Úszás

2021.05.27. 09:15

Még mindig megvan az esélye

Sztankovics Anna rövidesen újra versenyez, mégpedig a Budapest Openen.

Molnár István

Budapest 20210522 Úszás 2021 Vizes EB Európa bajnokság Fotó Derencsényi István MÚSZ Sztankovics Anna a a nõi 50 méteres mellúszás elõdöntõjében

Forrás: MW

Fotó: Derencsényi István

A napokban Budapesten rendezett vizes Európa-bajnokságon részt vett Sztankovics Anna, a Miskolci Sportiskola versenyzője is. A korábbi kétszeres olimpikon (2012 London, 2016 Rio de Janeiro) az úszóválogatott tagjaként ugrott medencébe a kontinensviadalon, amelyen előbb a 100 méteres mellúszásban a selejtezőből nem jutott a középdöntőbe, és összességében a 45. lett az 1:10.19 perces idejével. Aztán következett a 4x100 méteres vegyes váltó, amelyben Sztankovics Anna második ember volt (mellette még Bohus Richárd, Hatházi Dóra és Holoda Péter szerepelt), a négyes nem került be a fináléba, 3:52.21 perccel a 18. helyen zártak, a miskolci sportoló azonban a maga száz méterét 1:08.08 perc alatt tudta le. Sztankovics Anna harmadik száma az 50 méter mellúszás volt a Duna Arénában, itt vette az előfutamot, a középdöntő azonban a végállomást jelentette számára, 31.04-es idővel, országos csúccsal a 13. helyen végzett.

Még értékesebb

– Ezzel az országos csúccsal úgy érzem, átszakadt az a gát, ami az elmúlt évben épült fel bennem – mondta lapunknak a szám hétszeres országos bajnoka, aki így folytatta: – Az Európa-bajnokság nem teljesen úgy kezdődött számomra, ahogyan azt szerettem volna, de nagyon örülök annak, hogy fel tudtam állni a félresikerült 100 méter után, és aztán, az 50 méteren életem legjobbját tudtam nyújtani. Ez az idő jövőre világbajnoki, illetve Universiade-indulást jelenthet nekem, így talán még értékesebb.

Emlékezetes, hogy Sztankovics Anna a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon a 4x100 méteres vegyes váltó tagjaként (Bohus Richárd, Szabó Szebasztián és Hosszú Katinka úszott még benne) olimpiai kvótát szerzett (50 méter mellen pedig 12. lett), ami azonban nem névre szól. Azt, hogy végül kik lesznek benne Japánban is ebben a négyesben (akár tartalékként, amire lehetőség van), abban nagy szerepet játszik majd, hogy egyrészt kik kerülnek az olimpiai csapatba, és az is, hogy az egyéni szám(ok)ban ki, miként lesz érdekelt Tokióban. A váltó második tagja, száz mellen, vélhetően továbbra is hölgy lesz, és ezen a távon pillanatnyilag senkinek sincs olimpiai A szintje. B szinttel rendelkezik Halmai Petra (1:08.02), Békési Eszter (1:08.34) és Sztankovics Anna (1:08.35), így közülük kerülhet ki a 4x100 méteres vegyes váltó egyik tagja. Mindenesetre mindenki tisztábban láthat ebben az „ügyben” is a Budapest Open után, amelyet június 16. és 19. között rendeznek meg a fővárosban, s amelyen a borsodi klub úszója is megméreti magát – újra – 100 és 50 méter mellen.

Szollár Gergely, Sztankovics Anna edzője megjegyezte:

– Amennyiben az adott pillanatban minden összeáll a Budapest Openen, mentálisan ugyanúgy el tud lazulni, mint most az Eb-n a váltóban, akkor benne van egy jó idő százon.


Június 23-ig

Sós Csaba szövetségi kapitány az alábbiakat mondta az olimpiai csapatról közvetlenül az Eb-t követően: – Harminc-harmincöt tagú lehet a válogatottunk az olimpián, ám akadnak nehézségeim a csapat összeállítása kapcsán, hiszen a B szintesek nem automatikus résztvevők, a Nemzetközi Úszószövetség június 30- áig jelzi vissza, kiknek a nevezését fogadja el, csakhogy nekem a Magyar Olimpiai Bizottságnak név szerint le kell adnom az indulóinkat június 23-ig.

(A borítóképen: Sztankovics Anna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!