Elismerés

2021.05.05. 09:15

Első a tökéletes szabályismeret, és fontos a tekintély

A siker titka a határozottság, a következetesség és a magabiztosság – vallja az év síposa.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

Az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának játékvezetői bizottsága a napokban hozta nyilvánosságra, hogy tavalyi teljesítménye alapján Németh Zoltánt választotta az elmúlt idény legjobbjának. Díját később veheti át, a koronavírus-járvány miatt ugyanis elmaradt a dirigensek hagyományos évzáró-évnyitó-jutalmazó bálja.

Kassai és Collina

– Tizenöt éve, egy műtét utáni rehabilitáció közben, Pásztor András invitálására, a Péderi István vezette Encsi körzetben tettem játékvezetői vizsgát – kezdte az elismerésben részesített sportember. – A kezdetekkor Kalász Géza és Szoboszlay Péter vett a „szárnyai” alá, nekik köszönettel tartozom. Pecze István jb-elnök bizalmából kerültem a megyei kettes keretbe, majd 2009-ben Mezőcsáton mutatkoztam be az első osztályban. Már nincs lehetőségem magasabb osztályba lépni, ezért az itteni elitben szeretnék a lehető legtovább eredményesen működni. Egyébként tizenöt NB III.-as mérkőzésen szerepeltem asszisztensként, így elmondhatom, hogy játékosként és játékvezetőként is eljutottam a labdarúgás harmadik vonalába. Szűkebb környezetemből Kálmán Imrétől, Kujbus Lászlótól és Belicza Jánostól lestem el a legtöbb olyan dolgot, amit eredményesen alkalmaztam az elmúlt másfél évtizedben. Itthoni példaképem Kassai Viktor volt, a külföldiek közül pedig az olasz, világbajnoki finálét is dirigált Collina állt hozzám a legközelebb.

Egyéni stílus

Németh Zoltán ezután elmondta, hogy tapasztalata szerint minél alacsonyabb osztályban vezet, számára annál nehezebb a szabályok betartása – ehhez hozzájárulnak a külső körülmények és a pályán szereplő játékosok is.

– Határozottság, következetesség, magabiztosság, ezek alkalmazása mindig meghozza a gyümölcsét és azt a tekintélyt, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy eredményes legyek – folytatta a tavalyi év legjobbja, majd hozzátette: – Egyéni stílusomhoz pedig alkalmazkodhatnak a csapatok és a játékosok. Még nem kellett szaladnom egy mérkőzésem után sem, olyan persze többször előfordult velem, hogy a meccseimen feszült volt a hangulat, de szerencsére előbb vagy utóbb megnyugodtak a kedélyek. Egyébként szeretem azokat a találkozókat, amelyek változatosak és szakmai kihívás elé állítanak. Az úgynevezett VAR bevezetésének örülök, bízom benne, hogy alkalmazása sikeres lesz, hiszen a történések visszanézése után a vitás esetekben igénybe vételével jó döntések születhetnek, a „televíziózásra” azonban az alacsonyabb osztályokban – például a megyei első és második vonalban – nem látok reális esélyt.

A családja támogatja

Arra a kérdésre, hogy a családja mit szól a hobbijához, így felelt:

– A feleségem úgy ismert meg, hogy a labdarúgás része volt az életemnek, így huszonhat éve már az övé is az lett, hálás vagyok érte, hogy elviseli. Azt ugyan nem mondhatom, hogy imádja a focit, de elfogadja és támogatja a „hivatásomat”. A két gyerekünk is tudja, hogy hétvégén nem a munkahelyemre megyek dolgozni, hanem a futballpályák valamelyikére. Civilben három éve az Országos Mentőszolgálat Miskolci Mentőállomásának gépkocsivezetője vagyok. Huszonnégy órában szolgálok, így jut lehetőségem és időm arra, hogy a munkám mellett edzésre és összecsapásokra járjak.

(A borítóképen: Németh Zoltán (középen))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!