Úszás

2021.05.15. 13:00

Kedden kezdi az Eb-t, a százzal

Sztankovics Anna szerint nagyon erős mezőny jött össze, ezért nem jósolna helyezéseket.

Molnár István

Budapest 20210326 Úszás Úszó OB Foto Nemzeti Sport - Tumbász Hédi A képen: Sztankovics Anna

Forrás: Nemzeti Sport

Hétfőn a műugrás és a műúszás versenyeivel megkezdődött Budapesten az idei vizes Európa-bajnokság: vasárnapig tart a nyílt vízi úszók viadala a Lupa-tavon, míg jövő hétfőtől az úszóké a főszerep, a magyar válogatott 56 tagú lesz. A csapatban helyet kapott a Miskolci Sportiskola versenyzője, Sztankovics Anna is, aki 50 és 100 méter mellen biztosan rajtkőre áll, aztán hogy a váltókban kap-e majd szerepet, a helyszínen kiderül. Az 1996- os születésű „misis” sportoló a hosszabbik távon negyedik, míg ötvenen ezüstérmes lett a nemrégiben megrendezett országos bajnokságon.

Volt hiányérzete

– Ez a tavaszi ob annyira nem volt jó, sem az idők, sem a helyezések, sem utána az érzés, pedig előzetesen arra számítottam, hogy jó lehet – közölte lapunkkal Sztankovics Anna. – Úgy álltam oda a startokhoz, hogy bizakodtam az elvégzett dolgokban, így egy kicsit értetlenül álltam a történtek előtt, elég erős volt bennem a hiányérzet. Le is ültem párommal, edzőmmel, Szollár Gergővel megbeszélni, hogy akkor ezt a történetet lezárjuk, félretesszük, és nyitunk egy új lapot. Ilyenkor sok apróságot kell és lehet nézni, például azt, hogy szinte az összes válogatott kerettag volt meleg égövi edzőtáborban, mi azonban az itthoni feladataink miatt ezt nem tudtuk most bevállalni. Gergőnek ott voltak kosárlabdában az edzői dolgai, nekem pluszban az iskola, úgy éreztük, meg tudjuk így is oldani, amit meg kell, de talán most kicsit hiányzott az edzőtábor. Vártuk a jó időt is, hogy mehessünk a tapolcai nyitott strandra edzeni, ami jó szokott lenni, korán reggel, hogy csak mi vagyunk, ez számít. Remélhetőleg a Covid után rövidesen kinyithat a létesítmény.

Az Európa-bajnokság is az úgynevezett buborékos rendszerben zajlik, a Miskolci Sportiskola versenyzője már túl van egy PCR-teszten, és pénteken beköltözött a margitszigeti szállásra. Itt is teszten esett át Sztankovics Anna, aki ma edzhet. Vasárnap újabb teszt következik, s amennyiben az is rendben lesz, kezdődhet számára (is) a kontinensviadal.

Nagy fejlődésen

– Arra számítottam, hogy ebben a helyzetben Gergő nem lesz, lehet majd velem, de örülök annak, hogy ez nem így lett, hogy bekerülhetett azon 32 edző közé, aki a helyszínen dolgozhat – folytatta Sztankovics Anna, aki ezután rátért az esélylatolgatásra. – Az utóbbi időszakban a mellúszás, nemzetközi, elsősorban európai szinten nagy fejlődésen ment keresztül. Ha megnézem a mostani, budapesti mezőnyt, nagyon kemény. Régen egy olimpiát megelőző Európa-bajnokságról jó páran hiányoztak, most a koronavírus miatti kihagyást követően mindenki ki van éhezve a versenyzésre, szóval ez az Eb nagyon más lesz. Gondoljunk bele, a 2019-es vébé óta, 22 hónapja nem volt világverseny. A kontinens 52 tagországából 51 megjelenik Budapesten, tehát nehéz megmondani, hogy helyezés szempontjából mik az esélyek. Ezúttal szeretnék egy jó érzésű úszást, ami az ob-n nem volt meg, az most legyen meg. Az országos bajnokság óta eltelt hetekben sokat tettem azért, hogy ez megtörténjen, hogy megtaláljuk azt, ami márciusban hiányzott.

Június végéig

A miskolci sportoló megemlítette, nagyon várta ezt a hazai megméretést, hogy óriási élmény lesz több ezer néző előtt úszni, azonban ez elmarad, mivel nézők nem lehetnek majd jelen a létesítményben. Sztankovics Anna két egyéni száma közül az 50 méter mell nem olimpiai szám, viszont 100 méteren (még) nincs védett honi versenyző. A korábbi ifjúsági olimpiai bronzérmes úszó kedden délelőtt szerepel a hosszabbik táv előfutamában, délután középdöntő, május 19-én pedig finálé következik. Az ötven előfutamát május 22-én délelőtt bonyolítják le, aznap középdöntőben ugranak medencébe a versenyzők, jövő vasárnap pedig a döntő jön majd. Sztankovics Anna egyéni csúcsa 50 m-en 31,05 másodperc (2018, Budapest Open), 100 m-en 1:08,05 perc (2018, Glasgow, Eb-előfutam). Hogy a váltókban milyen szerepe lesz a borsodi sportolónak, nagyban függ attól, hogy százon miként teljesít. Amint azt megtudtuk: az olimpiai kvalifikáció június végével zárul, az Eb után 3 héttel még rendeznek egy Budapest Opent, aztán egy római viadalt. Meglátják, mik lesznek a lehetőségeik, hogy Olaszországban, vagy itthon kell-e még úsznia, ha az Eb nem a tervek szerint alakul.


A tények

Magyar résztvevők 50 méter és 100 méter női mellúszásban:

50 m: Halmai Petra (Kaposvári SI), Kalmár Alíz (Szombathelyi SI), Sztankovics Anna (Miskolci SI).

100 m: Békési Eszter (Egri ÚK), Halmai Petra (Kaposvári SI), Kalmár Alíz (Szombathelyi SI), Sztankovics Anna (Miskolci SI).

(A borítóképen: Sztankovics Anna szeretne jobban úszni, mint az ob-n)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!