapat szervezett, motivált volt, ami nem csoda hazai pályán, ilyen fantasztikus közönség előtt. A védekezést jól megoldotta a csapat, az előrefelé játékban még van javítanivaló, de azt látni kell, hogy Portugália elit ligás játékosokat vonultatott fel. A végére fejben elfáradt a csapat, kicsit fájó lett a 0–3, azonban egy olyan válogatott ellen játszottunk, amelynek 8-szor annyi a piaci értéke, mint a mienknek. Hogy ki lehet a végén az aranyérmes, nehéz megjósolni, de nem kizárt, hogy a három csoportellenfelünk a végén ott lesz az első háromban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!