Jegesmedvék

2021.05.13. 08:30

Tovább folytatja a szapporói hős

Tokaji Viktor marad a DVTK Jegesmedvék hokicsapatának vezetőedzője.

Kolodzey Tamás

Forrás: dvtk.eu

A sportág berkeiben szapporói hősnek nevezett trénerrel – akit a kanadai Dave Allison menesztése után január végén szerződtettek – három esztendőre szóló megállapodást kötöttek a Macik, a kontraktus meghosszabbítását pedig szerda délelőtt jelentették be. Tokaji Viktor tevékenységével elégedettek voltak a piros-fehéreknél, így senkit nem lepett meg, hogy annak ellenére folytathatja munkáját, hogy együttese csak a tizenegyedik helyet szerezte meg a szlovákiai bázisú Tipos Extraligában, így lemaradt a rájátszásról.

Az első lépcsőfok

Megtudtuk, hogy Tokaji szerződtetése nem függ össze az északi szomszédainknál való szereplés folytatásával, de a klubnál mindenki ezzel számol – a tárgyalások azonban még nem fejeződtek be.

– Lement az előző három év, most előre tekintünk – mondta Egri István, a DVTK Jegesmedvék elnöke. – A világ kilencedik legerősebb bajnokságában akarunk maradni, és a vezetőedző kiválasztásával most megtettük az első lépcsőfokot. Volt, aki megkérdezte tőlem, hogy a mai, gyorsan változó világunkban nem kockázatos döntés-e a hároméves szerződés. Azt feleltem, hogy mindenben akad kockázat, de ebben van a legkevesebb. Úgy határoztunk, hogy lehetőséget biztosítunk a fiatal magyar edzőknek, köztük Tokaji Viktornak. Régi-új mesterünk ismeri a szlovák ligát, tisztában van klubunk filozófiájával, korábban dolgozott az utánpótlásban, jelenleg is tagja az U18-as válogatott stábjának. Erős személyiség, aki óriási energiát fektet a munkájába. Most új csapatot építünk, ennek jegyében zöld utat adunk a nálunk nevelkedő, fiatal generáció néhány tagjának. A magyar játékosokra építve szeretnénk közép- és hosszú távon sikeressé válni.

A keretről

A sportág helyi első embere ezután keretük kialakításáról beszélt:

– Most ez következik – folytatta Egri István. – Ebben a hónapban szeretnénk „lezongorázni” a személyi kérdéseket, a közvéleményt pedig folyamatosan tájékoztatjuk a fejleményekről.

Az elnöknek szóba hoztuk az anyagi kérdéseket is. Megtudtuk, hogy a DVTK támogatásáról biztosította a jégkorongot, mint a nagy család tagját, így a soron következő idényüknek várhatóan nem lesz forrásoldali gátja.

Egri István
Fotó: Ádám János

Egri István megemlítette még a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Akadémia ügyét, mint a klub és a sportág szempontjából elsődleges projektet. Kiemelte, hogy színvonalas akkreditációt nyújtottak be, három akadályon már sikeresen túljutottak, június első hetében pedig pont kerülhet a „mondat” végére.

Fiataljaikra építenek

A negyvennégy éves Tokaji Viktor ezekkel a szavakkal kommentálta miskolci szerepvállalását:

– A klub új irányba indul, ebben pedig a magam számára láttam motivációt és perspektívát. A vezetés megszabta az irányt, a folytonosság jegyében pedig elsőként a szakmai munka felelősének személyéről döntött. Az aláírt három év elegendő arra, hogy sokat tegyünk a magyar és ezen belül a miskolci jégkorongért. A menedzsment elképzelése az volt, hogy az útnak olyan magyar edzővel vág neki, aki tisztában van a helyi közeggel, a magyar játékosok habitusával, így a külföldiekhez képest könnyebben veheti az akadályokat. A fiatalítás elsődleges cél, tekintettel arra, hogy U21-es csapatunk óriásit dobott a bajnokság megnyerésével. Saját fiataljainkból is merítünk, számukra lehetőséget biztosítunk a felnőttcsapatba kerülésre. Már munkához láttunk, építjük a szakmai stábot és az új gárdát, jelenleg tesztekkel és szárazföldi gyakorlatokkal készülünk a 2021/22-es szezonra.

A légiósokról

A Macik várhatóan ismét alkalmaznak majd légiósokat, akik személyéről a menedzsment és a vezetőedző közösen határoz majd. Marosi Tamás klubmenedzser úgy fogalmazott, hogy nincs kijelölt földrajzi irányuk, vagyis nem kimondottan a tengerentúli hokisokra vadásznak, és nézelődésük során elsősorban az árat és az értékarányt hasonlítják majd össze.

Kik a szapporói hősök?

A sportág berkeiben szapporói hősöknek hívják azokat a játékosokat, akik 2008 tavaszán Japánban kiharcolták az A csoportos világbajnoki szereplés jogát, ezzel hetven esztendő után tértek vissza a világelitbe. Érdekesség, hogy az akkori keret tagjai közül – miután visszavonult és az edzői pályát választotta – elsőként Majoross Gergely dolgozott a Jegesmaciknál és ért el páratlan sikereket, most pedig egykori társa, Tokaji Viktor kapott hosszú távú bizalmat. Tizenhárom éve ott volt még a felkelő Nap országában az a Vas János is, akinek jövőbeli miskolci sorsa még nem dőlt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!