cselgáncs

2021.05.18. 09:15

Tokióba még nem, de a párizsi olimpiára már kijuthat Sáfrány Péter

Még akkor sem jutna ki az olimpiára, ha aranyérmet szerezne.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

Június 6-tól 13-ig Budapesten a Papp László Sportarénában rendezik az olimpiai kvalifikációs pontokat adó cselgáncs-világbajnokságot, amelyen tatamira lép Sáfrány Péter, a Miskolci VSC tizenkilenc esztendős kiválósága is.

– Többen is gratuláltak nekem a leendő szereplésemhez – kezdte a korábban junior Európa-bajnoki bronzéremig jutott judoka, majd így folytatta: – A barátaim és az ismerőseim a különböző portálokon látták a kitett hírt és vagy rám csörögtek, vagy üzenetet írtak, de az egyik közösségi portálon is kaptam néhány bejegyzést. A budapesti „kiküldetésem” úgymond benne volt a levegőben: miután Prágában megnyertem a világkupát, nyilvánvalóvá vált, hogy a szakvezetés a vébén is számít rám. Az már csak hab a tortán, hogy az egész magyar csapat legfiatalabbjaként versenyzek majd.

Kezdődik a felkészülés

Arra a kérdésre, hogy szerepelt-e már világbajnokságon, a kilencven kilóban rajthoz álló, a jövő reménységeként számontartott Sáfrány Péter így felelt:

– Igen. Ez még 2019-ben történt, amikor az ifjúsági vb-re neveztek. Hetedik lettem úgy, hogy az esemény előtt egy hónappal váltottam súlycsoportot, és kerültem fel az általam ma is „használt” kilencven kilós mezőnybe.

A zöld-fehérek tagja a jövő héten kezdi közvetlen felkészülését a vébére, egész héten a tatai nemzetközi táborban gyűjti az erőt, majd tudomása szerint társaival egyetemben beköltözik fővárosi szálláshelyükre, és a világbajnokságig már el sem hagyja az úgynevezett buborékot, amely a koronavírus-járvány miatti óvintézkedés része.

– Az természetes, hogy aki szőnyegre lép, nyerni akar – nyomatékosította az MVSC neveltje. – Ezzel én is így vagyok, de óvatosan tervezek, az edzőim sem tettek elviselhetetlen terhet a vállaimra. Nagyon örülnék, ha pár meccset nyernék, aztán úgyis kiderülne, hogy ezzel a teljesítménnyel hol kötnék ki.

Tokió nem, Párizs igen

Ezt követően arra kértük Sáfrány Pétert, játsszon el azzal a gondolattal, hogy ha megnyeri a vb-t, akkor diadala a világranglista pontjai alapján elegendő lenne-e a tokiói utazásához, mire ezt a választ kaptuk:

– Sajnos nem… A szintén kilencven kilós társam Tóth Krisztián, aki már több ezer pontot gyűjtött össze, a negyedik a ranglistán, így a nekem fizető kétezerrel sem ülhetnék fel a Japánba tartó repülőre. Húszéves sem vagyok, türelmesen kivárom a soromat, a 2024-es, párizsi ötkarikás viadalra már jó lehetek.

Sport és tanulás

Sáfrány Péter a profi sport mellett a tanulással is halad: a második félévét gyűri a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának a gazdálkodás és menedzsment szakán.

– Eddig jól állok a vizsgáimmal – jegyezte meg. – Amennyiben online adhatok számot a tudásomról, akkor minden rendben lesz. Viszont ha be kell mennem, akkor erre nem lesz lehetőségem, de ebben az esetben sem omlik össze a világ, ugyanis engedélyt kérek a halasztásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában