Triatlon

2021.05.23. 10:37

Lehmannt „lerúgták” Tokióról

Az újvárosi triatlonos Lisszabonban balesetet szenvedett a mix-váltó kvótaszerző versenyen.

Szűcs István

Lengyeltóti 20200722 Triatlon válogató verseny Fotó: Nemzeti Sport - Dömötör Csaba A képen: Lehmann Csongor Faldum Gábor

Fotó: MW

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub színeit képviselő Lehmann Csongor is tagja volt a tegnapi, Lisszabonban megrendezett mix-váltó olimpiai kvalifikációs viadalon rajthoz állt magyar válogatottnak, de ezúttal nem járt sikerrel. A kerékpározás végén, a depózás megkezdésekor mexikói ellenfele kirúgta a kezéből a kormányt, melynek csúnya bukás és a verseny feladása lett a vége.

A portugáliai versenyen szuper-sprint táv (300 méter úszás, 7 km kerékpározás, 1,63 km futás) várt a 2-2 női és férfi versenyzőből álló 15 nemzet váltójára.

Nem tudni mikor

– A nő-férfi-nő-férfi sorrendből adódóan nálunk Kovács Zsófia kezdett, aki jól úszott, de sajnos a középső számban rögtön az elején leszakadt a többiektől, és a végén a 10. helyen befutva adta át a képzeletbeli stafétabotot Lehmann Csongornak – mondta a helyszínen tartózkodó Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője. – Ő felúszott három emberre, akikkel együtt mentek a kerékpározás során. Közvetlenül a depózás megkezdése előtt, amikor 45 km/órás sebességgel haladtak, a mexikói Crisanto Grajales figyelmetlenül úgy lendítette le a lábát kerékpárjáról, hogy közben kirúgta a kormányt a fiam kezéből. Csongor ebben a kivédhetetlen szituációban meglehetősen nagyot bukott, végigcsúszott a kordonon, és a verseny feladására kényszerült, így Bragmayer Zsanettnak és Bicsák Bencének nem maradt dolga erre a napra. A kórházban megröntgenezték fiam zúzódott könyökét, melyet a legjobban beütött, ellátták a horzsolásos sebeit, de az első vizsgálatoknál még nem tudták megmondani mennyi idő kell a gyógyuláshoz és mikor térhet vissza a porondra. Az biztos, hogy a szombati, lisszaboni elit világkupa résztvevői között még nem lesz, nem lehet ott Csongor. Ami a rendkívül gyors és látványos verseny végkimenetelét illeti, nagy csatában nyertek a belgák, az azonos időt elérő olaszok és a svájciak előtt, míg a múlt heti, yokohamai világbajnoki széria versenyt megnyerő Kristian Blummenfelt nevével fémjelzett norvégok a negyedik helyen zártak. A dolog „szépséghibája”, hogy mind a négy nemzetnek már meg van a 2-2 egyéni kvótája, ami egyenes út a Tokióban debütáló mix-váltó versenyszámra, így elvitték az esélyt azon országoktól, akik itt szerettek volna odaérni az 1-3. helyezettek közé, ami egyet jelent az ötkarikás játékok indulási jogával. Érdekesség, hogy mindössze 9 váltó tudta befejezni a küzdelmet. Reálisan nézve nem sok esélyünk volt az itteni top háromra. A fentiekből adódóan tehát mi sem tudtuk bebiztosítani magunkat, de amennyiben Tóth Tamás meg tudja tartani egyéni helyét a kvalifikációs rangsorban, akkor magyar csapatnak is szurkolhatunk majd a felkelő nap országában.

(A borítóképen: Lehmann Csongor reményei a kerékpárdepóban szálltak el)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!